Hoppa till huvudinnehåll

Bahamasdokumenten avslöjar: Statens gruvpartner insyltad i hundratals skatteparadisbolag

Malmhögar ryker i Talvivaara vintern 2015
Malmhögar ryker i Talvivaara vintern 2015 Bild: Yle/Anna Savonius malmhögar ryker

Företaget som staten valde att samarbeta med kring Talvivaara-gruvan har kopplingar till hundratals skatteparadisbolag. Trafigura-direktörernas verksamhet i Bahamas kommer fram i en stor dataläcka, ett material Yle har tillgång till.

Yles utredning visar att Trafiguras ledning är med i över hundra bolag enbart på Bahamas. Dessutom har Trafigura tiotals bolag i andra skatteparadis, så som Malta, Schweiz och Luxemburg.

Det är vanligt att utnyttja skatteparadis i handeln med råvaror. Trafigura har ändå sällsynt många bolag i länder som klassas som skatteparadis.

Trafigura ska enligt planerna gå in med en 15 procents andel i Terrafame som driver Talvivaaragruvan. Finska staten äger knappt 85 procent av Terrafame.

Vill inte ge intervjuer

Trafigura har avvisat Yles intervjuförfrågan. Bolagets informationsavdelning skickade bara ett meddelande av allmän natur med hänvisning till en fond som Trafigura driver på Caymanöarna.

Yle skickade en lista på över hundra bolag på Bahamas där Trafigura-direktörer innehar ledande poster, och bad om en kommentar om syftet med bolagen. Trafigura svarade inte på frågan.

Det är inte i sig olagligt att grunda eller äga ett bolag i ett skatteparadis. Olaglig skattesmitning blir det om bolagets inkomster och egendom inte redovisas för skattemyndigheterna i ägarens hemland.

I Yles utredning har det inte kommit fram någonting som tyder på att Trafigura skulle ha brutit mot lagen.

Minister Lintilä försäkrar: Trafigura har förbundit sig till att verka etiskt

Näringsminister Mika Lintilä (c) säger att Arbets- och näringsministeriet inte kände till Trafiguras verksamhet i skatteparadisen.

I samband med företagsaffärer görs oftast en så kallad due diligence-utredning, där man går igenom båda parternas bakgrund. Staten utredde mycket riktigt Trafiguras bakgrund och bland annat ägarna till koncernens fond på Caymanöarna.

Men Bahamas-bolagen dök inte upp i utredningen.

- Vi gick igenom finansieringsläget, den ekonomiska situationen och bakgrunden på olika sätt samt verksamheten överlag. En annan sak är förstås hur grundlig den här utredningen var. Vi måste komma ihåg att vi hade flera alternativ i den här situationen, säger Mika Lintilä till Yle.

Näringsminister Mika Lintilä (C).
Mika Lintilä Näringsminister Mika Lintilä (C). Mika Lintilä,Finlands näringsminister,näringsminister,politiker,Regeringen Sipilä,Centern i Finland

Enligt Lintilä gjordes utredningen av Trafigura och staten. Också utomstående konsulter anlitades.

Trafigura-chefernas kopplingar till skatteparadisbolag kom aldrig fram i diskussionerna. Utredningen gällde främst det som är kopplat till Terrafame och gruvaffären, säger Lintilä.

- Men i handelsavtalet står det inskrivet att aktieägarna, alltså Trafigura i det här fallet, verkar på ett etiskt sätt.

Lintilä försäkrar att han "ställer sig negativ” till utnyttjandet av skatteparadis. Han säger sig ändå förstå att ett bolag med en omsättning på tiotals miljarder har hundratals dotterbolag världen över.

Långsiktig verksamhet i Bahamas

Enligt dataläckan på Bahamas har Trafigura, ända sedan bolaget grundades på 1990-talet, använt sig av bolag i den karibiska övärlden. Personer i Trafiguras högsta ledning sitter också i styrelsen för olika bolag i Bahamas.

Också en av Trafiguras grundare, fransmannen Eric de Turckheim, sitter eller har suttit i styrelsen för tiotals bolag i Bahamas. Enligt internationella finanstidningar är de Turckheim en av Frankrikes rikaste män.

Enligt dokumenten är en stor del av Trafiguras bolag på Bahamas kopplade till koncernens verksamhet i Afrika.

Vad är Bahamasdokumenten?

Över en miljon dokument från Bahamas handelsregister har läckt ut till media.

I dokumenten finns uppgifter om över 175 000 bolag. Uppgifterna omfattar åren 1990-2016.

Yles tv-program MOT fick informationen via den internationella journalistorganisationen ICIJ.

Läs hela artikeln kring Trafiguras Bahamaskopplingar här (på finska).