Hoppa till huvudinnehåll

Hårda strider i den syriska staden al-Bab - jihadistfästet på väg att falla

Striden om IS-kontrollerade al-Bab lär ha krävt många civila offer, men exakt hur många är oklart
Striden om IS-kontrollerade al-Bab lär ha krävt många civila offer, men exakt hur många är oklart Striden om IS-kontrollerade al-Bab lär ha krävt många civila offer, men exakt hur många är oklart Bild: EPA/BRUNO GALLARDO Syrien,Al-Bab

Hårda strider rasar i den nordsyriska staden al-Bab, terroristgruppen IS sista fäste i nordvästra Syrien.

Turkiska styrkor som stöds av pro-turkiska syriska rebeller har trängt in i staden som ligger i provinsen Aleppo nära den turkiska gränsen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sade på söndagen att turkarna har nått stadens centrum och att det endast är en tidsfråga när staden intas helt.

Jihadisterna i al-Bab är omringade från alla håll eftersom vägarna till andra jihadistfästen i provinserna Raqqa och Deir el-Zor har skurits av.

- al-Bab belägras på alla fronter och våra styrkor har trängt in i stadskärnan. IS styrkor har börjat fly från al-Bab, sade Erdogan i Istanbul.

Stora turkiska förluster

Det syriska människorättsobservatoriet bekräftar att turkiska styrkor och rebeller gick in i den belägrade staden på lördagen.

Turkiet har lidit sina största förluster just i al-Bab sedan landet inledde en militär intervention i norra Syrien i fjol höstas.

Åtminstone 67 turkiska soldater har stupat under interventionen, de flesta i striden om al-Bab, som hade nära 100 000 invånare före kriget.

En handfull av turkarna har dödats i ryska flygräder och det finns en risk att turkarna drabbar samman med syriska regeringsstyrkor som rycker fram i söder mot staden.

Turkiska styrkor som samarbetar med proturkiska syriska rebeller rycker fram mot den IS-kontrollerade staden Al-Bab i nordvästra Syrien
Turkiska styrkor trängde in i norra Syrien i augusti i fjol och är nu på väg att inta staden al-Bab Turkiska styrkor som samarbetar med proturkiska syriska rebeller rycker fram mot den IS-kontrollerade staden Al-Bab i nordvästra Syrien Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,Syrien,Al-Bab

Stöter samman med kurder?

Det finns också en risk att turkarna blir indragna i strider med pro-amerikanska kurdiska milisstyrkor som anfaller IS starkaste fäste Raqqa öster om al-Bab.

Erdoğan upprepade på söndagen sina hotelser om att Turkiet kommer att angripa även Raqqa, oavsett om det finns kurder där eller ej.

- IS starkaste fäste är inte al-Bab utan Raqqa. Den här regionen kommer att vara terroristfri när Raqqa har tagits, sade Erdoğan.

Stöder Trump kurder?

Erdoğan diskuterade frågan med USA:s president Donald Trump tidigare den här veckan, men det är oklart om Trump var villig att avbryta USA:s stöd till kurderna.

De kurdiska milisstyrkorna som samarbetar med lokala arabstammar, har fått värdefullt militärt stöd av både USA, Storbritannien och Frankrike i sin framgångsrika kamp mot IS.

Turkiet betraktar de syriska kurderna som en del av det bannlysta Kurdiska arbetarpartiet PKK som är invecklat i strider med den turkiska armén i sydöstra Turkiet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes