Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning 17: Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas

Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit,digiträning

Lösenord är vårt digitala livs välsignelse och förbannelse. Å ena sidan skyddar lösenorden vår integritet men å andra sidan är det svårt att komma på ett lösenord och ännu svårare att komma ihåg det. Till all lycka finns det verktyg som hjälper dig att hålla koll på dina lösen.

Lösenordsroboten

Med vår lösenordsrobot kan du testa styrkan på olika lösenkombinationer. Vi sparar inte informationen och skickar inte heller vidare den. Trots det lönar det sig aldrig att använda riktiga lösenord. Använd riktiga lösenord enbart på skyddade plattformer som är avsedda för dem.

Använd alltså inte dina riktiga lösenord.

Vår maskin bygger på Dropbox program för öppen programvara som uppskattar styrkan på lösenorden med flera olika mätare. Maskinen utgår ifrån att kriminellas program kan försöka gissa ett lösenord en miljon gånger i sekunden. Hur snabbt ett lösenord hackas beror på hur effektivt en dator kan räkna och hur bra lösenordet är skyddat. En miljon gissningar i sekunden är inte speciellt mycket. Statliga hackare har uppskattats kunna jobba med en hastighet på en triljon gissningar i sekunden.

Ett bra lösenord är långt

1. Längden avgör. Det finns otaliga råd för vilken form ett lösenord ska ha men den viktigaste egenskapen är längden: ju längre desto bättre. Hitta på en ordramsa som är oförutsägbar men som du ändå kommer ihåg. Ett lösenord som är längre än 12 tecken är redan så svårt att lista ut att de flesta brottslingar inte ens vill försöka.

2. Se till att dina viktigaste konton har ett bra lösen. Det är speciellt viktigt att din e-post har ett starkt lösenord eftersom man lätt kommer åt andra konton via e-posten. Då du byter lösenordet till exempelvis ditt Facebook-konto får du ett e-post om lösenordsbytet. Det finns flera varnande exempel på hur en hackare kan kapa hela ditt digitala liv.

3. Hitta alltid på ett nytt lösenord för ett nytt konto. Det lönar sig inte att använda samma lösenord på flera konton. Om lösenordet hackas på en plattform finns det en risk att alla andra konton lösenordet är kopplat till kapas.

4. Använd flera olika tecken i ditt lösenord. Ditt lösenord blir starkare om du lägger till specialtecken, stora och små bokstäver samt siffror.

De populäraste lösenorden år 2016 bland internetanvändare i USA och Europa. En lista över de 24 mest använda lösenorden år 2016. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström datasäkerhet,lösenord

Lösenordshanterare hjälper dig att hålla koll

Då du har skapat flera lösenord, som är över 12 tecken långa, till dina olika konton kan du behöva hjälp att komma ihåg lösenorden. En stor del av alla tjänster på nätet kräver ett lösenord vilket gör att du snabbt har en hel hög lösen, men hur ska du komma ihåg dem alla?

Ett enkelt men säkert tips: skriv upp lösenorden på ett papper och sätt pappret på ett säkert ställe långt ifrån din dator.

Ett lösenord som är längre än 12 tecken är redan så svårt att lista ut att de flesta brottslingar inte ens vill försöka.

Med tvåstegsverifiering kan du också göra det säkrare att logga in. Tjänsten eller appen fungerar så att du får exempelvis ett sms till din telefon i samband med en inloggning. Meddelandet innehåller en kod med vilken du verifierar inloggningen. Då krävs alltså förutom ett användarnamn och ett lösenord också användarens telefon i samband med en inloggning.

Så här tar du i bruk tvåstegsverifiering på Google, Apple och på Microsoft.

Det finns också program som fungerar som lösenordsvakter. Det finns flera olika varianter varav många kostar, speciellt om du vill använda programmet på flera än en apparat.

1. Google Smart Lock (Android, Chrome)

Med Googles gratis lösenordshanterare kan du hantera dina lösenord på flera olika apparater samtidigt. Programmet kan automatiskt spara nya användaruppgifter och du kan också lägga till gamla uppgifter i efterhand. Då du aktiverar Smart lock kan du öppna konton automatiskt.

Du aktiverar Smart lock genom att gå in på Chrome-webbläsarens inställningar.

1. Inställningar -> Visa avancerade inställningar -> Lösenord och formulär. Välj Spara lösenord. Via menyn Hantera lösenord kan du ta bort och granska de sparade lösenorden.

2. Apples iCloud-nyckelring (iOS, OSX, Safari)

Pilar som visar var du kan aktivera Apples iCloud-nyckelring för att hantera dina lösenord. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström hantering,inställning,iPhone,lösenord

Apples iCloud-nyckelring sparar dina lösenord och fungerar på alla apparater som är kopplade till ett iCloud-konto. Nyckelringen är skyddad med ett huvudlösen som är det samma som lösenordet till ditt AppleID.

För att ta i bruk nyckelringen ska du gå in på apparatens inställningar.

Välj Inställningar -> iCloud -> Nyckelring.

Nyckelringen föreslår ett komplicerat lösenord då du registrerar dig på en ny tjänst.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Joni Nieminen och Antti Saarenpää på Yle Oppiminen.

 • Misstänkt handgranat hittat i Kista

  Området är avspärrat.

  Ett misstänkte föremål har hittats i närheten av polishuset på Kista torg, rapporterar Aftonbladet. Det ska röra sig om en handgranat och bombgruppen sägs vara på väg.

 • Ont i snoppen efter första gången

  Ont i snoppen och sår på förhuden. Vad göra?

  För några dagar sedan blev jag av med oskulden, utan kondom. Nu när jag ska runka gör det ont när jag drar tillbaka förhuden. Jag har dessutom sår på snoppen, längst ut på förhuden. Vad kan det här bero på?

 • Ointresserad av sex

  Jag tänker aldrig på sex. Är det normalt?

  Jag är en tjej på femton år som aldrig tänker på sex, aldrig blir upphetsad av porrfilm och aldrig ens har tänkt tanken att jag vill pröva på sex. Är det onormalt?

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Vetamix

 • Kalevala lade grunden till finländsk kultur

  Kalevala är Finlands nationalepos.

  Berättelser om hur världen blev till, om hjältar, skurkar och onda makter, om mytiska föremål och magiska skeenden - det är Kalevala. På Kalevaladagen firar vi den finska kulturens dag.

 • Vad vet du om Kalevala?

  Testa dina kunskaper om vårt nationalepos!

  Kalevala är en invecklad historia där hjältarna inte alltid är goda och döden inte nödvändigtvis är någon slutpunkt. Har du koll på Väinämöinen, Joukahainen och Iku-Turso? Hur mycket vet du om Finlands nationalepos?

 • Skidteknik för nybörjare

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Extremrörelser kan manipulera sökmotorer

  Hur fungerar Google egentligen?

  Hur funkar sökmotorer egentligen? Varför kommer vissa resultat alltid högst upp? Enligt Benjamin Särkkä som arbetar med informationssäkerhet säger att sökmotorer ofta manipuleras av sidor med alternativ sanning.

 • Minna Canth kämpade för jämställdhet

  Om författarens liv, karriär och verk.

  Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon etablerade realismen i den finska litteraturen och kallas även för den finländska feminismens moder. Idag firar vi hennes minne den 19 mars, som också är den officiella dagen för jämställdhet.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Introduktion till programmering

  Programmering för elever i årskurs 1-6

  I den här filmen presenteras tankar om hur man kan introducera dataprogrammering i de lägsta årskurserna med praktiska metoder. I och med LP 2016 ska dataprogrammering tas in som en del av matematikundervisningen. Filmen ska samtidigt inspirera till utomhusmatematik Varför programmering? Diskutera i klasserna varför man ska lära sig att programmera i skolan? Det handlar bl.a.

 • Övningar i logiskt tänkande

  Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

  Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Kaj Kunnas: Det är ett val att vara positiv

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur?

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur? Bland annat det här frågade Nyhetsskolans reportrar årets mest positiva finländare Kaj Kunnas. Läs också Kunnas tips på hur du kan välja att vara positiv.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Kroppen tar stryk av sprit

  Alkohol påverkar en växande kropp på många dåliga sätt.

  Det är inte bra att dricka mycket alkohol det vet de flesta. Men varför det är farligare att dricka som ung är kanske inte lika känt. Här är några av de största farorna med att dricka alkohol i tonåren.

 • Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix