Hoppa till huvudinnehåll

Hård strid att vänta om Teslafabriken

Teslabilar vid laddningsstation.
Teslabilar vid laddningsstation. Bild: Yle/ Jari Laakso Tesla Motors

Näringsminister Mika Lintilä (C) träffar i dag representanter för de regioner som är intresserade av att bygga batterifabriken.

Sydöstra Finland vill försöka övertala Lintilä att tänka om när det gäller placeringen av batterifabriken. Ministeriet har tidigare ställt sig bakom Vasa i Finlands strävan efter batterifabriken. Tesla avser att bygga fabriken någonstans i Europa.

Harri Eela, försäljningschef vid utvecklingsbolaget för Kotka och Fredrikshamn, Curson, leder ett projekt med avsikt att få fabriken till sydöstra Finland. Eela anser att minister Lintilä inte borde prioritera en region framom en annan.

- Vi utmanar ministerns beslut att Finland erbjuder en stationeringsort. När Google kom till Finland i tiden, erbjöds företaget inte heller bara en ort. Google åkte runt i landet och tog reda på vad som erbjöds. På så sätt hittade man det bästa alternativet säger Eela.

Google valde slutligen att etablera sig i Fredrikshamn. Eela undestryker att det är skäl att först reda ut vilka Teslas behov är, innan man slår fats vilken region man för fram.

Ryssland en fördel

Sydöstra Finland har en fördel i goda logistiska förbindelser och i närheten till Ryssland, säger Eela.

- När företagets huvudmarknad inte finns i Finland spelar logistiken en stor roll. Här finns den största hamnen [Kotka], Kouvola järnvägsnät och E18-motorvägen som tar en snabbt till flygplatsen säger Eela.

- Ryssland kan erbjuda kunder och samarbetspartners för Tesla. S:t Petersburg har redan nu Tesla-taxibilar. Vi måste visa för Tesla att Finland skiljer sig från de mellaneuropeiska konkurrenterna och att Ryssland måste hållas framme. Sydöstra Finland ligger bra till, vi samarbetar redan mycket med Ryssland.

Eela för också fram de goda utbildningsmöjligheter som finns i regionen. I sydöstra Finland har man ännu inte gemensamt slagit fast var Teslafabriken kunde byggas.

Ett tiotal regioner är ute efter Teslas miljardinvestering.

Ursprunglig artikel: Niklas Joki, Yle Uutiset

Läs också