Hoppa till huvudinnehåll

Västnyländska vildmarksfaddrar ska inspirera barnen att springa i skogen

Två leende kvinnor. De heter Linda Lehtikangas och Madeleine Nyman.
Vildmarksfaddern Linda Lehtikangas och biologen Madeleine Nyman från Forststyrelsen. Två leende kvinnor. De heter Linda Lehtikangas och Madeleine Nyman. Bild: yle/Christoffer Westerlund skogar,naturskydd,madeleine nyman

Barn har allt mer fjärmats från naturen och har mindre koll på djur och växter än tidigare generationer. Det har Ekenäsbon Linda Lehtikangas lagt märke till och vill nu som vildmarksfadder väcka barnens intresse för naturen.

Forsstyrelsen utbildade de första vildmarksfaddrarna i fjol. Nu finns det över 200 vildmarksfaddrar i hela landet och tre av dem kommer från Västnyland.

Verksamheten bygger på frivillighet och vildmarksfaddern bestämmer själv hur mycket av sin tid hen vill lägga ut på sitt fadderskap.

Skogsinspiration

En vildmarksfadder är en som tar ut barnen i naturen och inspirerar dem att röra sig i skog och mark, förklarar biologen Madeleine Nyman vid Forsstyrelsen.

Skolan satsar mindre än tidigare på till exempel artkunskap och Nyman har som biolog och trebarnsförälder kunnat konstatera att barnens kunskaper är skrala när det kommer till skog och natur.

- Barn kanske inte riktigt har koll på vad som händer ute i naturen och känner inte till olika arter längre.

Ett barn som går i en vintig granskog på en stig.
Barn rör sig för sällan i naturen. Ett barn som går i en vintig granskog på en stig. Bild: Yle/Petra Thilman skogar,barn (familjemedlemmar),barn,skog,naturen,Lojo,vinter,natur och barn

En vildmarksfadder kan ha varierande uppgifter. Hen kan ge lärare redskap som de kan ha nytta av i sin undervisning. Vildmarksfaddern kan också besöka en skola för att ta ut barnen från klassrummet och ge dem olika uppgifter ute på gården. Dessutom kan faddrarna ordna olika barnläger och barnklubbar.

Tanken är att yngre barnen får lära sig om naturen via spring och lek medan de äldre barnen får mer avancerade och kreativa uppgifter.

- En del barn är inte så ivriga i början men sedan när man en gång får dem ut i naturen är det ganska få som vill gå hem efter två timmar, säger Nyman.

Tussilago framför havet.
En del växter är mer bekanta än andra. Tussilago framför havet. Bild: Yle/ Frida Lönnroos tussilago

Linda Lehtikangas, som själv inte är äldre än 19 år, menar att barn rör sig allt för lite i skogen. Det är också en av orsakerna till att hon valde att bli vildmarksfadder.

- När jag var liten lekte man utomhus. Man lekte med kottar och pinnar. Man var i skogen. Jag kände att det här var någonting jag kunde hjälpa till med eftersom jag ändå är så mycket utomhus.

Skogen har alltid varit en naturlig del av Lehtikangas liv. När det blev dags för henne att välja gymnasieutbildning kändes det naturligt för henne att söka in till ett jaktgymnasium i södra Sverige .

- Jag har bott mer eller mindre mitt i skogen. Min pappa tog ut mig i skogen på jakt när jag var 13 år.

Att bli vildmarksfadder

Forsstyrelsen ordnar två till tre timmars diskussionstillfällen för den som är intresserad av att bli vildmarksfadder.

- Vi går igenom vad vi har för målsättningar och vad vi har för material. Tanken är att man lär ut enkla saker som till exempel att göra upp eld eller orientera.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland