Hoppa till huvudinnehåll

Hög sjukhusprofil överger offentliga vården för den privata

Samuli Saarni
Samuli Saarni lämnar den offentliga vården för den privata. Samuli Saarni Bild: Yle/Nina Bergman samuli saarni

Chefsöverläkare Samuli Saarni vid Åbo universitets centralsjukhus (ÅUCS) kommer från och med april att leda sjukhusverksamheten vid Finlands största finansgrupp, OP-gruppen.

Saarni lämnar alltså sin post vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt för att jobba för ett privat bolag. Saarni var tidigare även t.f. direktör för sjukvårdsdistriktet.

Enligt Saarni var den nya posten för lockande att tacka nej till.

- Jobbet är mycket intressant. Pohjola-sjukhusen inom OP-gruppen har ett bra rykte och ger kundcentrerad vård med hög kvalitet. OP-gruppen vill utvidga sin verksamhet inom hälso- och välfärdssektorn och jag vill gärna vara med och utveckla den, säger Saarni.

Det viktigaste är kunden

Enligt Saarni är det speciellt den privata sektorns dynamik och det att klienten är i fokus som attraherar.

- Jag är väldigt stolt över den medicinska kvaliteten vi har på ÅUCS, men det finns mycket att jobba med då det gäller hur snabbt man kommer till vård. På den privata sidan har man varit tvungen att ta klientens behov på större allvar. Klienterna måste vilja komma dit och då måste också servicen vara bra, säger Saarni.

Känner du inte att du sviker läkarkåren då du går över till den privata sidan?

- Läkarens roll är att hjälpa patienter. Det är en annan fråga vilken organisationsform som hjälper bäst, säger Saarni.

OP-gruppen planerar också att öppna ett eget privat sjukhus i Kuppis i Åbo. Varför ska ”min bank” börja bygga sjukhus?

- OP-gruppen ser kunderna ur ett helhetsperspektiv och har gått igenom vilka behov människan har. Vård är ett av de behoven, säger Saarni.

Om man har sitt bostadslån och försäkringar inom OP-gruppen, tvingas man i framtiden att vårdas inom OP-gruppen?

- Det låter osannolikt att det skulle vara så. Hälsosektorn är separat och har unika behov av sekretess. Mig veterligen har inget försäkringsbolag gjort så. Tanken är att man ska få välja var man vill få vård.

”Vård på svenska viktig”

Chefsöverläkare Samuli Saarni har tidigare också uttalat sig om vården på svenska i Egentliga Finland och har talat för ett stort sjukhus, i vilket Åbolands sjukhus kunde uppgå.

- Jag anser fortfarande att det är viktigt att man kan säkerställa god, svenskspråkig service på vårt område. Men frågan är hur vården ska organiseras. Nu ser det ut som att det bara kommer att finnas ett affärsverk i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Det betyder att Åbolands sjukhus’ status som affärsverk måste ändras, men hur det blir vet vi inte ännu. Det är inte vettigt att kämpa för en viss organisationsform, säger Saarni, som själv talar en god svenska.

Företag vill ju gå på vinst. Vart går pengarna om man anlitar ett privat Pohjolasjukhus i framtiden? Till skatteparadis?

- Det finns privata vårdbolag som har pengar i skatteparadis, men OP-gruppen är ett kooperativ som ägs av kunder, av finländare. Pengarna försvinner ingenstans, svarar Saarni.

Hur ser vården i Finland ut om några år? Hur kommer den att förändras?

- Om vårdreformen går igenom kommer bashälsovården att se annorlunda ut, men själv tror jag inte att specialsjukvården kommer att se så annorlunda ut än tidigare. Oavsett vad som händer med vårdreformen kommer valfriheten att öka. Folk vill välja var de får sin vård. Den trenden kommer att fortsätta, säger Saarni.


Läs även:
Saarni: Onödigt att utreda hur svenskan påverkas i det här skedet
Åbolands psykvård blir del av sjukvårdsdistriktet
Arbetsgrupp kunde inte enas om Åbolands sjukhus