Hoppa till huvudinnehåll

NYT: Ryssland har placerat ut missiler som bryter mot avtal

Det nya Iskander missilsystemet visades upp vid segerdagsparaden på Röda torget i Moskva i maj år 2015
Det nya Iskander missilsystemet visades upp vid segerdagsparaden på Röda torget i Moskva i maj år 2015 Det nya Iskander missilsystemet visades upp vid segerdagsparaden på Röda torget i Moskva i maj år 2015 Bild: EPA/HOST PHOTO AGENCY Ryssland,iskander-missil

Ryssland har placerat ut kryssningsmissiler vilket strider mot gällande vapenöverenskommelser, skriver The New York Times.

Amerikanska tjänstemän anser att utplaceringen strider mot de nedrustningsavtal som ledde till att det så kallade kalla kriget tog slut.

Läget innebär en utmaning för USA:s president Donald Trump som har lovat förbättra relationerna med Ryssland.

Det handlar om en missiltyp som redan Obama-administrationen anklagade ryssarna för att testa i smyg år 2014 - i strid med ett avtal från 1987 som förbjuder stationering av ryska och amerikanska markbundna medeldistansmissiler.

Trots amerikanska protester har ryssarna vidareutvecklat missilsystemet, och har nu två fungerande enheter; en vid en testbas i sydöstra Ryssland och en som i december flyttades till okänd ort. Varje enhet uppges ha fyra mobila avskjutningsramper och en stor mängd missiler.

Enligt amerikanerna handlar det om en missiltyp av modellen SSC-X-8, men X:et används inte längre och det ger vid handen att kryssningsmissilen är färdigutvecklad, skriver New York Times.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes