Hoppa till huvudinnehåll

Bankir och filmfinansiär USA:s nya finansminister

USA:s nya finansminister Steven Mnuchin svarar på frågor under utfrågning i senaten.
Demokraterna utsatte Mnuchin för hårda utfrågningar i senaten och var inte nöjda med de svar han gav. Demokraterna bojkottade utskotten som skulle skicka Mnuchins utnämning vidare till omröstning. USA:s nya finansminister Steven Mnuchin svarar på frågor under utfrågning i senaten. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Steven Mnuchin,USA

Senaten har godkänt Trumps kandidat till finansministerposten Steven Mnuchin. Demokraterna försökte fälla nomineringen över oklarheter i Mnuchins investeringar i skatteparadis och hans roll i finanskrisens efterdyningar.

Steven Mnuchin har svurits in som USA:s nya finansminister efter en hård kamp i senaten kring hans nominering.

Den tidigare Goldman Sachs-bankiren och filmfinansiären mötte hårt motstånd bland senatens demokrater som oroar sig för planerna på att avskaffa banklagstiftning som blev till som en följd av finanskrisen.

Senaten godkände till slut Mnuchin med rösterna 53 för och 47 emot, då alla demokrater röstade mot medan en obunden senator som oftast röstar med demokraterna röstade för.

Demokraterna försökte förhala utnämningen genom att bojkotta senatens finansutskott.

Republikanerna tvingades till slut ta till undantagsregler för att föra utnämningen vidare till en omröstning.

Oklara investeringar, inlösningar efter finanskrisen

Demokraterna kallade Mnuchins karriär för ett praktexempel på Wall Streets värsta sidor och på den oansvariga praxis inom finansbranschen som ledde till finanskrisen.

Flera senatorer ifrågasatte om den tidigare bankiren är rätt person för att ansvara för granskningen av finansbranschen.

– Då Trump lovade att göra slut på de gamla kopplingarna mellan Washington och Wall Street och att jobba för de vanliga arbetande amerikanerna, verkar utnämningen av Mnuchin bara bli ännu en i raden av brutna löften, skriver demokratiska senatorn Tim Kaine.

– Hans delaktighet i finanskrisen 2008 ger upphov till allvarliga dubier, fortsätter Kaine.

Mnuchin ansvarade för massinlösningar av bostäder under finanskrisen 2008 efter att bolånebubblan sprack och miljoner amerikaner inte längre kunde betala sina bostadslån.

Demokraterna har också kritiserat Mnuchin för att han inte uppgav investeringar i skatteparadiset Caymanöarna värda över 100 miljoner dollar.

Efter att Mnuchin lämnade Wall Street har han bland annat investerat i filmbranschen, och är listad som producent för flera stora film- och tv-produktioner som Mad Max: Fury Road, American Sniper och Batman vs. Superman: Dawn of Justice.

Läs också