Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Mäkäräinen går för medalj i distansloppet

Kaisa Mäkäräinen hade en kanondag på vallen i jaktstarten. Då räckte det inte till medalj. Med likadan prestation på distansen är hon världsmästare.

Vad och när

15 kilometer distans damer i Hochfilzen. Sträckan är 15 kilometer med fyra skjutstationer. Bommar i skyttet straffas med straffminuter. Sändningsstart onsdag kl. 15.20 TV2.
Magnus Eklöv refererar på svenska.

Utgångsläget

Tyskan Laura Dahlmeier och tjeckiskan Ganriela Koukalova, har visat sig vara i kanonform. Damerna har redan plockat varsit guld. I distansloppet har skyttet en ännu större betydelse än i de övriga grenarna. Därmed är Dahlmeier storfavorit i loppet. Dahlmeier har dessutom vunnit de två distansloppen i världscupen tidigare i år. Fjolårets VM-drottning Marie Dorin-Habert kommer också att strida om medaljerna. För Kaisa Mäkäräinen gäller det att få till ett likadant skytte som i jaktstarten. Med en bom kämpar hon ännu om segern, två bommar kan betyda att pallplaceringen rymmer. Det kommer att vara ytterst jämn kamp om medaljerna.

Skrällvarning

Darja Domratjeva (BLR) stod för den största överraskningen hittills i VM då hon tog silver i jaktstarten. Då hade hon en perfekt dag, kan hon få till en likadan prestation igen, hittas hon garanterat på pallen. Även Justine Braisaz (FRA), kan det vara skäl att hålla ett öga på. Hon kan till och med vara med och kämpa om segern. En riktig svart häst till tävlingen kan vara Alexia Rungaldier (ITA). Hon tog sig upp på prispallen i distansloppet i Anterselva och hon kan göra det igen.

Finländarna

Mari Laukkanen, Kaisa Mäkäräinen, Sanna Markkanen är de finska representanterna i tävlingen. Laukkanen startar med nummer 11, Mäkäräinen 83,och Sanna Markkanen 67.

Historik

Distansloppet är den gamla godingen på VM-programmet som funnits med ända från start 1958. Det är i den här grenen de finska stora framgångarna kommit. Finlands senaste världsmästare på distans är Paavo Puurunen år 2001. Damerna fick sina egna VM-tävlingar i skidskytte först 1984. På damsidan har Kaisa Mäkäräinen en bronspeng från Hemma-VM 2015 och Tuija Vuoksiala en bronsmedalj från 1987 i grenen.
Mest VM-guld i distans har Petra Behle(GER) med tre guld. Tora Berger (NOR), och Magdalena Forsberg (SWE), har båda två VM-guld.
Darja Domratjeva är regerande olympisk mästare.

Referentens tips

Tävlingarna hittills i VM har varit väldigt jämna. Så kommer det också att vara i distansloppet. Det här är den längsta sträckan på VM och här kommer det fram vem som är form på riktigt. Påfrestningen märks i det sista skyttet. Där avgörs ofta distansloppet.

Skidskytte-VM i Hochfilzen, sändningstider

lördag 18.2 herrar stafett, 15.40 – 17.05 (TV2)

söndag 19.2 damer masstart, 12.15 – 13.25 (TV2)
söndag 19.2 herrar masstart, 15.40 – 16.40 (TV2)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport