Hoppa till huvudinnehåll

Lagmotion för VCS kan bli verklighet - Henriksson hoppas på oppositionen

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
Arkivbild. Anna-Maja Henriksson. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland,politiker,politiker i Finland

Det kan bli aktuellt med en lagmotion som föreslår omfattande jour vid Vasa centralsjukjus. En lagmotion skulle åtminstone inte vara till nackdel, tror Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson.

Den förre ministern och riksdagsledamoten Jacob Söderman uppmanar de svenskspråkiga riksdagsledamöterna att lämna in en lagmotion om att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour.

I en insändare i Hufvudstadsbladet på onsdagen skriver Söderman att en sådan lagmotion skulle ge större tyngd åt medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus. Han tror att samtliga ledamöter inom oppositionen skulle skriva under lagmotionen.

- Vi har funderat på just den här frågan i svenska riksdagsgruppen och umgåtts med tanken. Det viktigaste är ändå att medborgarinitiativet i sig kommer hit till riksdagen och en lagmotion är rent teoriskt inte nödvändig. Men en lagmotion kunde ändå medföra ett visst mervärde.

- Men vi ska se. Vi håller på och sonderar terrängen här över partigränserna för att då eventuellt göra något gemensamt, säger Henriksson.

Skulle oppositionen ställa sig bakom en eventuell lagmotion?

- Det vågar jag inte säga i det här skedet. Det är just den diskussionen vi behöver ta nu här i riksdagen och jag kommer att försöka fånga in centrala ledamöter från andra partier för att höra mig för hur de känner om saken.

Vilken betydelse skulle en lagmotion ha?

- Vi hade en djup och bred debatt innan julen men jag anser att det fanns vissa faktauppgifter som inte beaktades i riksdagens social- och hälsovårdsutskott. De skulle kunna aktualiseras genom en lagmotion, som åtminstone inte skulle vara till nackdel, säger Anna-Maja Henriksson.

Medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus nådde gränsen för 50 000 namn i lördags men namninsamlingen pågår fortfarande.

En lagmotion är en motion väckt av en riksdagsledamot med ett förslag om att stifta en lag. En lagmotion kan handla om att stifta en ny lag eller ändra eller upphäva en gällande lag. (Källa: Eduskunta.fi)