Hoppa till huvudinnehåll

Det blir varken båtskatt eller motorcykelskatt

Segelbåtar och motorcyklar Bild: yle motorcyklar,segelbåt

Regeringen avstår från planerna på en båtskatt och en motorcykelskatt. Det meddelar statsminister Juha Sipilä (C) på Twitter.

Sipilä skriver att utlåtanden visar att inkomsterna från motorcykelskatten och båtskatten blir mindre än vad målsättningen har varit och att man på utrikesminister Timo Soinis (Sannf) förslag avstår från motorcykelskatten.

I följande mening skriver Sipilä att båda skatterna har dålig nyttograd och att de inte förverkligas.

Hoppa över Twitterpostning

Finansminister Petteri Orpo (Saml) skriver för sin del på Twitter att regeringen var enig i sitt beslut att avstå från båt- och motorcykelskatten. Enligt honom lyckades man inte hitta en fungerande och produktiv modell.

Hoppa över Twitterpostning

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini sade ännu i går, tisdag, att båtskatten ingår i regeringsprogrammet och att regeringspartierna sinsemellan måste diskutera ett eventuellt avstående från den.

Sannfinländarna drev ursprungligen på förslaget och Timo Soini talade då om att skatten skulle gälla "lyxbåtar och yuppieskotrar".

I videoklippet ovan säger Soini ungefär så här:
"..Och så en ny sak ...apropå båtskatt .. så är herrarnas nöjesjakter (lyxbåtar) och yuppieskotrarna från och med nu belagda med skatt! .. Inte heller det här lyckades man med under vänsterns tid.
För att undvika missförstånd kan man tillägga att mopeder och aktersnurror klarar sig utan skatt. Så det går bra att åka ut med aktersnurran och fiska sin gädda eller åka till byn med mopeden för att handla - utan att få skatter över sig."

Regeringen: Skatteintäkterna skulle förbli små och skattebasen smal

Regeringspartiernas ordförande fastslog i dag att regeringen inte utfärdar någon proposition om en båtskatt eller en skatt på lätta motorfordon.

Regeringen konstaterar att det har visat sig att skatteintäkterna skulle förbli små och skattebasen smal. Beskattningen av båtar skulle dessutom ha försvårats av bristfälligheterna i båtregistret och problemen i anslutning till övervakningen.

Förslaget stötte på omfattande kritik

Regeringen har mött mycket kritik för planerna på att införa nya skatter för båtar och motorcyklar.

Båtskatten skulle ha gällt alla som äger en registrerad båt som är minst 9 meter eller en båt som har en motor med mer än 51 hästkrafter (38 kW).

Motståndet har varit hårt särskilt inom motorbranschen och bland båtfolk men också bland politiker. Båtskatten har betraktats som populistisk och kontraproduktiv.

Många har påpekat att skattesumman äts upp av kostsam byråkrati för indrivning av skatten. Att bygga upp mycket ny byråkrati är något som dessutom står i strid med regeringsprogrammets övergripande målsättningar om att minska byråkratin.

Motorbåt i farled i Helsingfors med sikte på Sveaborg. Bild: Niklas Evers båtar,Farled,Förtöjning,Motorbåt,motorbåtar,rep,Skärgård,Sveaborg,utombordsmotorer

- Skatten drabbar inte lustjakter och juppiskotrar utan i stället helt vanliga löntagare och pensionärer. Skatten riskerar också att minska på skärgårdsturismen och efterfrågan på finskbyggda småbåtar. På så vis riskerar skatten att bli direkt kontraproduktiv och skadlig för den riktiga ekonomin, sade Svenska riksdagsgruppens andre vice ordförande och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, i december.

Dessutom har båtar försvunnit ur båtregistret i rask takt under den tid som båtskatten har diskuterats.

Vilket såsande! Det delas inte några stilpoäng för detta.― Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin säger i ett pressmeddelande att SFP har motsatt sig "denna vansinniga skatt" från början. Enligt Wallin fattade regeringen i dag ett av sina bästa beslut under hela perioden.

Wallin konstaterar att till och med regeringens egna beräkningar har visat att skatterna skulle ge dåligt med intäkter samt förorsaka störningar och arbetslöshet i båt- och motorcykelbranschen.

Stefan Wallin Stefan Wallin Bild: Compic Pekka Sipola / All Over Press politiker,Riksdagsledamot,Stefan Wallin,Svenska folkpartiet

Enligt Wallin visar hopandet och roendet kring båtskatten att särskilt Sannfinländarna har internt kaos i sina led.

– Det är lite roande: Först tog Sannfinländarna all ära för båt- och motorcykelskatten som enligt Soini skulle beskatta lyxbåtar och yuppieskotrar. Sedan när nästan alla hade fördömt skatten fick Sannfinländarna bråttom att skylla på sina regeringskolleger för att ha hittat på skatten.

(Artikeln kompletterades kl. 12.15 och ytterligare kl. 13.06 med Wallins kommentar och kl. 16.04 med videoklippet där Soini uttalar sig.)

Läs mera:

Lista: Här har regeringen backat

Regeringen Sipilä har tvingats till reträtt flera gånger under sin tid vid makten. Det har bland annat handlat om att besluten varit i konflikt med grundlagen. Reträtt blev nödvändigt till exempel i samband med pensionärernas bostadsbidrag, tvångslagarna på arbetsmarknaden, sämre äldreomsorg och nu senast med trafikreformen.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.

 • Kan man suga på en kondom?

  Går det att suga på vanliga eller smaksatta kondomer?

  Är kondomer ohälsosamma att suga på? Kan de vara skadliga? Och smakkondomer, är de värre, eller?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Inrikes