Hoppa till huvudinnehåll

Bygget av ny bäddavdelning inleds i Karleby

Mellersta Österbottens centralsjukhus. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist möcs

Byggandet av den nya bäddavdelningen intill centralsjukhuset i Karleby inleds nästa vecka. Projektet går loss på över 17 miljoner euro.

Samkommunen Soite som sköter hälso- och sjukvården i Mellersta Österbotten fick i början av november undantagslov för att bygga en ny bäddavdelning i anslutning till centralsjukhuset. Nästa vecka inleds byggarbetet.

En ny bäddavdelning är efterlängtad eftersom Karleby har brist på bäddavdelningsplatser, därför har man transporterat äldre till bäddavdelningar runt om i vårdområdet. Yle berättade tidigare i höst om en svenskspråkig 90-åring som skulle transporteras 120 kilometer för vård på en helt finskspråkig ort.

Även social- och hälsovårdsministeriet var av den åsikten att ett nybygge stöder samjourens verksamhet och vården i hela landskapet. Därför gav man bygget undantagslov.

Förbindelsegången stängd

På grund av byggarbetet stängs förbindelsegången mellan centralsjukhuset och hälsovårdscentralen från och med nästa vecka. Det innebär också att patientförflyttningarna mellan sjukhuset och hvc försvåras och man har avdelat extra personal för patienttransporter.

Hösten 2018 ska den nya bäddavdelningen står klar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten