Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländare föreslår frivilliga språk i Vasa: "En absurd tanke"

Per Hellman (SDP) i talarstolen under Vasa stadsfullmäktiges budgetbehandling för 2016.
Arkivbild. Per Hellman (SDP) i talarstolen under Vasa stadsfullmäktiges budgetbehandling för 2016. Per Hellman (SDP) i talarstolen under Vasa stadsfullmäktiges budgetbehandling för 2016. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fullmäktige i vasa

Sannfinländaren Lauri Karppi föreslår i en motion till Vasa stadsfullmäktige att Vasa går med i de regionala försök där det andra inhemska språket inte är obligatoriskt. Fullmäktigeordförande Joakim Strand skjuter ner förslaget.

Regeringen har i regeringsprogrammet kommit överens om regionala språkförsök, där skolsvenskan ersätts med andra språk. Riksdagen har i sin tur godkänt en kläm för att utreda saken. Ett förslag ska ut på remissrunda under våren och de regionala språkförsöken kan börja i höst.

Motionen lämnas in på måndag

Intresserade kommuner kan redan ansöka om att få ta del av försöket och i Vasa ska alltså sannfinländaren Lauri Karppi på måndag lämna in en motion i ärendet. Han tycker inte att tvång är det rätta sättet att lära sig ett språk.

-Jag tycker inte att ett tvång ökar motivationen att lära sig språk och jag tycker det är viktigt att kunna olika språk, säger Karppi.

På flera finskspråkiga orter nära ryska gränsen har man redan länge talat om att slopa tvångssvenskan, men att ett sådant förslag kommer från en fullmäktigeledamot i en tvåspråkig stad som Vasa är inte så vanligt.

-Tvångssvenska är säkert mer hatat på andra ställen i Finland och Vasaborna ser det kanske inte som ett så stort problem, men det tar inte bort det faktum att tvång skulle vara en bra sak. Jag föreslår nu det här och så ser vi vad som händer.

Mothugg från SFP

Fullmäktigekollegan Hans Frantz (SFP) är inte så förtjust i förslaget.

-På en genuint tvåspråkig ort som Vasa och ett genuint tvåspråkigt landskap i Vasa så ska nog det där inte vara frivilligt utan det ska nog vara som det varit hittills, konstaterar Frantz och fortsätter.

-De har den uppfattningen att tvång gör saker mera invecklade och om det är frivilligt så litar de på att de som vill lära sig svenska gör det. Men det fungerar inte så. Vi såg ju hur det gick med studentexamen. Inte är det mera folk som skriver svenska utan tvärtom mindre.

Fullmäktigeordförande och riksdagsledamoten Joakim Strand är ännu hårdare i sin kritik mot motionen.

-Jag tycker det är en helt absurd tanke. Idag talas det i Vasa cirka hundra olika modersmål och man kan säga att vi är Svenskfinlands huvudstad med en äkta levande tvåspråkighet både på individnivå och med tanke på våra institutioner. Det är nog det sista stället i Finland som kommer gå in för några språkförsök.

Strand: Ett kampanjjippo

Enligt Strand skulle Vasa endast experimentera med språkförsök om det skulle gälla att införa flera språk, inte färre. Varken Strand eller Frantz tror att motionen kan gå igenom i fullmäktige.

-Det har ingen chans att gå igenom i Vasa fullmäktige och det är helt klart ett kommunalvalkampanjjippo, konstaterar Strand.

Därför är Strand också säker på att Vasa inte kommer att skicka in en ansökan om att få delta i försöken.

-Säkert är det möjligt att ansöka om precis vad som helst, men exakt hur det i praktiken går till i och med att det inte ens har trätt i kraft ännu, det kan vi inte svara på. Men Vasa stad kommer inte att skicka in någon sådan ansökan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten