Hoppa till huvudinnehåll

Havssköldpaddan tror att plastpåsarna i haven är mat

En havssköldpadda som simmar i havet.
Havssköldpaddan ska äta maneter, inte plastpåsar. En havssköldpadda som simmar i havet. Bild: CC sköldpadda

Marinbiologen Maria Koivisto jobbar för att rädda våra havssköldpaddor vars största fiende är människan och dess förkärlek för plast och orörda stränder.

Havssköldpaddan kan bli upp till 100 år gammal, men numera är det få som blir det eftersom alla arterna är utrotningshotade. De jagas eftersom de anses vara en delikatess och stränderna där de lägger sina ägg tas över av människorna. Ett annat hot är all plast som finns i haven.

Bild på Maria Koivisto
Maria Koivisto vill minska på plasten - inte bara i haven utan också i sin vardag. Bild på Maria Koivisto Bild: Yle/Anton Malenski koivisto

För att klara sig behöver sköldpaddorna hjälp, och en av dem som engagerat sig i deras välmående är marinbiologen Maria Koivisto som är medlem i organisationen Turtlewatch. Hon har nyligen kommit hem från Thailand där hon undersökte hur mycket mikroplast det finns på stränderna. Under tidigare projekt har hon undersökt hur utplanterade sköldpaddor klarar sig i haven.

- En god vän och kollega till mig jobbade som dykguide i Thailand och då kom hon i kontakt med ett projekt där man föder upp sköldpaddor i fångenskap för att sedan plantera ut dem till havs. Vi började fundera kring vad som egentligen händer med sköldpaddorna när de sedan planteras ut – har de alls någon chans att klara sig?

Det visade sig att ingen egentligen hade koll på den här frågan, så Maria och hennes kollega bestämde sig för att ta reda på det.

- Vi kom fram till att de verkar överleva, men det man inte vet är om de klarar av att föröka sig när de blir könsmogna – och det är något som tar tid att kolla upp eftersom en sköldpadda blir könsmogen först vid 20 års ålder.

Tanken med projektet är att förstärka stammen, men hoten finns förstås kvar ändå.

Sköldpaddan äter plasten och blir sjuk

Plast i våra hav är ett stort problem eftersom sköldpaddorna kan tro att plastpåsar är maneter eller medusor och därför äta upp dem. Mikroplasten hotar kanske inte sköldpaddan direkt eftersom det är de stora plastbitarna de sväljer, men mikroplasten påverkar mindre arter som musslor och plankton, som de större djuren sedan äter.

En sköldpadda som lägger ägg på en strand.
Sköldpaddan kommer upp på stranden på natten för att lägga sina ägg. En sköldpadda som lägger ägg på en strand. Bild: Ann-Catrin Granroth sköldpadda

En annan viktig orsak till att stammen minskar är att de inte längre har några passliga stränder där de kan lägga sina ägg.

- Människan tycker nämligen om likadana stränder som de: lugna, fina och långa sandstränder. Människan har lagt beslag på många av dem, säger Maria.

Det finns vissa stränder som skyddas och patrulleras av vakter, men Maria tycker det borde finnas många fler.

Välj stränder med mycket folk

Vad ska du som turist då tänka på om du besöker ett land där det finns sköldpaddor? Ett enkelt tips är att lämna dem i fred.

- Du ska inte söka dig till de där orörda, vita sandstränderna, utan i stället välja stränder som redan är så att säga förstörda, alltså stränder där sköldpaddorna inte längre trivs.

En annan enkel sak är förstås att inte skräpa ner – det gäller både här hemma och utomlands.

- Jag blir jättefrustrerad när jag ser hur mycket skräp det finns i haven. Varje gång någon köper något i en plastförpackning sitter jag och tänker att det där kommer att hamna någonstans på en strand och sedan sköljas iväg.

I stället för att använda plastpåsar kan du ta med dig tygväskor när du handlar. Maria försöker själv också alltid dricka sitt take away-kaffe i en egen termosmugg i stället för muggarna du får på kaféet.

- Du kan alltid fundera på hurdana företag du understöder och hur du konsumerar, och kanske välja företag som tycker att plasten är en viktig miljöfråga. Försök att välja den vara som har minst förpackningsmaterial, säger Maria.