Hoppa till huvudinnehåll

Johan Meriluoto blev av med sitt rekord: "Fint med utveckling"

Johan Meriluoto är inte längre finländsk rekordman i tresteg. Simo Lipsanen hoppade 16,76 på lördagen och förpassade Meriluotos inomhusrekord till historien. – Han kan hoppa ännu längre, säger Meriluoto.

Det förra rekordet som var i Meriluotos namn var en centimeter kortare, 16,.75.

– Jag har inte tänkt på mina rekord på länge. Statistiska tabeller har inget egenvärde och jag hade inga känslomässiga band till rekordet. Huvudsaken är att utveckling sker. Det är fint, säger Meriluoto som fungerar som grengruppstränare inom SFI.

Pousis rekord i fara?

Det finländska utomhusrekordet i tresteg är lastgammalt. Pertti Pousis rekordnotering, 17,00, fyller 48 år i sommar. Meriluoto anser att Lipsanen har kapacitet att hoppa längre än så.

– Jag ser inga hinder. Framför allt om hans fysik och teknik blir bättre. Pousis rekord kan ryka när som helst, säger han.

Johan Meriluoto
Johan Meriluoto placerade sig på tionde plats i VM 2001. Johan Meriluoto Bild: All Over Press Johan Meriluoto,tresteg

"Skada dig inte"

Den 21-årige Lipsanen är statistiksexa i världen och Europatvåa just nu. Hans främsta internationella merit är tredjeplatsen i lag-EM (superligan) sommaren 2015. Då hoppade han 16,62 med för stark medvind i ryggen.

Tresteg är en utmanande gren för fysiken, vilket Meriluoto fick erfara under sin karriär. Hans råd till Lipsanen är följaktligen simpelt:

– Var försiktig och skada dig inte på samma sätt som jag gjorde, säger han och skrattar och fortsätter:

– Han behöver inga råd. Men i och med resultatet i lördags så kommer det säkert att dyka upp folk som tror att de har goda råd att komma med. Det är inte alltid så bra. Det gäller för Lipsanen att fortsätta med det som hittills fungerat.

Tuff konkurrens på hemmaplan

Konkurrensen i herrarnas tresteg är tuffare än på många år i Finland. Den färske rekordmannen Simo Lipsanen utmanas av Tuomas Kaukolahti, som vann FM-guld i somras, och Kristian Pulli, som också är duktig på längdhopp.

Alla tre är dryga 20 år och kommer att pusha varandra tror Meriluoto.

– Den interna tävlan är värdefull. Kaukolahti är stark och Pullis styrka snabbheten. Lipsanen är snabb, men också teknisk, analyserar han.

Gjorde funktionärerna ett misstag?

Om man granskar Lipsanens rekordhopp (se videon ovan) noggrant så är det möjligt att funktionärerna i Tammerfors gjorde ett misstag. Lipsanens hand ser ut att nudda sanden bakom det egentliga nedslaget.

– Jag har inte sett tillräckligt bra bilder för att kunna avgöra om det gick rätt till. Men resultatet står sig så det är klappat och klart, konstaterar Meriluoto.