Hoppa till huvudinnehåll

Jättelopp av Laukkanen – nära stor VM-skräll

Mari Laukkanen.
Mari Laukkanen gjorde en av karriärens bästa skjutinsatser i VM-distansen. Mari Laukkanen. Bild: EPA Mari Laukkanen

Överraskningsbronset blev till slut en försmädlig fjärdeplats för Mari Laukkanen. Med karriärens bästa insats missade finländskan VM-pallen med drygt tio sekunder.

I motsats till stora delar av favoriterna gick Mari Laukkanen ut tidigt i dagens distanslopp. Finländskan gjorde en sensationellt stabil insats på skjutvallen och fick stå nervöst och vänta i målområdet.

Distansen kräver ett starkt skytte – och det är inte Laukkanens paradgren. I dag stod hon ändå för en mycket bra insats på vallen. Laukkanen missade ett skott – i det andra liggande skyttet – och gick en tajt kamp för en skrällmedalj.

– Det här var en fulländad insats av Mari. Hon var lugn hela vägen på vallen. I ett distanslopp har hon betydligt mindre press på sig än i exempelvis en sprint. Hon kunde bara gå ut och göra sitt allra bästa i dag, säger Yles expert Sanna-Leena Perunka.

Nytt guld för Dahlmeier

Laukkanens långa väntan gav ändå ingen medalj. Sent startande Laura Dahlmeier, som missade ett skott i tävlingen, avgjorde i det sista skyttet.

Tyskan, som har vunnit säsongens två distanslopp i världscupen, sköt fullt och gick ut med en trygg marginal ner till tvåan Gabriela Koukalova – också en bom i dag. Dahlmeier vann sitt andra guld i mästerskapet efter att ha avverkat femton kilometer.

Dahlmeier och Koukalova var i en klass för sig. Nollskytten Alexia Runggaldier petade ner Laukkanen från pallen med tolv sekunders marginal.

Laukkanen fick alltså nöja sig med den försmädliga fjärdeplatsen, men det är ändå hennes överlägset bästa insats i ett mästerskap och Finlands bästa placering i skidskytte-VM så här långt.

Mäkäräinen bommade bort sig

För Kaisa Mäkäräinens del såg det lovande ut inledningsvis. Hon ledde efter det första skyttet, men sedan bommade hon bort sig.

Två missar det sista skyttet sänkte finländskan för gott. Mäkäräinen gick ut över tre minuter efter täten på spurtvarvet. Hon åkte snabbt och klättrade uppåt i resultatlistan.

Mäkäräinen bommade totalt fyra skott och slutade femtonde. Därmed är jaktstarten fortfarande hennes bästa insats i Hochfilzen. Nu återstår bara en individuell distans (masstarten) för att ta en VM-medalj.

Resultat, distans (d):

1) Laura Dahlmeier, Tyskland 41.30,1 (1)
2) Gabriela Koukalova, Tjeckien + 24,7 (1)
3) Alexia Runggaldier, Italien + 1.45,6 (0)
4) Mari Laukkanen + 1.56,8 (1)
5) Jekaterina Avvakumova, Sydkorea + 2.03,6 (0)
---
15) Kaisa Mäkäräinen + 3.24,5 (4)
83) Sanna Markkanen + 9.09,3 (3)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport