Hoppa till huvudinnehåll

Ska Vitryssland bli Putins nästa offer?

Alexander Lukasjenko
Alexander Lukasjenko Bild: EPA / Alexej Nikolskij alexander lukasjenko,ishockey,lukasjenko,sport

Det är sällan Vitryssland når över nyhetströskeln i väst, och mycket sällan i positiv bemärkelse. President Aleksandr Lukasjenko, som suttit stadigt vid makten sedan 1994, har betecknats som Europas sista diktator.

I dag är Vitryssland helt beroende av Kreml såväl politiskt som ekonomiskt.

Ryssland har i decennier gett Vitryssland förtäckt ekonomiskt stöd, och har bland annat sålt billig olja till Vitryssland. Oljan har sedan raffinerats i Vitryssland och sålts vidare med god vinst.

Dessutom har Ryssland försörjt Vitryssland med naturgas som klart understiger världsmarknadspriset.

Sötebrödsdagarna för den vitryska ekonomin är förbi.

Så här har det fungerat fram till i höst - men nu är det slut på subventionerna från Kreml. Sötebrödsdagarna för den vitryska ekonomin är förbi.

Lukasjenko utmanar Putin och öppnar sig mot väst

Under de senaste åren har Lukasjenko distanserat sig från husbonden i Kreml. Kontakterna till EU-länderna har intensifierats och sedan en vecka tillbaka har Vitryssland avskaffat visumtvånget för ett åttiotal länder. Visumfriheten gäller enbart vistelser som inte överstiger fem dagar men kan ändå ses som ett viktigt steg i Vitrysslands ambition att öppna sig mot väst.

Vitryssland har inte heller backat upp Rysslands ambitioner i östra Ukraina. På en presskonferens för en dryg vecka sedan meddelade Lukasjenko att en länge planerad rysk flygbas i västra Vitryssland inte kommer att bli av.

Växande irritation i Kreml

Relationerna mellan Ryssland och Vitryssland har nått ett nytt lågvattenmärke. Det har länge varit känt att herrarna Putins och Lukasjenkos personkemier inte är riktigt synkroniserade. Putin har sett ner på Lukasjenko, och betraktar honom som en lite oborstad och vulgär kusin från landet.

Ryhor Nizhnikau, forskare på Utrikespolitiska institutet i Finland, säger att Putin håller Lukasjenko i ett järngrepp.

- Vitrysslands manöverutrymme är lika med noll. Ryssland förutsätter total lojalitet. Man kan inte acceptera att Vitryssland flörtar med väst bakom ryggen på Kreml.

- Man kan inte förstå att Lukasjenko obstruerar då Vitryssland samtidigt är helt beroende av ekonomiskt stöd från Ryssland. Varför backar ni inte upp våra målsättningar i Ukraina? Varför struntar ni i vår säkerhet genom att inte acceptera en rysk flygbas ?

Rykten om snarstående rysk invasion

Ryktesfloran är också rätt diger. Militäranalytiker vid den säkerhetspolitiska tankesmedjan Potomac foundation har publicerat uppgifter om att Ryssland reserverat 4 000 tågvagnar för transport av militärt material till Vitryssland.

Materialtransporterna uppges vara avsedda för den gemensamma manövern West/Zapad i västra Vitryssland. Manövern ska gå av stapeln i september. Vid motsvarande manövrar tidigare har det på sin höjd handlat om 200 tågvagnar.

Det finns alltså en oro i Vitryssland för att manövern används som en förevändning för att etablera en mera bestående rysk militär närvaro.

Hårt spel i Minsk

Nizhnikau tror att ryktena om en rysk invasion är iscensatta av Lukasjenko

- Ryssland har ingenting att vinna på en invasion. Man kontrollerar redan nu Vitryssland fullt ut. Däremot spelar Lukasjenko gärna med Rysslandskortet. Stora delar av befolkningen i Vitryssland stöder en ökad integration med väst. De ser Vitryssland som Europas sista utpost mot öst.

De stöder inte Lukasjenko men inför ett yttre ryskt hot kan Lukasjenko ändå kännas som ett säkrare kort.

Insatserna i Vitryssland är rätt stora just nu. Ett faktum är i alla fall att det pågår ett kallt krig på linjen Minsk - Moskva. Också inom EU varnar man för att Ukrainakrisen kan breda ut sig till Vitryssland.

Folket stöder inte Lukasjenko men inför ett yttre ryskt hot kan Lukasjenko ändå kännas som ett säkrare kort.
 • Facebook och Instagram i en iPhone

  EU försöker komma åt hatskriverier på nätet

  EU funderar på gemensamma metoder mot problemet.

  EU funderar på gemensamma metoder för att få bukt med hatskriverier och hot på nätet. Kommissionen vill att exempelvis Facebook, Twitter och internetföretaget Google ska ta en aktivare roll vid avlägsnandet av oönskat innehåll på deras webbplattformar.

 • Bildkollage av innehållet på Yle Teema i vår

  Yle Fems nya granne Teema presenterar sig

  Teema kommer med drama, dokumentärer och Rolling Stones.

  I slutet av april flyttar Yle Teema in på kanalplats fem tillsammans med Yle Fem. Det innebär bland annat att dokumentärer kring allt från rock till jazz och mode, europeiska dramaserier och Batman i original blir tillgängliga också på svenska.

 • Imatraspelarna Miikka Matikka och Ville Liukku förbereder sig inför ligapremiären i Fuengirola.

  Bobollssäsongen startade på Södermalm och fortsätter i Fuengirola

  Bobollsfolket vill göra grenen känd utanför Finland.

  Årets första bobollsligamatcher spelades i Stockholm och på söndag fortsätter säsongen i spanska Fuengirola. Twittersignaturen fullgasmedklas följde matchen i Stockholm. Kollar boboll på Zinken, frågade närmaste finne om regler, han svarade på finska, nu fattar jag absolut noll, skrev han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Facebook och Instagram i en iPhone

  EU försöker komma åt hatskriverier på nätet

  EU funderar på gemensamma metoder mot problemet.

  EU funderar på gemensamma metoder för att få bukt med hatskriverier och hot på nätet. Kommissionen vill att exempelvis Facebook, Twitter och internetföretaget Google ska ta en aktivare roll vid avlägsnandet av oönskat innehåll på deras webbplattformar.

 • Fransk kvinna deltar i första valomgången i presidentvalet i Frankrike 2017

  Spännande första valomgång i Frankrike

  Det mesta tyder på en finalrunda mellan Macron och Le Pen.

  Vallokalerna i Frankrike har öppnat. Världen följer med spänning dagens valomgång, som är den första i presidentvalet. Med några få procentenheters skillnad mellan de fyra främsta kandidaterna är utgången oviss.

 • Många deltog i manifestationen USA:s huvudstad Washington.

  Tiotusentals marscherade för vetenskapen

  Initiativet till demonstrationerna kommer från USA.

  På lördagen demonstrerade människor jorden runt för vetenskapen. Initiativet till "March for science" kommer från USA där Trumpadministrationen ifrågasatt bland annat klimatforskning och forskningen hotas av nedskärningar i statsbudgeten.

 • Porträtt av Theresa May.

  Theresa Mays konservativa leder stort i opinionsmätningar

  Labour under ledning av Jeremy Corbyn är splittrat.

  Premiärminister Theresa Mays Konservativa parti verkar vara på väg att ta en brakseger i nyvalet i Storbritannien i juni. Enligt tre mätningar stöds de konservativa av mellan 45 och 50 procent av väljarna medan skillnaden till Labour är mellan 19 och 25 procentenheter.