Hoppa till huvudinnehåll

Ada och Glada fick pris i USA

Aava Merikanto och Lilja Lehto poserar som Onneli & Anneli
Aava Merikanto och Lilja Lehto spelar Ada och Glada. Aava Merikanto och Lilja Lehto poserar som Onneli & Anneli Bild: Zodiak Film Onnelin ja Annelin talvi,onnelin ja annelin talvi

Filmen Ada och Gladas vinter, som spelades in i Lovisa, har vunnit priset som bästa film på en barnfilmsfestival i Seattle i USA.

Ada och Gladas vinter vann priset som bästa film i kategorin filmer för barn över fem år under barnfilmsfestivalen Childrens’ Film Festival Seattle.

Filmfestivalen avslutades i lördags. 194 filmer från 53 länder tävlade i festivalen.

Filmen har regisserats av Saara Cantell och spelades in i Lovisa. På engelska heter filmen Jill and Joy’s Winter.

Onneli och Anneli kikar in i dockskåpet där en pysslingfamilj huserar
Ur Ada och Gladas vinter. Onneli och Anneli kikar in i dockskåpet där en pysslingfamilj huserar Bild: Zodiak Film aleksis koistinen

Tidningen Ilta-Sanomat har talat med Sami Keski-Vähälä som har skrivit manuset för alla tre filmer om Ada och Glada.

Han säger att han alltid hoppas på att filmer han skriver manuset till ska nå ut till barnen.

– Sådana här utmärkelser är ett tecken på att det faktiskt har skett. I filmen finns något som berör barn. Det är det bästa priset en filmmakare kan få för sitt jobb, säger Keski-Vähälä till tidningen.

Ada och Gladas vinter är den andra filmen av tre, baserade på Marjatta Kurenniemis böcker. Filmen lockade över 200 000 besökare till biosalongerna i slutet av 2015.

I januari hade den tredje filmen, Glada, Ada och den mystiska främlingen, premiär. Också den drog en rekordpublik under öppningsveckoslutet.