Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning 17: Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas

Pekplatta, tangentbord och hörlurar.
Pekplatta, tangentbord och hörlurar. Digitreenit,digiträning

Lösenord är vårt digitala livs välsignelse och förbannelse. Å ena sidan skyddar lösenorden vår integritet men å andra sidan är det svårt att komma på ett lösenord och ännu svårare att komma ihåg det. Till all lycka finns det verktyg som hjälper dig att hålla koll på dina lösen.

Lösenordsroboten

Med vår lösenordsrobot kan du testa styrkan på olika lösenkombinationer. Vi sparar inte informationen och skickar inte heller vidare den. Trots det lönar det sig aldrig att använda riktiga lösenord. Använd riktiga lösenord enbart på skyddade plattformer som är avsedda för dem.

Använd alltså inte dina riktiga lösenord.

Vår maskin bygger på Dropbox program för öppen programvara som uppskattar styrkan på lösenorden med flera olika mätare. Maskinen utgår ifrån att kriminellas program kan försöka gissa ett lösenord en miljon gånger i sekunden. Hur snabbt ett lösenord hackas beror på hur effektivt en dator kan räkna och hur bra lösenordet är skyddat. En miljon gissningar i sekunden är inte speciellt mycket. Statliga hackare har uppskattats kunna jobba med en hastighet på en triljon gissningar i sekunden.

Ett bra lösenord är långt

1. Längden avgör. Det finns otaliga råd för vilken form ett lösenord ska ha men den viktigaste egenskapen är längden: ju längre desto bättre. Hitta på en ordramsa som är oförutsägbar men som du ändå kommer ihåg. Ett lösenord som är längre än 12 tecken är redan så svårt att lista ut att de flesta brottslingar inte ens vill försöka.

2. Se till att dina viktigaste konton har ett bra lösen. Det är speciellt viktigt att din e-post har ett starkt lösenord eftersom man lätt kommer åt andra konton via e-posten. Då du byter lösenordet till exempelvis ditt Facebook-konto får du ett e-post om lösenordsbytet. Det finns flera varnande exempel på hur en hackare kan kapa hela ditt digitala liv.

3. Hitta alltid på ett nytt lösenord för ett nytt konto. Det lönar sig inte att använda samma lösenord på flera konton. Om lösenordet hackas på en plattform finns det en risk att alla andra konton lösenordet är kopplat till kapas.

4. Använd flera olika tecken i ditt lösenord. Ditt lösenord blir starkare om du lägger till specialtecken, stora och små bokstäver samt siffror.

En lista över de 24 mest använda lösenorden år 2016.
De populäraste lösenorden år 2016 bland internetanvändare i USA och Europa. En lista över de 24 mest använda lösenorden år 2016. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström datasäkerhet,lösenord

Lösenordshanterare hjälper dig att hålla koll

Då du har skapat flera lösenord, som är över 12 tecken långa, till dina olika konton kan du behöva hjälp att komma ihåg lösenorden. En stor del av alla tjänster på nätet kräver ett lösenord vilket gör att du snabbt har en hel hög lösen, men hur ska du komma ihåg dem alla?

Ett enkelt men säkert tips: skriv upp lösenorden på ett papper och sätt pappret på ett säkert ställe långt ifrån din dator.

Ett lösenord som är längre än 12 tecken är redan så svårt att lista ut att de flesta brottslingar inte ens vill försöka.

Med tvåstegsverifiering kan du också göra det säkrare att logga in. Tjänsten eller appen fungerar så att du får exempelvis ett sms till din telefon i samband med en inloggning. Meddelandet innehåller en kod med vilken du verifierar inloggningen. Då krävs alltså förutom ett användarnamn och ett lösenord också användarens telefon i samband med en inloggning.

Så här tar du i bruk tvåstegsverifiering på Google, Apple och på Microsoft.

Det finns också program som fungerar som lösenordsvakter. Det finns flera olika varianter varav många kostar, speciellt om du vill använda programmet på flera än en apparat.

1. Google Smart Lock (Android, Chrome)

Med Googles gratis lösenordshanterare kan du hantera dina lösenord på flera olika apparater samtidigt. Programmet kan automatiskt spara nya användaruppgifter och du kan också lägga till gamla uppgifter i efterhand. Då du aktiverar Smart lock kan du öppna konton automatiskt.

Du aktiverar Smart lock genom att gå in på Chrome-webbläsarens inställningar.

1. Inställningar -> Visa avancerade inställningar -> Lösenord och formulär. Välj Spara lösenord. Via menyn Hantera lösenord kan du ta bort och granska de sparade lösenorden.

2. Apples iCloud-nyckelring (iOS, OSX, Safari)

Pilar som visar var du kan aktivera Apples iCloud-nyckelring för att hantera dina lösenord.
Pilar som visar var du kan aktivera Apples iCloud-nyckelring för att hantera dina lösenord. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström hantering,inställning,iPhone,lösenord

Apples iCloud-nyckelring sparar dina lösenord och fungerar på alla apparater som är kopplade till ett iCloud-konto. Nyckelringen är skyddad med ett huvudlösen som är det samma som lösenordet till ditt AppleID.

För att ta i bruk nyckelringen ska du gå in på apparatens inställningar.

Välj Inställningar -> iCloud -> Nyckelring.

Nyckelringen föreslår ett komplicerat lösenord då du registrerar dig på en ny tjänst.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Joni Nieminen och Antti Saarenpää på Yle Oppiminen.

Läs också

Vetamix

 • Earth Hour i Cali i Colombia

  Vad är syftet med Earth Hour?

  En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

  Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

 • Koko Hubara

  En mörkhyad flicka får inte vara blåögd

  Essäer om etnicitet i Finland

  Ruskeat tytöt är en essäsamling med många dimensioner. Det genomgående temat är utanförskap baserat på etnicitet. Det är en intelligent diskussionsöppning som vi har all anledning att ta på allvar och uppmärksamma. Läs Ruskeat Tytöt så får du veta mera om det samhället du lever i.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i finska

  Finska, lång lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i lång finska

  Studentexamensproven i lång finska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i finska

  Finska, medellång lärokurs, studentexamensproven 2017

  De skriftliga proven och hörförståelserna i medellång finska

  Studentexamensproven i medellång finska 2017, facit till flervalsuppgifterna samt beskrivningar av goda svar för provens produktiva delar hittar du här. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Porträttbild på Minna Levälahti.

  Språkkolumnen: Kejsarens nya språkkläder

  Vad lurar bakom det enkla och det komplicerade maktspråket?

  Till synes lättförståeliga ord kan ha en annan innebörd än du tror. Språkvårdaren Minna Levälahti uppmanar journalisterna att avslöja både det enkla och det komplicerade maktspråket.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • En höna sitter på bordet bakom en skolbok och en penal.

  Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Hjärt- och lungräddning.

  Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix

 • Abimix grafik för studentexamensproven i matematik

  Matematik, kort lärokurs, studentexamensproven 2017

  Matematik, kort lärokurs. Prov och modellsvar år 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i kort matematik våren 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Abimix grafik för studentexamensproven i matematik

  Matematik, lång lärokurs, studentexamensproven 2017

  Matematik, lång lärokurs.Prov och modellsvar 2017.

  Här hittar du studentexamensproven i lång matematik våren 2017 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.

 • Solflare.

  Vårdagjämningen och den fläckfria solen

  Ljuset besegrade mörkret, men solens beteende väcker frågor.

  Vårdagjämningen inträffade i dag klockan 10:28 på förmiddagen, den långa mörka vintern ligger alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Vi har två år kvar till solfläcksminimum men solen är redan nu uppseendeväckande fläckfri - solskivan har varit blank i två hela veckor.