Hoppa till huvudinnehåll

Polisen om penkis: Vi vill inte förstöra det roliga - men godis på gatan är farligt för barnen

Abiturienter, Borgå gymnasium, 2015.
Abiturienter, Borgå gymnasium, 2015. Bild: Yle/Jonas Blomqvist bänkskuddardagen 2015

Godis får inte slängas på gatan, det ska finnas tillräckligt med utrymmen på flaket och kanten ska vara tillräckligt hög. Polisens instruktioner för abiturienternas bänkskuddardag är samma som tidigare men i Satakunta väckte de ett mindre ramaskri.

På torsdag åker gymnasiernas abiturienter lastbil iklädda fantasifulla utstyrslar och slänger godis åt en vinkande publik. Enligt polisens rekommendationer får godiset ändå inte slängas på körbanan - risken är då att barn stiger ut på gatan utan att se sig för. Polisen ser helst att godis inte slängs från flaken överhuvudtaget, men i fall det är ett måste ska godiset landa någon annanstans än där bilarna kör för att undvika olyckor.

För att trafiken ska löpa smidigt har polisen rekommenderat vissa tidpunkter och rutter för abiturienternas lastbilar. I Åbo rör sig största delen av penkisfirarna i centrum mellan kl. 13 och 14 på torsdagen. Enligt överkonstapel Simo Pukkila ska det av säkerhetsskäl finnas tillräckligt utrymme på flaken. Dessutom ska flaken ha tillräckligt höga kanter för att minska risken för att någon trillar av.

godis
godis Bild: Yle/Erica Vasama borgå gymnasium,penkisdag

I Egentliga Finland har polisen redan länge skickat ut instruktioner till gymnasierna och påmint om lagar och förordningar inför penkis. Instruktionerna har tagit upp bland annat trafiksäkerhet, alkohol och att bära masker på allmän plats.Eftersom också Satakunta hör till Sydvästra Finlands polisinrättning, skickade man i år instruktioner också till de skolor som finns i Satakunta. Där tog man polisen på orden och det blev en uppståndelse kring förbudet mot att slänga godis från flaken, skriver Turun Sanomat. Men enligt Pukkila är det alltså inte frågan om ett definitivt förbud.

- Vi är inte ute efter att förstöra det roliga. Men det ska gå tryggt till, säger Pukkila och berättar att det tidigare inträffat olyckor i samband med penkisdagen då folk glömmer bort säkerheten i godisyran.

Pukkila hoppas också att abiturienterna ska lämna alkoholen utanför firandet och konstaterar att det går vildare till på lastbilsflaken om alkohol är inblandat.

Polisen finns på plats längs med lastbilarnas rutt och dirigerar trafiken vid en del korsningar.