Hoppa till huvudinnehåll

Uppgifter: Kim Jong-Uns halvbror lönnmördad av hemliga agenter

Kim Jong-nam
Kim Jong-nam Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kim jong-nam

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns halvbror uppges ha mördats i Malaysia. Det rapporterar Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap, med hänvisning till flera regeringskällor i Seoul.

Kim Jong-Nam ska ha blivit förgiftad på måndagen på flygplatsen i Kuala Lumpur. Två kvinnor, som antas vara nordkoreanska agenter, ska ha attackerat honom med giftsprutor och sedan försvunnit från platsen.

Polisen i Malaysia bekräftar för Reuters att Kim Jong-Nam har dött i landet, men anger ingen dödsorsak. Malaysiska myndigheter säger att Kim Jong-Nam insjuknade när han väntade på ett flyg till Macau och dog på väg till sjukhuset.

Ville aldrig ha makten

Kim Jong-Un ska inte ha haft någon nära relation till sin halvbror. Kim Jong-Nam är också son till Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong Il, men han har en annan mor än brodern. Han är äldre än Kim Jong-Un, men har aldrig gjort anspråk på att ta över makten i landet.

- Personligen är jag emot tredje generationens tronföljd, sade han till japansk TV år 2010, ett år innan fadern dog.

Kim Jong-Nam har levt största delen av sitt liv utomlands. Han ska ha varit mycket nära sin farbror Jang Song Thaek, som var Nordkoreas näst mäktigaste man tills Kim Jong-Un lät avrätta honom år 2013.

Kim Jong-Nam ska enligt uppgift ha fallit i onåd i Nordkorea efter att han åkte fast med ett falskt pass i Japan år 2001. Han angav som orsak att han ville besöka Disneyland i Tokyo.

Sonen blev succé på finlandssvensk tv

Den nu döde Kim Jong-Nams son Kim Han-Sol väckte bred internationell uppmärksamhet 2012 då han intervjuades i Yle Fem.

Kim Han-Sol intervjuades av den förra försvarsministern Elisabeth Rehn i produktionsbolaget Cityportals program Elisabeth möter.

Det uppmärksammades bland annat att han kallade sin farbror Kim Jong-Un och dennes far Kim Jong-Il diktatorer.

Kim Han-Sol studerade vid en skola i Mostar i Bosnien. Elisabeth Rehn hade varit med om att grunda skolan. Hon hade tidigare varit FN:s människorättsrapportör i Bosnien och Hercegovina.

Läs också