Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Vem bryr sig? Alla mår vi bra av att ha vänner!

Björn Almark
Lillis Almark, förbundssekreterare, SFI. Björn Almark Bild: Eva Persson björn almark

Alla hjärtans dag, även kallad vändagen (från finskans ystävänpäivä), är en temadag som firas den 14 februari varje år. Dagen har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

I Finland har dagen uppmärksammats sedan år 1987 och upptogs officiellt i kalendern 1996. På alla hjärtans dag uppmuntrar bland annat Finlands Röda Kors människor att delta i frivilligt vän-arbete. Vi mår alla bra av att ha vänner så i dag fokuserar vi på vänskap.

Jag läste häromdagen en artikel som handlade om alla barns rätt att ha en vän. Enligt statistik från Åbo universitet hade vart tionde barn varit ensamt en längre tid och vart femte barn känt sig ensamt i något skede.

Timo Heikkilä kläckte idén om att lansera en mobilapplikation då familjen hade svårt att hitta kamrater åt sin son. Företaget Encore Solutions nappade på idén som lät originell och utvecklade en app.

Mobilapplikationen Ella lanserades för att hjälpa familjer att hitta lekkamrater åt sina barn. Applikationen är riktad till föräldrar som kan lägga upp bilder på sina barn och en beskrivning på hurudana kamrater som efterlyses.

Appen fungerar på basis av telefonens platstjänster och försöker para ihop familjerna om kriterierna matchar.

I skolan lär eleverna känna olika typer av barn, jämfört med barn som de lärt känna inom olika hobbyer och inom idrotten.

På många orter har barn som går i svensk skola lång skolväg och då finns risk för att vänskapsförhållandet blir ytligt.

En annan orsak till att vissa barn inte är så vana vid att umgås med varandra är att de har så mycket ordnat program som styrs av en vuxen. Inget barn ska behöva känna att den inte har en kompis. Det hör till alla barns rättigheter att ha en vän.

Ja – hur är det riktigt inom idrotten? Mår en idrottare som satsar allt och är fokuserad till 100 procent på sin idrott verkligen bra?

Det är också viktigt att ha vänner och intressen utanför idrotten. I idrott borde det vara okej att hoppa över en träning eller match om man inte mår bra. Forskning har visat, att en period med ett större antal kritiska händelser i en idrottares liv ökar risken för att idrottaren blir skadad.

Vi bör kunna se idrottaren som en hel människa och inte enbart som en idrottare. Simma, springa, hoppa, kasta, cykla, lyfta tyngder, m.m. är något idrottare GÖR och inget de ÄR. Som tränare, lagkamrat, familj, vän och medmänniska är det viktigt att skilja på detta.

Tips för hur du kan bli en bättre arbetskamrat/lagkamrat och vän:

- Dela med dig av äran för saker som gjorts bra eller idéer och bidrag till att något blivit bra.

- Hjälp andra att bli bättre och utvecklas. Alla har sina talanger och erfarenheter. Om du kan hjälpa en medarbetare eller lagkamrat att utveckla sina styrkor så hjälper du inte bara en person utan hela sammanslutningen eller laget och dig själv eftersom du vinner en vän.

Till sist ett gott råd av den äldsta veteranen på krigsinvalidsjukhuset Kauniala Kalle Rahomäki, 106 år:

”Om du kan hjälpa någon, gör det då du är ung. Det är en bra sak att lära sig, för den som är ung blir också gammal och då betalas vänskapen tillbaka”.

Glad alla hjärtans dag!

Lillis Almark, förbundssekreterare, SFI

Läs också