Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgspolitiker: Alla unga borde garanteras en hobby

Många unga lämnar sin hobby på grund av att det blir för dyrt. En korgbollskorg mot en blå himmel och gröna träd. Bild: Yle / Edit Lindblad basketboll,bollsport,idrott,korgboll,Korgboll,lagidrott,Lagsport,munksnäs lågstadium,sport

Raseborg borde utreda hur alla barn och unga kunde garanteras minst en hobby. Det föreslår de två ledamöterna i den samlingspartistiska fullmäktigegruppen i Raseborg i en motion.

De påpekar att den senaste ungdomsbarometern visar att 37 procent av de unga under 29 år har lämnat bort en hobby på grund av brist på pengar.

Förbättrar inlärningen

Motionen motiverar hobbygarantin med att den skulle förbättra inlärningen och de sociala färdigheterna samt erbjuda meningsfull sysselsättning.

Ledamöterna anser att alla har rätt till en hobby och att hobbyer stöder de ungas självförtroende.

Gratis hyra för unga

Dessutom tycker fullmäktigegruppen att Raseborgs stad borde erbjuda alla stadens idrottslokaler gratis åt under 18-åringar som deltar i föreningsverksamhet.

Nu betalar en del föreningen för lokalerna, en del betalar genom talkoarbete och en del inte alls, enligt en av undertecknarna, Miikka Soivio som poängterar att hobbygarantin bidrar till att minska marginalisering och utslagning.

 • Åbo uppmärksammar alla som fyller 65

  Bjuds på kultur, idrott och motion.

  Åbo gratulerar dem som fyller 65 år och bjuder på biljetter till motion, museum och konserter. Åbo stad skickar gratulationsbrev som undertecknats av stadsdirektör Aleksi Randell till de Åbobor som fyller 65 år.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Stationsbacken i Karis kan få flervåningshus

  Raseborgs stad uppdaterar planen för Stationsbacken.

  Flera nya höghus för tågpendlare kan i framtiden byggas på Stationsbacken i Karis. Raseborgs stad ska nu uppdatera planen för backen så att det blir möjligt att bygga flervåningshus på området som ligger alldeles invid järnvägsstationen.

 • Barnskyddet i Raseborg sköts delvis av privata företag

  Det finns allt flere privata aktörer inom barnskyddet.

  Barnskyddet har i dag mycket starka band till privata aktörer, säger Kommunförbundets expert på barnskyddsfrågor. Privata aktörer inom barnskyddet känns som en främmande tanke för många.

 • HFC förlorade mot GFT/Ydin i futsaltvåan

  Hangölaget fortsätter som tabelltvåa.

  Hangölaget Hanko Futsal Club förlorade för fjärde gången den här säsongen i herrarnas division 2 i futsal. GFT/Ydin vann med fyra mål i en match som spelades i Alberga i Esbo på söndag kväll (26.2).