Hoppa till huvudinnehåll

ÅA-studerande: Ingen chock att allt fler är nyktra

Halare på Pampas
Halare på Pampas Bild: Yle/Petter Sandelin studenthalare

Studerande dricker allt mindre – det är en av flera saker som framkommer i Studenthälsans enkätundersökning från 2016. Enkäten görs vart fjärde år och antalet helnyktra studenter har ökat till nio procent, nästan dubbelt mer än år 2000.

Bland Åbo Akademis studerande är det inte många som höjer på ögonbrynen åt resultatet, åtminstone om man får tro dem som Yle pratade med.

En av dem som inte alls dricker alkohol är ekonomistuderande Erik Palm.

- På ett personligt plan känner jag inte särskilt många som inte dricker alkohol alls. Men att konsumtionen minskar i stort, det är inte alls förvånande.

Palm menar inte att han upplevt någon social press då han besökt studiefester.

- Till en början kan man behöva sig förklara sig men i allmänhet är folk toleranta och undviker att grilla en. Det har med tiden blivit mer sällsynt att folk ifrågasätter mitt val, då jag har lärt känna människorna i föreningarna jag rör mig i.

Studieevenemang och studieliv kan innebära mycket annat än fest. Som nykter är det inte de blöta festerna som lockar mest, menar Palm som ändå är aktiv i studentikosa sammanhang.

- Det är klart att det går att vara aktiv fast man är en av få som inte dricker. För mig har det skett på ett sånt sätt att jag inte söker mig till de evenemang som kännetecknas av masskonsumtion av alkohol. Däremot har jag sysslat med spex och studerandetidningar, berättar Palm.

Erik Palm.
Erik Palm. Erik Palm. Bild: Yle/Fredrik Häggman erik palm

Kulturevenemang mer populära än sittningar

Henna Mäkelä är skattmästare i Humanistiska Föreningen. Hittills har hon inte märkt nån skillnad i hur många som skippar alkoholen på sitzarna.

- Personligen tycker jag ändå att det var en större alkoholhets då jag började än nu.

Mäkelä berättar att föreningens alkoholfria evenemang har kommit att bli mer populära än sitzarna. Humanistiska föreningen ordnar bland annat olika typer av kulturevenemang.

Henna Mäkelä.
Henna Mäkelä. Henna Mäkelä. Bild: Yle/Fredrik Häggman henna mäkelä

Inte heller Merkantila Klubbens ordförande Meri Lindström tycker sig ha sett någon minskning av alkoholkonsumtionen på festerna, men berättar att föreningen försöker vara tydlig med att ge alternativ. Också Merkantila Klubben har en hel del evenemang som är alkoholfria.

Själv har hon inte märkt någon social press inom föreningen.

- Jag har inte hört någon ifrågasätta varför en annan inte dricker, det händer säkert men det är inget jag själv har stött på. När jag var tutor i höstas satsade vi just på att ingen ska känna sig tvingad.

Meri Lindström
Meri Lindström. Meri Lindström Bild: Yle/Fredrik Häggman meri lindström

Studerandena Vilhelm Boij, Sebastian Björklund och Filip Siegfrids säger sig inte höra till de nio procent som aldrig dricker, men de menar att studenthälsans undersökning ändå inte är överraskande.

- Det känns som antalet alkoholfria evenemang har ökat sen ifjol bara, menar Björklund.

- Jag vet inte många som är nykterister, men att studerande dricker mindre och mer sällan än förr låter rimligt, tror Boij och får medhåll av de andra.

Studerande vid Åbo Akademi.
Vilhelm Boij, Filip Siegrids och Sebastian Björklund. Studerande vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Fredrik Häggman studerande åa

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland