Hoppa till huvudinnehåll

Å-fest samlade serieälskare över gränserna

Människor i ett rum
Lila ballonger märkte ut bord där barn kunde hitta tecknade serier. Människor i ett rum Bild: http://samiheiskanen.fi händelser,människor,seriefestival

Den tvåspråkiga, nordiska seriefestivalen Å-fest arrangerades för tredje gången i Borgå i lördags. Temat för festivalen var Gränser.

Å-fest samlade besökare från hela Finland, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Cirka 300 personer besökte dagsevenemangen, och cirka 100 personer väntades till efterfesten som avslutade festivalen på lördagskvällen.

– Vi lyckades samla ungefär lika mycket publik som i fjol. Det känns bra. Människorna är nöjda och vi får mycket beröm, säger Filippa Hella som är ordförande för Borgå serieförening.

Barn ritar
Barn fick delta i workshoppar. Barn ritar Bild: http://samiheiskanen.fi tecknade serier,seriefestival

Enligt arrangörerna var det särskilt glädjande att fler barnfamiljer hade hittat evenemanget. Å-fest bjöd på workshoppar för barn.

Dessutom såldes tecknade serier för barn vid bord som hade märkts ut med lila ballonger.

– Det är roligt med workshoppar för barn. Härligt att man inte behöver resa långt från Helsingfors för att träffa bekanta och Borgå är en fin seriestad. Fler ortsbor borde lockas till evenemanget, säger Thomas Henry, som deltog i evenemanget med fem år gamla Sipi.

Teckning och tatueringsnål
Man kunde också bli tatuerad under Å-fest. Teckning och tatueringsnål Bild: http://samiheiskanen.fi tatuering,seriefestival

Arrangörerna för Å-fest bjöd i år in både inhemska och internationella gäster, bland annat från Sverige och Estland.

Shabnam Faraee, en svensk-iransk konstnär, besökte Borgå för första gången.

– Den här festivalen är mycket vänligare jämfört med andra. Det är trevligt att dörrarna är öppna och man kan kika in i rummen för att se vad som är på gång. Borgå verkar vara ett härligt ställe, säger Faraee i ett pressmeddelande.

Människor tittar på utställning
Människor tittar på utställning Bild: http://samiheiskanen.fi utställningar,seriefestival

Temat för årets Å-fest var Gränser. Temat behandlades bland annat i samband med intervjuer, utställningar och paneldiskussioner.

Seriekonstnär Apila Pepita har varit försäljare på Å-fest förut, och i år deltog hon i en paneldiskussion som handlade om mental hälsa.

– Vi blir alla väl mottagna här. Stämningen är intim och man behöver inte vara rädd för en öppen diskussion om svåra saker. Jag är väldigt nöjd och tycker att temat syns bra under evenemanget, säger Pepita.

Händer tecknar på papper
Händer tecknar på papper Bild: http://samiheiskanen.fi teckningar,tecknade serier,seriefestival

Under fjolårets Å-fest delades Feministinen sarjakuvatoiminta FEMSKT:s hederspris Yläfemma ut för första gången. I år gick Yläfemma-priset till projektet Rikki, som sprider kunskap och erfarenheter om mental hälsa.

Rikki-projektets utställning finns på Galleri Kreutz i Borgå fram till den 25 februari.

Nästa gång arrangeras Å-fest lördagen den 10 februari 2018. Då är temat Generationer.