Hoppa till huvudinnehåll

Nordsjöbranden: Någon vred på bastuns reglage

Karta över helsingfors med stadsdelen Nordsjö.
Karta över helsingfors med stadsdelen Nordsjö. Nordsjö, Helsingfors stad,kartor,Helsingfors

Utredningen av olyckan i Nordsjö i december, där en mamma och tre barn omkom, har fortskridit. Man vet nu att orsaken var att någon i familjen hade vridit på reglagen i bastun så att spisen värmdes upp och textilier som fanns i närheten av spisen antändes.

Pappan i familjen på fem personer hade åkt till jobbet för att arbeta nattskift. Barnen var i åldern 2 - 7 år.

Bastuspisens timer hade vridits så att spisen började värmas upp först klockan halv två på natten. Omkring en halv timme senare antändes de textilier som fanns i närheten av spisen.

Branden utvecklades i bastun och delvis i badrummet medan mamman och barnen troligen sov. Även om branden inte spred sig till resten av bostaden var rökutvecklingen riklig. Lågorna slog ut till hallen och gaser som frigjordes vid branden antändes.

Försökte hjälpa barnen?

Det fanns ingen brandvarnare i bostaden så man tror att mamman vaknade för sent. Om små barn ska räddas är de nästan alltid helt beroende av vuxna eftersom man inte vet hur barn kan agera, skriver Olycksfallsundersökningscentralen i ett pressmeddelande.

Enligt utredarna vaknade mamman och rörde sig i bostaden och försökte sannolikt hjälpa barnen. Det kan också ha uppstått ett övertryck i bostaden och det kan ha hindrat mamman att öppna balkongdörren eller innerdörren ut mot trappan.

Badade alltid tillsammans

Enligt pappan har avsikten inte varit att bada bastu eftersom familjen alltid badade tillsammans och pappan var närvarande. Familjen hade inte heller för vana att torka tvätt eller andra våta kläder i bastun, men där förvarades en del kläder och skor.

Det rör sig om en invandrarfamilj och nu utreds bland annat hurudant stöd och hurudan information invandrare får och behöver för att tryggt kunna bo i Finland. Till exempel saknades brandvarnare i bostaden men utredarna konstaterar att brandvarnare saknas också i många andra hem trots att de är obligatoriska.

Branden bröt ut på natten den 9 december i fjol.