Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgspolitiker: Alla unga borde garanteras en hobby

En korgbollskorg mot en blå himmel och gröna träd.
Många unga lämnar sin hobby på grund av att det blir för dyrt. En korgbollskorg mot en blå himmel och gröna träd. Bild: Yle / Edit Lindblad basketboll,sport,Korgboll,bollsport,idrott,lagsport,lagidrott

Raseborg borde utreda hur alla barn och unga kunde garanteras minst en hobby. Det föreslår de två ledamöterna i den samlingspartistiska fullmäktigegruppen i Raseborg i en motion.

De påpekar att den senaste ungdomsbarometern visar att 37 procent av de unga under 29 år har lämnat bort en hobby på grund av brist på pengar.

Förbättrar inlärningen

Motionen motiverar hobbygarantin med att den skulle förbättra inlärningen och de sociala färdigheterna samt erbjuda meningsfull sysselsättning.

Ledamöterna anser att alla har rätt till en hobby och att hobbyer stöder de ungas självförtroende.

Gratis hyra för unga

Dessutom tycker fullmäktigegruppen att Raseborgs stad borde erbjuda alla stadens idrottslokaler gratis åt under 18-åringar som deltar i föreningsverksamhet.

Nu betalar en del föreningen för lokalerna, en del betalar genom talkoarbete och en del inte alls, enligt en av undertecknarna, Miikka Soivio som poängterar att hobbygarantin bidrar till att minska marginalisering och utslagning.

  • Bollförbundets dom: Jaro-spelare avstängd för rasistiskt påhopp

    Också Gnistan-tränare och domaren i matchen avstängda.

    Bollförbundet har stängt av Jaro-spelaren Adam Vidjeskog i två matcher. Det bekräftar Jaros styrelseordförande Harald Finne för Yle Sporten. Vidjeskog kallade en motståndare för kurd i matchen mot Gnistan. Också Gnistans assisterande tränare och domaren stängs av.

  • Borgå besvärar sig över Edupolirektor

    Enligt staden är rektorsvalet olagligt.

    Stadsstyrelsen i Borgå beslutade skicka in ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol. Besväret är riktat mot samkommunen för yrkesutbildningen i Östra Nyland och handlar om hur och på vilka vilkor Pentti Suursalmi valts till ny rektor för Edupoli.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland