Hoppa till huvudinnehåll

Karisborna reser från Sahara till Monaco på fem minuter

Sahaplanen i Karis centrum.
Sahara är en sandplan i Karis centrum. Sahaplanen i Karis centrum. Bild: Yle/Minna Almark saharaområdet

Tänk att kunna resa från Hollywood till Monaco och på vägen göra en avstickare till Sydvietnam på en och samma dag. Det här är fullt möjligt i Karis. Webbplatsen Namnen i våra städer har fått förstärkning och bjuder numera också på inofficiella ortnamn i Karis.

Hollywood i Billnäs har fått sitt namn efter en kvinna som bodde på området och som var så vacker att hon kunde ha kommit från Hollywood. Smeknamnet Sydvietnam härstammar från 1960- och 1970-talet och är ett område i Kila där husen ansågs stå väldigt tätt intill varandra. De här inofficiella ortnamnen och många fler hittar du på Svenska litteratursällskapets webbplats.

Ekenäs var med från början

Förutom inofficiella ortnamn i Karis kan du på webbplatsen också bekanta dig med ortnamn i Ekenäs, Mariehamn, Åbo, Borgå och Vasa.

Karis brankis
Karis brankis är om möjligt mer använt än brandkårshuset i Karis. Karis brankis Bild: YLE/Petra Thilman brandkårshus

Pumppis, Tryckis, Folkis och Brankis torde de flesta västnylänningar känna till. Steissin för tågstationen, Bele för Bäljars och Stenari för Stenåker används antagligen mer av den yngre generationen i Karis.
Pumpviken i Karis.
Pumpviken som Pumppis är väl bekant för de flesta. Pumpviken i Karis. Bild: Yle/Tove Virta Västnyland,pumpis,Karis,Raseborgs ekonomiska region

Svenska litteratursällskapet samlade in ortnamnen i Karis sommaren 2016. Arkivarien Janina Öhman åkte runt i Karis och samlade in runt 200 namn som används i folkmun av både unga och äldre Karisbor.

Av de 200 namn Öhman samlade in finns nu 46 stycken på webbplatsen Namnen i våra städer.

Sahaplanen i Karis centrum.Kameler dricker vatten i Sahara.
Båda bilderna är tagna i Sahara. Klart vilken som är fotograferad i Karis? Bild: Yle/Minna Almark, EPA/KARIM SELMAOUI

Öhmans egna personliga favorit bland Karisnamnen är Heimers undergång.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland