Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Mäkäräinen startar en halv minut från medalj

Kaisa Mäkäräinen startar i dagens jaktstart med en halv minut till medalj. Prispallen är inom räckhåll, men segern avgörs mellan Dahlmeier och Koukalova.

Vad och när

Jaktstart damer i Hochfilzen. Sträckan är 10 kilometer med fyra skjutstationer. Resultaten från sprinttävlingen ger startordningen i jaktstart. Bommar i skyttet straffas med straffrundor. Sändningsstart söndag kl. 11.20 TV2.
Magnus Eklöv refererar på svenska.

Utgångsläget

Världscupledande Laura Dahlmeier och Ganriela Koukalova, träffade alla tavlor i sprinttävlingen och har ett kanonläge i jaktstarten att sinsemellan göra upp om segern. Om tredje platsen kommer det sedan att bli en tuff kamp. Kaisa Mäkäräinen och Marie Dorin-Habert kommer att sälla sig till gruppen på sju åkare som kommer att vara med i bronskampen. Bronset avgörs högst troligt först på upploppet.

Skrällvarning

I sprinten fick vi redan några skrällar. Håller sig Vittozzi och Sanfilippo sig kvar på placeringarna fyra och fem är det en skräll. Däremot är det inte överraskande ifall till exempel Dorothea Wierer kommer från fjortonde plats med i medaljkampen.

Finländarna

Förutom Mäkäräinen tog sig Mari Laukkanen till jaktstarten men hon kommer inte att ställa upp. Laukkanen skulle ha startat som 57:e dam, över två minuter efter Koukalova.

Historik

Sedan VM 2008 då Andrea Henkel vann både sprint och jaktstart, så är det bara Marie Dorin-Habert efter det som lyckats med dubbeln. Jaktstart har funnits med på programmet sedan 1997. Magdalena Forsberg har flest VM-guld i grenen, tre stycken. Kaisa Mäkäräinen vann guld 2011.

Referentens tips

Skyttet kommer att vara väldigt avgörande i jaktstarten. Med prickfritt skytte kan en pallplacering vara inom räckhåll även fast man startat två minuter efter täten. Ha koll på Dorothea Wierer som startar från plats 21.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport