Hoppa till huvudinnehåll

EK avstår från centrala avtal - "Inte dramatiskt överhuvudtaget"

Finlands Näringsliv EK:s byggnad Finlands Näringsliv EK:s byggnad Bild: Finlands Näringsliv EK finlands näringsliv ek

Finlands näringsliv EK har slutgiltigt bestämt att inte längre vara med på centrala avtal. I fortsättningen sköts förhandlingarna på förbundsnivå, meddelar EK i ett pressmeddelande.

EK beslöt redan i slutet av år 2015 att avstå från inkomstpolitiska helhetslösningar.

Vd:n Jyri Häkämies sade då att de centrala arbetsmarknadsuppgörelserna har levt ut sin tid, och att förbundsvisa avtal ger ett bättre slutresultat.

Servicefacket: Vill EK starta ett krig?

Bland arbetstagarorganisationerna får EK:s beslut ett blandat mottagande.

Servicefacket PAM undrar om EK vill starta ett krig på arbetsmarknaden. Enligt ordförande Ann Selin är beslutet ett oansvarigt sätt att försöka skrota den finländska avtalskulturen.

Fjäder: Helt odramatiskt

Akademikercentralen Akavas ordförande Sture Fjäder tar det lugnare. Han säger att beslutet inte är någon överraskning. I och med att EK gick in för att inte längre göra inkomstpolitiska helhetsuppgörelser antog man att de också säger upp de andra centrala avtalen, säger Fjäder.

- Det blir kvar statistik, kanske annat som har att göra med arbetarskydd, och så grupplivförsäkring. Det är väl det som blir kvar, allt annat flyttas ner på förbunden.

Fjäder tycker inte att EK:s beslut är dramatiskt överhuvudtaget.

Sture Fjäder Sture Fjäder Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Akava,Sture Fjäder

EK har velat ha förbundsvisa förhandlingar och i de flesta frågor också förhandlingar på företagsnivå, så det finns ett tryck på att få till en ny avtalsstruktur, säger Fjäder.

- Men arbetstagarna sitter vid det bordet också så jag tror att det löser sig förr eller senare.

Läs också

  • "Äktenskapet ett förbund mellan man och kvinna"

    Kyrkoherde Daniel Norrback tänker inte viga samkönade.

    I Österbotten anser de allra flesta prästerna att kyrkolagen ska bestå, alltså att samkönade inte ska få vigas kyrkligt. Daniel Norrback är tf kyrkoherde i Kristinestads svenska församling och säger nej till att viga homosexuella i kyrkan.

  • Varför angår dödsstraffet oss?

    Behöver vi bry oss om att det finns dödsstraff i världen?

    Författaren Lars Åke Augustsson såg sin vän Willie Trottie få en dödande injektion i Huntsville i Texas, tjugoett år efter dödsdomen för dubbelmord. Däremot blev Anthony Graves frigiven efter att ha varit dödsdömd i aderton år. Och Lars Åke var med på trädgårdsfesten när Anthony återförenades med sin familj. Brottslingar ska straffas, men dödsstraffet är ett svek mot själva livet, tycker Lars Åke Augustsson

Nyligen publicerat - Inrikes