Hoppa till huvudinnehåll

Nya Citymarket och hotellet i Borgå kan stå klara inom fem år

stadsvy
Skiss av den planerade Citymarketaffären på västra åstranden i Borgå. stadsvy Bild: Borgå stad citymarket i borgå

Inom fem år kan Citymarket och hotellet på västra åstranden i Borgå stå klara. Stadsplaneringschef Eero Löytönen tror inte att eventuella besvär kan kullkasta planerna, men räknar med en besvärsprocess.

- Jag tycker att det är ledsamt om många besvärar sig, eftersom det tar tid att behandla alla besvär och de bara fördröjer processen, säger stadsplaneringschef Eero Löytönen.

Han är ganska säker på att besvären inte går igenom. Med andra ord tror han att hotellet och marketen kan börja byggas inom ett par år när besvären behandlats av Helsingfors förvaltningsdomstol.

Behandlingstiden där brukar ta minst ett år. Det finns också en möjlighet att någon efter domstolens beslut ansöker om lov att besvära sig ända till Högsta förvaltningsdomstolen.

eero löytönen
Stadsplaneringschef Eero Löytönen i Borgå (arkivbild). eero löytönen Bild: YLE/ Rebecca Olin eero löytönen

Löytönen tror inte att ärendet går ända till HFD, men om det gör det fördröjs förverkligandet ytterligare.

- Det vore positivt att få igång helheten så snabbt som möjligt. Vi har väntat ganska länge på en positiv utveckling av staden, säger han.

Inget byggande innan besvären behandlats

Det är möjligt att besvära sig över fullmäktigebeslutet i Borgå inom 30 dagar efter att protokollet från mötet har lagts fram offentligt.

Byggandet på området kommer inte igång innan domstolen slutligt avgjort om planen fastställs. Eftersom stadsplanen för området nu är godkänd på fullmäktigenivå ligger ärendets fortsättning nu i Hartelas och Keskos händer.

- Diskussionerna med dem fortsätter. Senast i dag talade jag med Kesko och de kommer att gå framåt så snart som möjligt, men inväntar nu att besvärstiden löper ut, säger Löytönen.

I praktiken handlar de första åtgärderna om att bolaget ska presentera mer exakta planer för hur marketen ska se ut, vilka funktioner där ska finnas och andra detaljer.

- Det handlar om planering inför bygglovsritningarna, säger Löytönen.

stadsvy
Så här ser den planerade helheten ut från östra åstranden i Borgå (arkivbild). stadsvy Bild: Borgå stad stadsplanering i borgå

Fasaden under arbete

I teorin borde bygglovet, som ska behandlas i byggnads- och miljönämnden i Borgå, gå igenom rätt så enkelt, säger Löytönen. Det här eftersom stadsplanen, som nu godkändes, är gjord efter skisser från helheten av projektet.

Bygglovsansökan kan antagligen komma till behandling inom två år, efter att besvären avgjorts.

Det är byggbolaget Hartela som ansvarar för bygget av Citymarket- och hotellbyggnaden. Bolaget hyr sedan ut lokalerna åt de företag som driver verksamheten, det vill säga till Kesko när det gäller marketen.

I det här skedet är vice vd Kimmo Aspholm från Hartela förtegen när det gäller de fortsatta planerna kring byggnadens utseende utvändigt och invändigt.

- Planeringen av fasaden är under arbete. Hotellet dominerar fasaden, medan marketen blir bakom hotelldelen, säger han.

Kimmo Aspholm
Kimmo Aspholm, vice vd vid Hartela (arkivbild). Kimmo Aspholm Bild: Yle/Fredrika Sundén porträtt,verkställande direktörer,hartela

"Det blir inget kedjehotell"

Hotellkonceptet kommenterar Aspholm genom att konstatera att han tror att konceptet kommer att passa bra in i helheten.

- Hotelloperatören berättar säkert själv mer om konceptet med tiden. I övrigt väntar vi i lugn och ro på att detaljplanen vinner laga kraft, säger Aspholm.

Eero Löytönen säger ändå att han litar på att hotellets koncept passar bra in i helheten.

- Jag är mycket positiv och väntar på utvecklingen av arkitekturen. Jag litar på att hotellet kommer att se mycket bättre ut i slutändan än de nuvarande skisserna gör, säger han.

I övrigt säger han att diskussionerna har utgått från ett individuellt koncept för hotellet.

- Det blir inget kedjehotell, men ett hotell med all den service som ett normalt hotell innehåller, kommenterar Löytönen.

Vilken hotelloperatör det handlar om avslöjar man alltså inte ännu.

Skiss över hotellplanerna vid västra åstranden
En tidigare skiss av hotell- och marketkomplexet från juni 2015. Skiss över hotellplanerna vid västra åstranden Bild: ARRAK Arkkitehdit Kiiskilä-Rautiola-Rautiola Oy / Borgås stadsplanering borgå västra åstranden

Trafiklösningar på området planeras

När det gäller trafiklösningarna på västra åstranden, som har oroat en del invånare, konstaterar Löytönen att staden planerar olika lösningar för att få trafiken att löpa med ett nytt, stort butikskomplex på området.

- Enligt den stadsplan som godkändes i fullmäktige blir det en ny gatuförbindelse från Guldlistgatan västerut till Vinnarvägen, säger han.

Den nya förbindelsen behövs på området oberoende av marketen, säger han. Vid behov gör staden också extra arrangemang i korsningar på området samt omändringar av körfälten med nya körfiler.

Trafikarrangemang görs också med tanke på bygget av våningshus på Hellbergsbacken och är därför planerade för 2018 eller 2019.

Löytönen räknar med att byggnadsarbetena på västra åstranden pågår i minst två år. Helheten omfattar också planerade bostäder. Tanken är att arbetet inte ska störa den nuvarande handeln vid Konstfabriksområdet.

- Efter att allt är färdigt kommer market- och hotellbygget att stöda butiksgrändens verksamhet. De som driver handeln i gränden tycker att det blir positivt med större kundströmmar tack vare nybygget.

konstfabriken
Butiksgränden i Konstfabriken ska få mer kunder tack vare marketen, räknar man med inom Borgå stad. konstfabriken Bild: Yle/Robin Halttunen konstfabriken i borgå

Läs också