Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit,digiträning

Lösenord är vårt digitala livs välsignelse och förbannelse. Å ena sidan skyddar lösenorden vår integritet men å andra sidan är det svårt att komma på ett lösenord och ännu svårare att komma ihåg det. Till all lycka finns det verktyg som hjälper dig att hålla koll på dina lösen.

Lösenordsroboten

Med vår lösenordsrobot kan du testa styrkan på olika lösenkombinationer. Vi sparar inte informationen och skickar inte heller vidare den. Trots det lönar det sig aldrig att använda riktiga lösenord. Använd riktiga lösenord enbart på skyddade plattformer som är avsedda för dem.

Använd alltså inte dina riktiga lösenord.

Vår maskin bygger på Dropbox program för öppen programvara som uppskattar styrkan på lösenorden med flera olika mätare. Maskinen utgår ifrån att kriminellas program kan försöka gissa ett lösenord en miljon gånger i sekunden. Hur snabbt ett lösenord hackas beror på hur effektivt en dator kan räkna och hur bra lösenordet är skyddat. En miljon gissningar i sekunden är inte speciellt mycket. Statliga hackare har uppskattats kunna jobba med en hastighet på en triljon gissningar i sekunden.

Ett bra lösenord är långt

1. Längden avgör. Det finns otaliga råd för vilken form ett lösenord ska ha men den viktigaste egenskapen är längden: ju längre desto bättre. Hitta på en ordramsa som är oförutsägbar men som du ändå kommer ihåg. Ett lösenord som är längre än 12 tecken är redan så svårt att lista ut att de flesta brottslingar inte ens vill försöka.

2. Se till att dina viktigaste konton har ett bra lösen. Det är speciellt viktigt att din e-post har ett starkt lösenord eftersom man lätt kommer åt andra konton via e-posten. Då du byter lösenordet till exempelvis ditt Facebook-konto får du ett e-post om lösenordsbytet. Det finns flera varnande exempel på hur en hackare kan kapa hela ditt digitala liv.

3. Hitta alltid på ett nytt lösenord för ett nytt konto. Det lönar sig inte att använda samma lösenord på flera konton. Om lösenordet hackas på en plattform finns det en risk att alla andra konton lösenordet är kopplat till kapas.

4. Använd flera olika tecken i ditt lösenord. Ditt lösenord blir starkare om du lägger till specialtecken, stora och små bokstäver samt siffror.

En lista över de 24 mest använda lösenorden år 2016.
De populäraste lösenorden år 2016 bland internetanvändare i USA och Europa. En lista över de 24 mest använda lösenorden år 2016. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström lösenord,datasäkerhet

Lösenordshanterare hjälper dig att hålla koll

Då du har skapat flera lösenord, som är över 12 tecken långa, till dina olika konton kan du behöva hjälp att komma ihåg lösenorden. En stor del av alla tjänster på nätet kräver ett lösenord vilket gör att du snabbt har en hel hög lösen, men hur ska du komma ihåg dem alla?

Ett enkelt men säkert tips: skriv upp lösenorden på ett papper och sätt pappret på ett säkert ställe långt ifrån din dator.

Ett lösenord som är längre än 12 tecken är redan så svårt att lista ut att de flesta brottslingar inte ens vill försöka.

Med tvåstegsverifiering kan du också göra det säkrare att logga in. Tjänsten eller appen fungerar så att du får exempelvis ett sms till din telefon i samband med en inloggning. Meddelandet innehåller en kod med vilken du verifierar inloggningen. Då krävs alltså förutom ett användarnamn och ett lösenord också användarens telefon i samband med en inloggning.

Så här tar du i bruk tvåstegsverifiering på Google, Apple och på Microsoft.

Det finns också program som fungerar som lösenordsvakter. Det finns flera olika varianter varav många kostar, speciellt om du vill använda programmet på flera än en apparat.

1. Google Smart Lock (Android, Chrome)

Med Googles gratis lösenordshanterare kan du hantera dina lösenord på flera olika apparater samtidigt. Programmet kan automatiskt spara nya användaruppgifter och du kan också lägga till gamla uppgifter i efterhand. Då du aktiverar Smart lock kan du öppna konton automatiskt.

Du aktiverar Smart lock genom att gå in på Chrome-webbläsarens inställningar.

1. Inställningar -> Visa avancerade inställningar -> Lösenord och formulär. Välj Spara lösenord. Via menyn Hantera lösenord kan du ta bort och granska de sparade lösenorden.

2. Apples iCloud-nyckelring (iOS, OSX, Safari)

Pilar som visar var du kan aktivera Apples iCloud-nyckelring för att hantera dina lösenord.
Pilar som visar var du kan aktivera Apples iCloud-nyckelring för att hantera dina lösenord. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström iPhone,inställning,lösenord,hantering

Apples iCloud-nyckelring sparar dina lösenord och fungerar på alla apparater som är kopplade till ett iCloud-konto. Nyckelringen är skyddad med ett huvudlösen som är det samma som lösenordet till ditt AppleID.

För att ta i bruk nyckelringen ska du gå in på apparatens inställningar.

Välj Inställningar -> iCloud -> Nyckelring.

Nyckelringen föreslår ett komplicerat lösenord då du registrerar dig på en ny tjänst.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Joni Nieminen och Antti Saarenpää på Yle Oppiminen.

 • Ingå bygger en modern och ekologisk by

  Bostadsområdet Västerbrinken börjar ta form.

  Projekt Västerbrinken i Ingå börjar ta form. Västerkullaborna får grannar då ett nytt bostadsområde med ekologiska hus ska växa fram. Återkommande nyheter om mögelhus har fått allt fler att fundera på nya bygglösningar.

 • Eintracht Frankfurt: Lukas Hradecky tackade nej till förlängningskontrakt

  Den finländska landslagsmålvakten avvaktar situationen.

  Den tyska fotbollsklubben Eintracht Frankfurt har meddelat på sitt Twitterkonto att den finländska landslagsmålvakten Lukas Hradecky tackat nej till ett förlängningskontrakt. – Lukas har ännu ett år kvar på sitt kontrakt, lugnar sportchefen Fredi Bobic.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix