Hoppa till huvudinnehåll

Telegraph: Brexit kan höja pensionsåldern till 70 år

Theresa May.
Premiärminister Theresa May har lovat att britterna ska dra sig ur EU, också om det inte finns något avtal om förhållandet till unionen. Slutet på fri rörlighet kan innebära ett stort hål i pensionskassan. Theresa May. Bild: EPA/ANDY RAIN Theresa May,May,Förenade kungarikets premiärminister,Storbritannien

Minskad invandring till Storbritannien kan innebära mindre pengar för pensioner. En regeringsutredning varnar för att pensionsåldern kan stiga till 70 om Brexit blir av, skriver the Telegraph.

Britterna kan tvingas arbeta längre om Brexit blir av utan en överenskommelse med EU om fri rörlighet, skriver tidningen the Telegraph.

I en rapport om pensionsålderns framtid som regeringen har låtit göra förutspås att Brexit-faktorn kan höja pensionsåldern med 18 månader på kort sikt och upp till fem år för personer som är under 40 i dag.

Enligt rapportens författare, den tidigare chefen för brittiska industrins centralorganisation CBI John Cridland, kan Brexit äventyra det brittiska pensionssystemets framtid.

Om ett brittiskt utträde ur EU genomförs utan en överenskommelse med unionen om fri rörlighet kan immigrationen falla drastiskt.

Det i sin tur kommer att innebära en lika drastisk minskning av pensionsavgifterna.

För att balansera pensionssystemet blir britterna därför i framtiden tvungna att jobba längre, möjligen tills de har fyllt 70, enligt Cringlands rapport.

Föråldrade prognoser

Det brittiska pensionssystemet förnyades för några år sen för att beakta den åldrande befolkningen och de allt fler pensionärerna i förhållande till den arbetande befolkningens storlek.

De prognoser som användes då räknar ändå med en inflyttning från EU på 600 000 arbetsföra personer per år.

Enligt Cridland är nu ändå de prognoser som användes för att förnya systemet så osäkra inför Brexit att de i princip är obrukbara.

Cridland säger att det till och med är möjligt att den faktiska pensionsåldern kan bli högre än 70 år för en del människor som är i arbetslivet i dag.

Andra varnar för samma sak

Också en rad andra instanser har varnat för att Brexit kan höja pensionsåldern eller till att andra åtgärder för att inte utarma pensionssystemet.

– Alla tecken tyder på att Brexit kommer att leda till en kraftig minskning inom inflyttningen av arbetsföra människor från EU till Storbritannien. Om bortfallet inte kan kompenseras på andra sätt kommer antalet pensionärer i förhållande till den arbetande befolkningen att stiga ännu snabbare än de nuvarande prognoserna antar, säger Francois Barker vid advokatbyrån Eversheds Sutherland som också har utrett Brexits inverkan på pensionssystemets hållbarhet till the Telegraph.

– Det kan tvinga regeringen att antigen höja pensionsåldern, höja skatterna eller sänka pensionerna, säger Barker.

Läs också