Hoppa till huvudinnehåll

Förening ska föra hästsportcentret i Korsholm vidare

Tove Söderholm framför den gamla, röda bondgården vid Wahlrooska hemmanet.
Tove Söderholm. Tove Söderholm framför den gamla, röda bondgården vid Wahlrooska hemmanet. Bild: Yle/Kati Enkvist. Söderholm,wahlrooska hemmanet

Planerna på ett hästsportcenter på det Wahlrooska hemmanet i Solf går vidare. Nu finns en förening som aktivt arbetar för att få finansiering för projektet. Tove Söderholm från Korsholms sportryttare säger att det börjar se lovande ut.

- Alla vi har diskuterat med verkar intresserade. Vi hade ett allmänt möte och kallade in hästmänniskor och det var bara positiva kommentarer som kom, säger Söderholm.

Marken som hästsportcentret planeras på ägs av Korsholms kommun. Kommunen kommer också att stå för planering och kommunalteknik.

Föreningen kommer nu att ansöka om Leaderfinansiering för hästsportcentret. Leader är en del av Aktion Österbottens utvecklingsstrategi för landsbygdsutveckling. Att få tillräcklig finansieringen är den svåraste biten.

I första skedet kommer man att satsa på en övningstravbana där travhästarna kan träna. För islandsponnyn kommer det att byggas en oval bana där man kan träna och också ordna små tävlingar. Längs det 50 hektar stora området kommer det också att byggas ridvägar.

- Längs ridvägarna är det meningen att man både ska kunna rida och köra. På sidan av ridvägen är det meningen att det ska byggas terränghinder så att terrängryttare kan hoppa hinder. Det här är första delen av projektet.

Planer finns också på stall och ridplaner som är lämpade sig för tävling i både hoppning och dressyr.

Wahlrooska hemmanet vid åkern i soluppgången.
Wahlrooska hemmanet är 50 hektar. Till hemmanet hör också en bondgård. Wahlrooska hemmanet vid åkern i soluppgången. Bild: Yle/Kati Enkvist. wahlrooska hemmanet

Fantasin får flöda

På det Wahlrooska hemmanet finns också en stor gammal bondgård som kunde utnyttjas som klubblokal. Där kunde man ordna bland annat föreläsningar i samband med olika träningskurser och så kunde också delar av huset hyras ut till föreningar.

- Intresse finns att ta hit föreläsare då vi har träningar. Huset är ganska stort så det kan hända att vi kan hyra ut till exempel övre våningen. Vem vet om någon vill ha någon liten yoga studio där, möjligheter finns så mycket som det bara finns ideér. Det är bara att låta fantasin flöda.

Talkokrafter behövs

Föreningen som arbetar för hästsportcentret har också en egen webbsida, wahlrooska.fi där man berättar om projektet och efterlyser talkokrafter.

- Det kommer att behövas arbetskraft för uthusen och huset som behöver målas. Golvet i husets nedre våning behöver snickras på nytt. Det kommer att behövas arbetskraft för att bygga hindren och röja i skogen. Sedan kommer vi att behöva traktorer som bearbetar travbanan och ridbanan. Det finns något för alla och mycket talkomänniskor har vi redan som anmält sig, så vi är jätteglada.

Om allt går bra kan byggstarten ske redan nu på våren. Projektet kommer sedan att fortsätta i flera skeden och kommer sannolikt att bli ett område som lever och utvecklas hela tiden tror Söderholm.

- Hoppeligen blir det här ett område som hela tiden kan utvecklas. Det här är ingenting som kommer att byggas på ett eller två år utan det är nog fem eller tio år före vi har allt som vi har planerat. Vi tar ett steg i taget enligt vad resurserna tillåter.