Hoppa till huvudinnehåll

Novagos nya vd vill se konkreta resultat

Porträttbild på Tom Gammals
Tom Gammals är ny verkställande direktör för Novago. Porträttbild på Tom Gammals Bild: Yle/ Minna Almark Västnyland,verkställande direktör,entreprenörskap,samkommuner,anställning,novago

Novagos verksamhet ska bli mer åskådlig och bolaget ska kunna visa konkreta resultat för sina ägarkommuner. Det säger Tom Gammals som nu har varit vd vid Novago i runt en månad.

Novagos stora problem har tidigare varit just att kunna presentera mätbara resultat för ägarkommunerna säger Gammals.

Han poängterar att resultaten måste bestå av mer än bara siffror på hur många företag som har kontaktat Novago eller hur många nyföretagare det finns i regionen.

- Det som intresserar både Novago och beslutsfattarna är konkreta resultat. Om vi får ökad omsättning, bättre vinst och om vi till exempel lyckas få ett litet företag att anställa två nya personer får vi också mätbara resultat som vi kan presentera.

Pengarna ska rassla in till kommunerna

Ägarkommunerna Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Lojo betalar 9,25 cent per invånare till Novago om året. Med de pengarna ska vi leverera en så bra service som möjligt åt företagare i den här regionen, säger Gammals.

- Det är de här pengarna vi ska klara oss med. Idén är att vi ska skapa ett mervärde för pengarna och att pengarna ska komma mångfaldigt tillbaka till kommunerna i och med att vi hjälper företagare.

Stora interna förändringar

Novago jobbar inte längre med regionutveckling. Den biten får kommunerna i stället ta hand om. Bland annat det här betyder stora interna förändringar och ännu mer fokus på företagsrådgivning inom Novago, berättar Gammals.

- Vi har varit tvungna att ändra på arbetsuppgifter. De stora utmaningarna är att få alla att arbeta mot samma mål, för samma mål, på samma sätt och att verkligen nå fram till de här mätbara resultaten.

Hur skulle du på ett enkelt sätt beskriva Novagos verksamhet, Tom Gammals?

- Om du vill starta ett nytt bolag eller om du har ett bolag som du gärna vill ha lite hjälp med gäller det att ta kontakt med Novago. Det kan handla om strategi, försäljning, nyanställningar, understöd och bokföring. Servicen är avgiftsfri.