Hoppa till huvudinnehåll

Cindy tar det finlandssvenska till skolan i Sverige

Cindy Viinikka som står ute på en gård, bredvid Gripsholmsskolans flagga.
Cindy Viinikka slänger ur sin en del finlandssvenska fraser ibland, men barnen har anpassat sig och förstår vad hon menar. Cindy Viinikka som står ute på en gård, bredvid Gripsholmsskolans flagga. Bild: Privat cindy viinikka

Gripsholmsskolan i Mariefred i Sverige siktar på att bara anställa lärare från Finland. Cindy Viinikka är en av dem och hon stortrivs på sitt nya jobb.

Cindy Viinikka hörde talas om Gripsholmsskolan redan under tiden hon studerade. När hennes pojkvän fick en studieplats i Stockholm bestämde hon sig för att söka jobb där, och den första augusti förra året inleddes den första arbetsdagen. Just nu är ungefär tre fjärdedelar av lärarna på skolan finlandssvenskar, så Cindy behöver inte känna sig ensam på något sätt.

- Jag trivs väldigt bra på jobbet. Det jobbar många österbottningar här och det är ett ungt kollegium, säger hon.

Cindy började jobba på Gripsholmsskolan direkt efter att hon blev färdig lärare från Peffan (Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi) och de många finlandssvenska lärarna gjorde det enkelt för henne att känna sig som hemma.

- Det känns som om jag har en liten familj här, säger hon.

Finlandssvenska lärare ska ge goda förutsättningar

Eftersom finländska skolresultat håller hög nivå och landet ligger på en topplista både över hur man utbildar lärare och elever, är tanken att ett mer finländskt skolsystem ska skapa en skola med goda förutsättningar.

- Hela skolan står på att man har finländska influenser. Det är en stor del av värdegrunden. Det handlar om att ha ett tydligt ledarskap, tydliga ramar och en tydlig struktur i sin klass, säger Cindy.

Nu när jag varit här har jag märkt att jag ändå har ganska mycket av det där finska i mig.

Finsk sisu är också något det pratas om i samband med de finländska lärarna.

- Det handlar om att ha ett förhållningssätt där man inte ger upp direkt, utan man så att säga drar upp snoret och fortsätter.

Den finländska lärarutbildningen är bra och dessutom längre än sin motsvarighet i Sverige.

- Vi är utbildade klasslärare, så vi har rätt att undervisa i nästan alla ämnen, i alla årskurser mellan förskolan och årskurs sex. Det gör att man har möjlighet att bredda kunskapsområdet lite mer än om man bara är ämneslärare i några ämnen, så som man är här i Sverige.

Trevligheten är en kulturskillnad

Cindy trivs med att bo i Sverige och hon tycker det är skönt att ha så många finlandssvenskar runt omkring sig.

- Man kommer inte ifrån det, det känns bra. Det som oroat mig lite är kulturskillnaderna.

Trots att Sverige är vårt grannland, och att österbottningar som Cindy växt upp med svensk TV, svenska tidningar och svensk kultur överlag, har hon märkt att det finns en hel del skillnader i hur vi är som personer.

- Nu när jag varit här har jag märkt att jag ändå har ganska mycket av det där finska i mig. Jag är väldigt rättfram och lindar inte in saker i bomull, och det kanske inte alltid riktigt fungerar här.

Cindy berättar att svenskarna är väldigt hjälpsamma och att allting är väldigt trevligt.

- Man är väldigt trevlig helt enkelt, men folk är kanske inte så öppna som man först tror. Det är mer trevligt på ytan bara. Finländare kanske är mer tillbakadragna och är man inte intresserad av att prata med någon så kanske man heller inte gör det.

Eleverna får lära sig finlandssvenska

Det finns en hel del svenska lärare på skolan och de har mer eller mindre blivit intvingade i den finländska kulturen.

- Min familj funderade kring hur länge det skulle ta innan jag kommer hem och pratar rikssvenska, men grejen är den att jag pratar lika mycket pampesiska om dagarna som jag pratar högsvenska.

En stor del av barnen här svär mycket.

Och eleverna förstår faktiskt vad de finlandssvenska lärarna säger.

- Jag kom in första dagen och sa att jag är lite råddig och så vidare, så de har fått anpassa sig efter hand. Jag försöker förstås hålla mig till en högsvenska, men det är många ord jag kanske inte tänker på, som hur vi uttalar tonfisk till exempel. Jag sade tånnfisk och de höll på att skratta ihjäl sig för det heter ju toonfisk.

Fler barn i Sverige svär

Cindy tycker att det fungerar bra att ha en finländsk prägel på undervisningen.

- Barn är ju barn vart man än far. De får förstås också mycket input hemifrån, men ända från början har jag varit rakt på sak med min klass och det uppskattar både barn och föräldrar.

Det finns ändå vissa skillnader mellan barn i Sverige och Finland, och en sak reagerade Cindy på väldigt starkt i början.

- En stor del av barnen här svär mycket. Redan från ettan kan de slänga ur sig ett ”jävlar” här och där. Det räknas inte som en svordom på samma sätt som det gör i Finland. Jag har försökt få bort det så mycket som möjligt, men när man jobbar med tolvåringar får man nog välja sina strider.

”Man tror det är något speciellt med Sverige”

Cindy kan tänka sig att flytta tillbaka till Finland i framtiden, men just nu trivs hon väldigt bra i Sverige och vill åtminstone stanna i några år.

- Det är svårt att få fast tjänst i Finland för tillfället, så om Sverige kan erbjuda högre löner och bättre förutsättningar så är det klart att man är beredd att flytta på sig.

När man kommer hit är vardagen ganska lika ändå

Cindy säger att Sverige har ett slags skimmer över sig för många finlandssvenskar. Det är inte bara lärare utan också många bekanta som studerar andra saker som kan tänka sig att flytta dit.

- Man tror det är något speciellt med Sverige, men inte vet jag … Sedan när man kommer hit är vardagen ganska lika ändå. Folk tycker det är roligt att jag bor i Stockholm och frågar om jag hinner se mycket, men grejen är den att det jag ser mest av är tunnelbanan. Men visst är det en jättevacker stad.