Hoppa till huvudinnehåll

Nätmobbningen har inget ansikte

Korsholms högstadium på vårvintern i eftermiddagsljus. En ljus, låg tegelbyggnad.
Korsholms högstadium. Korsholms högstadium på vårvintern i eftermiddagsljus. En ljus, låg tegelbyggnad. Bild: Yle / Axel Brink korsholms högstadium

"Du är så ful att du borde ta livet av dig". "Jävla hora och bitch". "Du är så ful, stick och häng dig någonstans". Det är några av de saker som skrivs om andra elever vid Korsholms högstadium anonymt på nätet.

Skolhälsovårdarna Marion Salmela och Nina Herrgård är oroliga över skolevernas användning av sociala medier vid Korsholms högstadium. Fraserna i början av artikeln är plockade från sidan ASK fm och är skrivna av och åt elever vid skolan.

- Det är enklare att säga sånt över nätet eftersom du inte ser hur den andra reagerar. Du kan inte heller bedöma när du har gått för långt, säger Nina Herrgård.

Herrgård och Salmela säger att de känner sig maktlösa, men de och hela personalen bryr sig förstås om eleverna otroligt mycket.

- Man kan prata vett och etikett med eleverna. Vi frågar alltid om de upplever mobbning eller märker av den, säger Marion Salmela.

Det är de vuxnas ansvar att hålla ett öga på vad deras barn gör på nätet, säger Herrgård.

- Vi kan inte ha full kontroll över vad som händer på nätet. Vi uppmanar föräldrarna att lägga sig i och lära sig. Prata med era barn och få det att bli en naturlig sak, säger Herrgård.

Skolhälsovårdarna Nina Herrgård och Marion Salmela står i sitt mottagningsrum på Korsholms högstadium. De har blåa jackor på sig och skarfar runt halsen.
Nina Herrgård och Marion Salmela. Skolhälsovårdarna Nina Herrgård och Marion Salmela står i sitt mottagningsrum på Korsholms högstadium. De har blåa jackor på sig och skarfar runt halsen. Bild: Yle / Axel Brink korsholms högstadium

Mobbningen saknar ansikte

I dag går ett mobbningsoffer inte säkert ens där hemma, säger skolhälsovårdarna.

- Är du ett offer så är du det dygnet runt. Det kanske stör din sömn när telefonen plingar. Du är online hela tiden, säger Herrgård.

En stor del av mobbningen görs anonymt. Det kan vara omöjligt att sätta ett ansikte på den som skriver kränkande och hatfyllda kommentarer.

- Mobbningen har ju inte flyttats från skolgården till nätet, utan det pågår ju både i skolan och på fritiden, säger Salmela.

Både aktiv och passiv mobbning

När man tänker på nätmobbning kommer man tidigt att tänka på kränkande kommentarer och påhopp - en tydlig och synlig form av mobbning. Men en annan del av nätmobbningen är passiv och utfrysande. En plattform för en sådan form är klasschattgrupper på Whatsapp, säger skolhälsovårdarna.

- Någon kanske frågar vilka läxor de har men får inget svar, säger Salmela.

- En klass kan ha flera chattgrupper som inte alla är med i och så blir man utfryst på det sättet, säger Herrgård.

Sömnen störs

Något som oroar skolhälsovårdarna speciellt mycket är hur elevernas användning av sociala medier stör deras sömn.

- Som ungdom vill man känna behörighet, och man är uppkopplad hela dygnet. Man vill inte missa något eller vara den som säger godnatt först. Man triggar varandra och det har lett till att vi har jätte trötta ungdomar. De kan sova fem eller sex timmar per natt och det räcker inte till, säger Herrgård.

Norrgård uppmanar föräldrarna till att skapa tydliga regler med ungdomarnas telefonanvändning. Hon önskar att ungdomarna skulle vara utan telefon efter klockan 21 på kvällarna.

Elever: reagera på mobbning

Det är inte bara vuxna som har skyldighet, eller möjlighet att motarbeta mobbning på nätet. Enligt eleverna Lukas Finskas, Milla Ilmarinen och Ludvig Backman kan också eleverna göra något åt saken.

- Man kan säga emot om man ser det och inte bara scrolla vidare, säger Finskas.

- Och så kan man säga något snällt till den som har fått ta emot hat, säger Ilmarinen.

De använder sig mest av Youtube, Instagram, Whatsapp och Snapchat. De talar om hur mycket hatkommentarer som de stora Youtube-kanalerna får och hur de tvingas lära sig att blunda för dem. Men även vanligt folk kan få stå ut med påhopp på Youtube.

- Kommentarerna känns nog starkare när det är färre människor som följer, säger Ilmarinen.

Enligt eleverna märker man inte av mobbningen i skolkorridorerna så tydligt.

- Det är lättare att klaga på nätet. Där kan man skriva vad man vill, säger Backman.

Eleverna Lukas Finskas, Milla Ilmarinen och Ludvig Backman står i en korridor. Lukas har en svart huvtröja på sig, Ludvig har en grå tröja av baseball jacka modell. Milla har en randig tröja på sig.
Lukas Finskas, Ludvig Backman och Milla Ilmarinen. Eleverna Lukas Finskas, Milla Ilmarinen och Ludvig Backman står i en korridor. Lukas har en svart huvtröja på sig, Ludvig har en grå tröja av baseball jacka modell. Milla har en randig tröja på sig. Bild: Yle / Axel Brink milla ilmarinen

Läs också