Hoppa till huvudinnehåll
Ämnessidans huvudbild för Hajbo

MGP 2017 - Tillsammans är stark

affisch för MGP 2017
affisch för MGP 2017 Bild: FSU mgp 2017

Melodi Grand Prix ordnas i år för elfte gången och jakten på de tio finalbidragen börjar nu och pågår fram till den 6 april. Är du mellan 8 och 15 år och gillar att sjunga, dansa eller skriva låtar så är det här din stora chans.

Vill du stå på scen i MGP-finalen i direktsändning på Yle Fem?
Eller kanske du föredrar att skriva låtar till din skönsjungande kompis, men vill själv inte uppträda? Det spelar ingen roll.

Du kan delta ensam eller tillsammans med någon, vi hjälper dig att hitta kompisar som är bra på det du inte kan!

Gör du rock, pop, heavy, rap eller annan musik, ensam eller i grupp? Skicka in en låt TILLSAMMANS!

För att kunna delta i årets upplaga måste du alltså vara född mellan åren 2002 och 2009. Både soloartister och grupper kan delta. Läs reglerna här.

Låtbidrag kan skickas in ända fram till 6 april, och efter det går 10 artister eller grupper vidare mot den direktsända MGP-finalen 23 september.

anmälningsknapp för mgp 2017
anmälningsknapp för mgp 2017 Bild: Yle mgp 2017

Kom med i MGP:s WhatsApp-grupp

Nytt för i år är MGP:s WhatsApp-grupp! Alla som är intresserade av att sjunga, skriva musik eller skriva låttext får komma med i den. I gruppen får du bland annat tips på hur du kan skriva musik eller låttext och du får träffa andra med samma intresse.

Är du till exempel enbart intresserad av att skriva musik, men inte sjunga så kan du i gruppen hitta någon som gärna vill uppträda med din låt.

Då kan ni kanske skicka in en låt TILLSAMMANS! Det behövs inga förhandskunskaper för att få komma med i gruppen utan det räcker att vara intresserad. Det finns heller inga krav att du måste anmäla dig till MGP bara för att du är med i gruppen.
Svenska Yle och FSU administrerar gruppen.

Så här gör du för att komma med i MGP-gruppen på WhatsApp:
Skicka ett WhatsApp-meddelande med ditt förnamn+efternamn samt födelseår till telefonnumret 040 32 43 702.
Välkommen med!

Kom med på gratis workshop

Vill du ha hjälp med din låt ordnas också i år ett antal workshoppar där det är möjligt att söka inspiration eller lära dig mera om att skriva musik. Du behöver inte ha gjort musik tidigare för att delta. Att vara med i en MGP workshop kan vara första steget mot en egen låt och en plats i den direktsända finalen. Har du redan ett utkast till en låt kan du också ta tillfället i akt och spela in den vid någon av workshopparna.

MGP Workshops

Avgiftsfria MGP workshops arrangeras på sex orter i Svenskfinland under mars månad. Workshopledaren Ben Bergman har jobbat som musikproducent och kapellmästare för artister som Krista Siegfrids, KASMIR, Michael Monroe, Simon Zion, Fredrik Furu och Cajsa Siik. Du får hjälp och råd för hur du skall komma igång eller hjälp med att fortsätta på en påbörjad låt.

Lö 4.3 Pargas kl. 12:30-17:15 på Musikinstitutet Arkipelag (Fredrikaplanen 2a)
Sö 5.3 Mariehamn kl. 12:00-17:00 på Ålands musikinstitut (Grindmattesvägen 7)

Lö 11.3 Vasa kl. 11:30-16:30 på Kuula-institutet (Skeppsgatan 16)
Sö 12.3 Jakobstad kl. 11:00-16:00 på Jakobstadsnejdens musikinstitut (Storgatan 9)

Lö 18.3 Helsingfors kl. 11:00-16:00 på Musik- och kulturskolan Sandels (Topeliusgatan 2)
Sö 19.3 Borgå kl. 11:00-16:00 på Musikinstitutet (Brunnsgatan 37, 6:e våningen)

Anmälningar till workshoppar och eventuella frågor skickas till mgp@fsu.fi. För anmälning räcker ert namn och kontaktuppgifter, samt vilken workshop ni vill delta i. Platserna fylls i den ordning man anmält sig, så det gäller att vara snabb. Det är helt gratis att delta.

Vill du dansa i MGP-finalen?

Är du 8–15 år gammal (född 2002–2009) och gillar att dansa?
MGP söker också i år dansare till finalen, genom dansprojektet Make Your Move.

Dansare sökes

Make Your Move arrangeras av FSU parallellt med låtskrivartävlingen MGP 2017. Du som är 8-15 år gammal (född 2002-2009), gillar att dansa och skulle vilja vara en av dansarna i den direktsända MGP-finalen, nu har du din chans!

Under våren ordnas det fyra uttagningar runt om i Svenskfinland där vi väljer dansare för Make Your Move. Som dansare uppträder man på scen tillsammans med finalisterna i direktsända MGP-finalen på Yle Fem och Yle Arenan.

Dansarna som blir valda kommer att arbeta med en professionell koreograf under Camp MGP-lägret 6-9 juni samt under dagarna före och under finalen lördagen 23 september 2017.
Oberoende av vilken dansstil just du gillar är detta en chans du inte vill missa. Make Your Move!

Dansuttagningar arrangeras på följande orter under mars månad:

Lö 4.3 i Pargas kl. 12:30-14:30 vid Musikinstitutet Arkipelag (Fredrikaplanen 2a)
Sö 5.3 i Mariehamn kl. 12:00-14:00 på Dansstudion Dunderdans (V. Esplanadgatan 5)

Lö 11.3 i Vasa kl. 11:30-13:30 på Kuula-institutet (Skeppsgatan 16)
Sö 19.3 i Helsingfors kl. 10:00-12:00 på Dansskolan DCA (Mannerheimvägen 6A)

Uttagningarna fungerar som danslektioner. Man behöver alltså inte förbereda något eget dansnummer! Tillfällena leds av koreografen Jessica Öller som också fungerar som koreograf under hela MGP.
Anmälningar till uttagningarna och eventuella frågor skickas till mgp@fsu.fi. För anmälning räcker ert namn och kontaktuppgifter, samt vilken workshop ni vill delta i. Platserna fylls i den ordning man anmält sig, så det gäller att vara snabb.

Mera MGP info

MGP är den största låtskrivartävlingen för barn i Finland! Den har hittat över 100 finländska artisttalanger i åldern 8–15 år sedan starten 2007.

Collage av bilder från MGP 2016.
Alla de här barnen deltog i MGP 2016. Collage av bilder från MGP 2016. Bild: Yle MGP Finland,barn,musik

Före finalen får de tio finalisterna delta i lägret Camp MGP. Det ordnas 6-9.6 i Karis. På lägret medverkar bland annat en sångcoach, en koreograf, en rockstjärna med de bästa artisttipsen och en musikproducent som tar hand om arrangemang, låtbakgrund och skivinspelning. I september utkommer skivan MGP2017 med alla finallåtar.

Vinnaren får, förutom äran, göra en egen musikvideo till sin låt. Den visas sedan på Yle Arenan.

Årets tema TILLSAMMANS har vi valt i Finlands 100-årsjubileums anda, och för att det passar MGP utmärkt. Vi vill sänka tröskeln för att delta. MGP är till för alla. Det en inte kan, kan kanske någon annan. Tillsammans är stark.

Här kan du anmäla dig!

Närmare info om MGP 2017 ger FSU:s Oskar Koivumäki, mgp@fsu.fi eller Svenska Yles Elvira Törnqvist-Raikaa, elvira.tornqvist@yle.fi.

MGP är ett samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, Five Corners Production och Svenska Yle.

MGPs instagramflöde

Mer från programmet

Signe Rönnlund och Moa Wulff
Signe Rönnlund och Moa Wulff Bild: Lina Rönnlund MGP Finland,moa wulff
Sofie Jansson
Sofie Jansson Bild: Sofie Jansson MGP Finland,sofie jansson
Edith Nyroos
Edith Nyroos Bild: Jenny Nyroos MGP Finland,edith nyroos