Hoppa till huvudinnehåll

Gasmacken vid Stormossen öppnades

Leif Åkers tankar sin gasbil.
Leif Åkers demonstrerar den nya gasmacken. Leif Åkers tankar sin gasbil. Bild: Yle/Roger Källman Gasbil,tankning (bränsle)

Nu går det att tanka sin gasbil vid Stormossen i Korsholm. På måndagen invigdes gastankningsstation och samtidigt tog Vasa lokaltrafik i bruk tolv nya gasdrivna bussar.

Dessvärre hann man inte få Stormossens produktionssystem för biogasen helt klart i tid för invigningen. Därför kommer det ännu en tid framöver vara naturgas, inte biogas, som tankas.

Gasdrivna bussar.
Gasdrivna bussar inför premiärturen. Gasdrivna bussar. Bild: Yle/Roger Källman Gasbuss,Gasfordon

Från uppvärmning till motorbränsle

Biogas har producerats på Stormossen allt sedan år 1989. Hittills har gasen använts för uppvärmning av bland annat Botniahallen, samt för elproduktion. Nu kommer alltså denna avfallsprodukt att också driva fordon.

- Vi har arbetat i över tio år med att få hit den och nu är tanken här, säger Leif Åkers, vd för Stormossen, samtidigt som han demonstrerar hur man tankar en gasbil.

På stationen vid Stormossen finns två gaspumpar, varav den ena nu har tagits i användning. Planer finns också på att öppna en till tankningsstation, i närheten av Vasa flygplats.

- Gasen är säkrare att handskas med än bensin, säger Åkers. Systemet är hermetiskt och om det läcker ut någon gas så far den till väders.

Samling vid pumpen

Det blev rentav en mindre kö vid pumpen då tankstationen öppnades. En av de som hade svängt av riksväg 8 för att tanka var Olav Nilsson från Karleby.

- Jag ville testa den här nya stationen, säger Olav, som hittills bara haft gasmacken i Jeppo att ty sig till. Nu kan han också tanka i Korsholm, i samband med resan till arbetsplatsen i Vasa.

Det var hans tekniska intresse som fick honom att för ett år sen köpa en gasdriven bil. Olav Nilsson säger att han nog kan rekommendera en gasbil, som vad bränslekostnaderna beträffar ligger mellan en bensin- och en diselbil.

Olav Nilsson tankar sin gasbil.
Olav Nilsson tankar sin gasbil. Olav Nilsson tankar sin gasbil. Bild: Yle/Roger Källman Gasbil,gasbilar

Gasbussar väcker intresse

Vasa lokaltrafik tog alltså i bruk ett dussin nya gasdrivna bussar på måndagen. Bussarnas "stall" finns på Stormossen och där står de på långsam tankning över natten.

- Bussarnas utlovade räckvidd är 450 kilometer och det räcker för oss, säger verkställande direktör Jan Finne. Vi kör 250-400 kilometer på de längsta rutterna.

Gasbussar parkerade på Stormossen.
Gasbussar parkerade på Stormossen. Gasbussar parkerade på Stormossen. Bild: Yle/Roger Källman Gasbuss,Gasfordon,lokaltrafik

Läs också