Hoppa till huvudinnehåll

Frankrikes varning till Ryssland: Lägg er inte i vårt presidentval

Jean-Marc Ayrault Jean-Marc Ayrault Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA Jean-Marc Ayrault

Frankrike har varnat utomstående makter, och framförallt Ryssland, från att blanda sig i det franska presidentvalet.

Utrikesminister Jean-Marc Ayrault kom med en varning på onsdagen. Om någon utomstående försöker blanda sig i valet får det konsekvenser, sade han.

Ayrault talade allmänt om andra länder, men nämnde specifikt Ryssland.

Vi kommer inte att acceptera inblandning i vår valprocess, varken från Ryssland eller något annat land.― Jean-Marc Ayrault

Efter vad som hände i USA måste vi se till att vår demokratiska process och integritet respekteras till fullo, sade Ayrault inför det franska parlamentet.

De som anklagar Ryssland för att ha påverkat presidentvalet i USA till Donald Trumps fördel har fått mera vatten på sin kvarn de senaste dagarna. Det här har lett till oro också i Europa där det i år hålls viktiga val inte bara i Frankrike, utan också i Tyskland och Holland.

Cyberattacker och falska rykten

Jean-Marc Ayraults varning till omvärlden kommer efter att en av de ledande presidentkandidaterna Emmanuel Macron anklagade Ryssland för cyberattacker mot hans kampanj. Enligt en talesman för Macron har kampanjens webbplats och e-mailservarar utsatts för en svärm av hackarattacker den senaste månaden. Det handlar om hundratals attacker varje dag.

Macrons stödtrupper anklagar också Ryssland för att sprida falska nyheter om den tidigare finansministern. Macron har till exempel pekats ut som amerikansk agent, och var förra veckan tvungen att gå ut och neka till rykten om att han skulle ha ett homosexuellt utomäktenskapligt förhållande.

Ryssland har tillbakavisat anklagelserna från Macrons kampanj.

Emmanuel Macron Den förre ekonomiministern och obundne mittenkandidaten Emmanuel Macron har seglat upp som ett överraskningsnamn som kan nå den andra valomgången Bild: EPA/IAN LANGSDON Emmanuel Macron,Frankrike

Macron är mycket proeuropeisk, medan hans främsta konkurrenter republikanen François Fillon och ytterhögerns Marine Le Pen båda har starka band till Ryssland.

Macron förhandsfavorit i opinionsmätningarna

Emmanuel Macron är just nu förhandsfavorit i presidentvalet som går av stapeln i slutet av april.

Enligt en opinionsmätning som publicerades på onsdagen skulle Marine Le Pen får 26 procent av rösterna i den första omgången mot 19,5 för Macron och 18,5 för François Fillon.

I den andra valomgången skulle Macron ändå ta en jordskredsseger över Le Pen med 62 procent mot 38.

 • Saarinen: "Jag är väldigt besviken"

  Aino-Kaisa Saarinen öppnar sig efter petningen på milen.

  "Jag är väldigt besviken och sorgsen", skriver Aino-Kaisa Saarinen på sin Facebookprofil efter att hon petats från den blåvita kvartetten som skidar damernas tio kilometer klassiskt på tisdag.

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Polisen undersöker misstänkt föremål i Kista

  Utreds som olaga hot.

  Ett misstänkt föremål hittades i förmiddags i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Polisens bombtekniker kallades till platsen och efter tre timmar fördes föremålet bort för närmare undersökning.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.