Hoppa till huvudinnehåll

Ministeriet väljer Vasa som ort för eventuell Tesla-fabrik

Mika Lintilä är en av Centerns skatteexperter.
Näringsminister Mika Lintilä Mika Lintilä är en av Centerns skatteexperter. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press mika lintilä

Arbets- och näringsministeriet motiverar sitt val med att Vasa har ett fungerande kluster av aktörer inom energibranschen.

Arbets- och näringsministeriet väljer att erbjuda Vasa som förläggningsort för en eventuell Tesla-fabrik i Finland.

Det handlar om en investering värd flera miljarder euro - och tusentals nya arbetsplatser. Finpro har utrett nio möjliga placeringsställen - och på basis av prövningen erbjuder Finland Vasa som förläggningsort för fabriken, berättar näringsminister Mika Lintilä.

- En orsak är att Vasa har ett starkt och välfungerande energikluster, motiverar Lintilä.

Det blir nu Vasa och Finpro som tillsammans förhandlar vidare med Tesla - när det gäller var Teslas fabrik i Europa ska placeras.

Såg osäkert ut

Tidigare i dag träffade minister Lintilä representanter från de regioner som var intresserade av att bygga batterifabriken. Regeringen hade redan tidigare visat stöd för Vasa, men ett tiotal regioner har visat intresse - där bland Hangö. Att Sydöstra Finland hade varit ett bra alternativ motiverades med logistikmöjligheter, bland annat till Ryssland.

Glädje över valet

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry är nöjd över dagens diskussioner.

- Nu fokuserades det på rätt saker. Man koncentrerade sig på den internationella konkurrensen och Finlands styrkor, säger Häyry till Yle Pohjanmaa.

Även på Vasaregionens Utveckling, Vasek, är man glada över beskedet.

- Naturligtvis känns det bra att ministeriet har sett vilka styrkor vi har i den här regionen. Man måste komma ihåg att det här inte bara är Vasas sak, utan hela Finlands och hela nordens sak. Vi måste kunna samarbeta med vad som finns utanför Vasaregionen, säger Pekka Haapanen, vd för Vasek.

Oavsett hur hela projektet går i slutändan, så menar Haapanen att det för med sig positiva saker för regionen.

- Om vi inte får den här gigafisken så hoppas vi att vi får lite mindre fiskar på kroken. Det marknadsföringsvärde som vi redan har fått är otroligt stort, ännu till man får marknadsföringen gratis, säger Haapanen.

Uppdaterad 18.14 med kommentarer av Häyry och Haapanen