Hoppa till huvudinnehåll

Sydkorea: Order om mord på Kim Jong-Uns bror i kraft sedan länge

Sydkorea hävdar att Nordkoreas ledare kim Jong Un har avrättat en biträdande undervisningsminister och skickat en högt uppsatt partifunktionär i inre landsförvisning
Enligt underrättelsekällor ska Kim Jong-un ha givit en order om att mörda sin halvbror kort efter att han tog makten efter deras far. Sydkorea hävdar att Nordkoreas ledare kim Jong Un har avrättat en biträdande undervisningsminister och skickat en högt uppsatt partifunktionär i inre landsförvisning Bild: EPA/RODONG SINMUN Nordkorea,Kim Jong-un

I Malaysia ska Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam obduceras under onsdagen. Redan nu är sydkoreanska underrättelsetjänsten övertygad om att Nordkorea ligger bakom hans död.

Enligt malaysiska polisen ska Kim Jong-Nam ha sagt att han angreps med en vätska precis innan han tappade medvetandet vid flygplatsen i Kuala Lumpur i måndags.

Han dog kort därefter i en ambulans på väg till sjukhus.

Två kvinnor som misstänks ha angripit Kim Jong-Nam flydde i en taxi och har ännu inte kunnat identifieras.

Malaysiska myndigheter bekräftar att de söker åtminstone en kvinna misstänkt för delaktighet i Kim Jong-Nams död.

En obduktion ska genomföras under onsdag för att fastställa dödsorsaken men redan nu är den sydkoreanska underrättelsetjänsten övertygad om att det är Nordkorea som ligger bakom mordet.

”Ständig order” om mord

Kim Jong-nam
Kim Jong-Nam är den senaste i en rad släktingar Kim Jong-un ska ha låtit mörda. De övriga släktingarna hade bärande roller inom regimen men Kim Jong-Nam verkade ointresserad av makt. Kim Jong-nam Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kim jong-nam

Enligt källor inom tjänsten ska den då nyblivna Nordkoreanska ledaren Kim Jong-un ha utfärdat en så kallad "ständig order" att mörda halvbrodern.

Ordern innebär att nordkoreanska spioner utan separata besked hade grönt ljus att mörda den i Macao bosatta Kim Jong-Nam om de fick ett tillfälle.

Både Sydkorea och USA bekräftar att han utsattes för ett mordförsök också år 2012.

– Om det bekräftas att Nordkorea ligger bakom mordet bekräftar det också Kim Jong-Uns regims omänsklighet och brutalitet, säger Sydkoreas premiärminister Hwang Kyo-Anh.

Kim Jong-Un tros ha låtit döda flera andra släktingar som hade högt uppsatta roller inom den nordkoreanska regimen.

Även om uppgifterna om alla de ryktade fallen inte har kunnat bekräftas ses utrensningarna efter att Kim Jong-Un tog makten som sannolika.

Kim Jong-Nam har bott i Kina under den kinesiska statens beskydd i flera år och har uppgett att han aldrig har varit intresserad av att ta över makten efter fadern Kim Jong-il.

Han talade ändå ofta kritiskt om enpartistyret i Nordkorea och kallade sin brors styre för en skräckregim.

Kan försvåra relationer till Kina

Kim Jong-Nam har länge varit bosatt i Kina där han har stått under statens skydd.

Om det bekräftas att Nordkorea lät mörda honom kan det försvåra de förhållandevis goda relationerna till Kina.

Nordkorea är det mest isolerade landet i världen, men har fortfarande begränsade kontakter med Kina och får stora mängder bistånd av grannlandet.

Också Malaysia har om inte goda, åtminstone relativt oproblematiska, relationer till Nordkorea.

Också de hotas om det bekräftas att den nordkoreanska regimen lät utföra ett mord på malaysiskt territorium.

Läs också