Hoppa till huvudinnehåll

”Mad dog” varnade sina Nato-kolleger: Betala mera eller så minskar USA:s stöd

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s försvarsminister James Mattis
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s försvarsminister James Mattis. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s försvarsminister James Mattis Bild: EPA/Stephanie LeCocq James Mattis,Jens Stoltenberg

USA:s nya försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis sparade inte på krutet i det tal han höll på onsdagens försvarsministermöte i Nato-högkvarteret i Bryssel.

- USA bär sitt ansvar, men om ni inte vill att USA ska minska sitt engagemang så bör varje Natomedlem öka sin satsning på det gemensamma försvaret.

I sitt tal som hölls bakom låsta dörrar men läckte ut till pressrummet i Natohögkvarteret sade Mattis ändå inte vad exakt USA tänker göra ifall de övriga länder inte utökar sina försvarsutgifter.

Istället lät han förstå att alla bör ta ett större ansvar.

- Amerikanska skattebetalare kan inte bära ett oproportionellt stort ansvar för vårt gemensamma försvar av västerländska värden.

Natoländerna förstående

Inte heller Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vill gå närmare in på vad den amerikanska varningen kan få för följder.

- Han kom med ett tydligt budskap – det här reflekterar den politiska verkligheten i USA där man vill se att fler ska dela på ansvaret.

Enligt Nato-chefen Jens Stoltenberg visade de övriga Nato-kollegerna förståelse för USA:s krav.

- Att lägga mera pengar på försvaret är också i Europas intresse, det inser alla.

Två procent av BNP på försvar

Natoländerna har kommit överens om att fram till 2024 ska alla medlemmar lägga två procent av sin BNP på försvaret.

Men förutom USA är det för tillfället bara Storbritannien, Grekland, Estland och Polen som lever upp till tvåprocentsmålet.

Stoltenberg som är tidigare socialdemokratisk statsminister i Norge sade att han förstår att många länder hellre satsar på utbildning eller infrastruktur än på sitt försvar, men tillade att det handlar om att prioritera.

- Jag förväntar mig inte att alla når upp till tvåprocentsmålet i år – men jag förväntar mig att alla Nato-länder satsar mera på sitt försvar i fortsättningen.

Nato-chefen hoppas att medlemsländerna senaste i maj ska kunna presentera en plan på hur man kommer öka försvarsutgifter.

I slutet av maj samlas Nato-länderna till toppmöte i Bryssel. Också USA:s president Donald Trump kommer att delta i majmötet.

 • Ulf Österman och Tor Wernér

  Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

  Projektet är ett samarbete mellan Karis pensionärer och FBK.

  Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

 • Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.

  Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

  För hård press från föräldrarna släcker motionsglöden.

  Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks, skriver Jeanette Harf i förbundspennan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes