Hoppa till huvudinnehåll

”Mad dog” varnade sina Nato-kolleger: Betala mera eller så minskar USA:s stöd

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s försvarsminister James Mattis. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s försvarsminister James Mattis Bild: EPA/Stephanie LeCocq James Mattis,Jens Stoltenberg

USA:s nya försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis sparade inte på krutet i det tal han höll på onsdagens försvarsministermöte i Nato-högkvarteret i Bryssel.

- USA bär sitt ansvar, men om ni inte vill att USA ska minska sitt engagemang så bör varje Natomedlem öka sin satsning på det gemensamma försvaret.

I sitt tal som hölls bakom låsta dörrar men läckte ut till pressrummet i Natohögkvarteret sade Mattis ändå inte vad exakt USA tänker göra ifall de övriga länder inte utökar sina försvarsutgifter.

Istället lät han förstå att alla bör ta ett större ansvar.

- Amerikanska skattebetalare kan inte bära ett oproportionellt stort ansvar för vårt gemensamma försvar av västerländska värden.

Natoländerna förstående

Inte heller Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vill gå närmare in på vad den amerikanska varningen kan få för följder.

- Han kom med ett tydligt budskap – det här reflekterar den politiska verkligheten i USA där man vill se att fler ska dela på ansvaret.

Enligt Nato-chefen Jens Stoltenberg visade de övriga Nato-kollegerna förståelse för USA:s krav.

- Att lägga mera pengar på försvaret är också i Europas intresse, det inser alla.

Två procent av BNP på försvar

Natoländerna har kommit överens om att fram till 2024 ska alla medlemmar lägga två procent av sin BNP på försvaret.

Men förutom USA är det för tillfället bara Storbritannien, Grekland, Estland och Polen som lever upp till tvåprocentsmålet.

Stoltenberg som är tidigare socialdemokratisk statsminister i Norge sade att han förstår att många länder hellre satsar på utbildning eller infrastruktur än på sitt försvar, men tillade att det handlar om att prioritera.

- Jag förväntar mig inte att alla når upp till tvåprocentsmålet i år – men jag förväntar mig att alla Nato-länder satsar mera på sitt försvar i fortsättningen.

Nato-chefen hoppas att medlemsländerna senaste i maj ska kunna presentera en plan på hur man kommer öka försvarsutgifter.

I slutet av maj samlas Nato-länderna till toppmöte i Bryssel. Också USA:s president Donald Trump kommer att delta i majmötet.

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Polisen undersöker misstänkt föremål i Kista

  Utreds som olaga hot.

  Ett misstänkt föremål hittades i förmiddags i närheten av polishuset på Kista torg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Polisens bombtekniker kallades till platsen och efter tre timmar fördes föremålet bort för närmare undersökning.

 • Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

  År 2015 gav Tsipras löften om en bättre framtid.

  Den karismatiske vänstermannen i Grekland, Alexis Tsipras, gav löften om en bättre framtid när han i januari 2015 blev premiärminister efter en jordskredsseger. Drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat och många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom.