Hoppa till huvudinnehåll

Finlands ekonomi fortsätter att växa långsamt

Höghusbyggnader byggs intill Hangö havsbad
Byggföretagens omsättning ökade med 8,2 procent under september-november i fjol. Höghusbyggnader byggs intill Hangö havsbad Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,hangö havsbad

Finlands ekonomi är på uppgång, men tillväxten hämmas bland annat av brist på kunnig personal.

Bättre konjunkturutsikter för nästa år väntas i 44 procent av alla små och medelstora företag och i 88 procent av de starkt tillväxtorienterade företagen. För ett år sedan var motsvarande siffra 73 procent.

Det kommer fram i den i dag publicerade SMF-barometern, en undersökning av Företagarna i Finland, Finnvera och arbets- och näringsministeriet som beskriver 4 800 små och medelstora företags utsikter ett år framåt.

Nio procent av företagen oroade sig för försämrade utsikter, medan motsvarande siffra låg på elva procent i fjol.

Nästan hälften av de tillfrågade företagen uppgav att deras tillväxt hämmas av brist på kunnig personal.

Framtidstro och tillväxt inom bygg- och servicebranschen

Näringsminister Mika Lintilä anser att företagens framtidstro förbättrats snabbt.

– De förbättrade konjunkturerna syns också i sysselsättningen. Cirka två av tre tillväxtorienterade företag tänker anställa ny personal och hela 60 procent av dem kommer att investera i internationalisering nästa år, säger Lintilä i ett pressmeddelande.

Också Statistikcentralens färska siffror visar tecken på blygsam tillväxt.

Byggföretagens omsättning ökade med 8,2 procent under september-november i fjol. Också omsättningen inom servicenäringarna ökade under september-november med 4,7 procent från året innan, särskilt för företag inom juridik, ekonomi och teknik samt fastighetsservice och resetjänster.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi