Hoppa till huvudinnehåll

Slut med söta mellanmål på Kimitoöns daghem

Barn skär upp frukt på daghem.
Helt i linje med Kimitoöns nya koncept serverades det frukt till mellanmål på daghemmet Silva på tisdag. Kiira Nordlund, Ronja Nyqvist, Sanni Ekholm och Eetu Launokorpi hjälpte till med att skära upp. Barn skär upp frukt på daghem. Bild: Yle/Monica Forssell barn (familjemedlemmar),Dörrmatta,daghem,daghemmet silva

Alla hjärtans dagen till ära bjöds det på hjärtan av vattenmelon och apelsinbitar till mellanmål på daghemmet Silva i Kimito. Silva har tjuvstartat med den nya sockerfria linjen på daghemmen men snart omfattas hela Kimitoöns barnomsorg med över trehundra barn av kommunens nya hälsosamma linje.

- Äppel, banan, mandarin, gurka, tomat och sallad räknar föreskoleleverna Alice Ekholm, Venla Hoikkala och Ada Lindroth upp då jag ber dem ge exempel på hälsosamma mellanmål.

Till favoritmellanmålen hör müsli, bröd och piroger.

Tre flickor sitter på en bänk.
Ada Lindroth, Venla Hoikkala och Alice Ekholm vet vad som är hälsosamt. Tre flickor sitter på en bänk. Bild: Yle/Monica Forssell barn (familjemedlemmar),daghemmet silva

Från och med slutet av februari går Kimitoöns kommun in för att servera mellan- och morgonmål med så lite socker som möjligt på daghemmen.

Färdigt smaksatt yoghurt ersätts med naturell yoghurt och bär eller frukt, det strös inte längre socker på gröten, det serveras inte färdigt smaksatt fil eller pannkaka med socker och sylt .

- Istället siktar vi in oss på bär, frukt, grönsaker, bröd och gröt räknar Birgitta Parikka, Kimitoöns kost- och städchef upp.

Tre kvinnor på ett daghem.
På daghemmet Silva har man redan en tid provat på att ersätta de söta mellanmålen med mindre söta alternativ. På bilden Silvas pedagogiska ledare Malin Sjöholm, barnomsorgschef Mary-Anne Fröberg samt förskollärare Stina Ekroos-Westerlund. Tre kvinnor på ett daghem. Bild: Yle/Monica Forssell stina ekroos-westerlund

Initiativet till den mindre söta linjen kommer från föräldrarna, berättar Mary-Anne Fröberg, chef för Kimitoöns barnomsorg.

- Det som föräldrarna mest haft åsikter om är den söta yoghurten. Det är medvetna föräldrar som tagit kontakt och förklarat att det finns andra alternativ.

Fröberg tror att responsen på den nya linjen kommer att vara positiv.

- Jag tror att responsen kommer att vara bra och att barnen kommer att lära föräldrarna vad man ska äta!

" Helt sockerfri linje inte att rekommendera"

Vid Statens Näringsdelegation har man nyligen inlett arbetet med att utarbeta de nationella kostrekommendationerna för småbarnsfostran. Arja Lyytikäinen som är generalsekreterare för statens näringsdelegation välkomnar initiativ som Kimitoöns.

Ett barn på tre år behöver ungefär 1300 kcal per dag och av den mängden ska helst under 10 % eller 130 kcal bestå av socker. Det innebär ungefär 30 gram socker eller ett par matskedar totalt per dag.

Enligt Lyytikäinen är det bra att ha en flexibel inställning till kost. Till exempel i kostrekommendationerna för skolorna står det att lite socker kan användas för att balansera annars väldigt sura eller beska bär.

- En helt sockerfri linje är inte att rekommendera men mellanmål bestående av kex, bullar, söt yoghurt och söta drycker är onödiga, säger Lyytikäinen.

Traditionerna håller man fast vid

I många daghemsgrupper har barnen fått bjuda kompisarna på godis eller kex då de fyllt år. Den traditionen kommer man från och med hösten att frångå på Kimitoön.

Andra dagar med särskilda mattraditioner, som till exempel fettisdagen med fastlagsbullar, Runebergsdag med Runebergstårtor eller julfest och gröt med socker och kanel på, kommer man ändå att hålla fast vid.

De vuxnas inställning avgör

Vid daghemmet Silva i Kimito provade man på en ”sockerfri” månad redan i fjol våras och har sedan dess valt bort det söta.

En skål med yoghurt och jordgubbar.
Köken kommer att börja smaksätta yoghurt själva. En skål med yoghurt och jordgubbar. Bild: Yle/Monica Forssell yoghurt,jordgubbar

- I början var barnen ovana. Det kanske smakade lite surt då det serverades gröt med frusna bär. Men efter en tid vande sig barnen, säger Malin Sjöholm, pedagogisk ledare vid daghemmet Silva.

Det svåraste har enligt Sjöholm varit attityderna, men då avser hon inte barnens attityder utan personalens.

- Det är en vanesak att använda socker, säger Sjöholm.

- De som är kritiska hävdar att barnen inte äter något alls om det inte är sött, säger Mary-Ann Fröberg, men tillägger:

- Det är de vuxnas inställning som avgör. Personalen ska fungera som förebild.

- Det är också viktigt att alla drar åt samma håll och stöder varandra, påminner Sjöholm och får medhåll av kosthållsföreståndare Hanna Lehtola som berättar att den nya linjen medför en hel del mera arbete för kökspersonalen.

- Vi får nog tänka om lite och sätta mindre mängder sirap och honung i semlor och bröd, säger Lehtola som ändå ser det hela som en positiv utmaning.

Apelsinbitar på fat.
På alla hjärtans dag serverades det bland annat apelsin på dagis i Kimito. Apelsinbitar på fat. Bild: Yle/Monica Forssell apelsin,apelsinbitar
Vattenmelon skuren i hjärtan.
Och vattenmelonen var skuren i hjärtan. Vattenmelon skuren i hjärtan. Bild: Yle/Monica Forssell vattenmelon,frukter

Föräldrar och barn positivt inställda

Hittills har Kimitoöns kommun inte haft någon enhetlig linje beträffande godis på utflykter, söta mellanmål eller kex på daghemmen då någon fyller år. I de olika grupperna har reglerna ändå varierat.

Stina Ekroos-Westerlund som jobbat som förskollärare i Kimitoöns kommun sedan 1990-talet berättar att hon redan för länge sedan introducerade en godisfri linje i sin grupp.

- Ännu har det inte hänt att någon skulle ha varit negativt inställd, säger Ekroos-Westerlund.

När barnen fyller år får de tänka ut annat än godis eller kex att bjuda på.

- Någons föräldrar bakade en kaka av grönsaker och frukt och andra har hämtat till exempel torkad frukt.

- Men barnen behöver inte alls bjuda på något ätbart utan kan istället ta med sig en rolig lek eller en skojig sång, påminner Ekroos-Westerlund.