Hoppa till huvudinnehåll

USA:s nya försvarsminister: Nato förblir grundvalen för USA

USA:s försvarsminister James Mattis talar med medlemmar  i den amerikanska delegationen inför Natomötet i Bryssel 15.2.2017.
USA:s försvarsminister James Mattis talar med medlemmar i den amerikanska delegationen inför Natomötet i Bryssel 15.2.2017. USA:s försvarsminister James Mattis talar med medlemmar i den amerikanska delegationen inför Natomötet i Bryssel 15.2.2017. Bild: AFP / Lehtikuva James Mattis,USA,Nato

Natos försvarsministrar har inlett sitt möte i Bryssel. Det största intresset riktas mot USA:s nya försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis.

- Jag ser verkligen framemot att jobba med dig. Du är varmt välkommen eller kanske snarare välkommen tillbaka till Nato, konstaterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när han tog emot USA:s nya försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis i Nato högkvarteret i Bryssel.

- Ett stort tack för det varma välkomnandet. Nato är mitt andra hem, svarade James Mattis.

Mattis deltar i dag för första gången som USA:s försvarsminister i ett Nato möte.

Nato är mitt andra hem― James Mattis

Inför mötet har det funnits en oro inom Nato om hur USA:s nya administration kommer förhålla sig till försvarsalliansen - inte minst på grund av de uttalande som Donald Trump radade upp under valkampanjen. Trump konstaterade bland annat att Nato som organisation är förlegad.

I sitt korta uttalande inför mötet gav Mattis ändå Nato sitt stöd och försäkrade att USA ingalunda tänker vända Nato ryggen.

- Nato förblir grundvalen för USA, och de transatlantiska banden binder oss samman. Som president Trump har konstaterat åtnjuter Nato vårt stora stöd.

Men Mattis kom också med en reservation. Han konstaterade inför den samlade journalistkåren att det kollektiva försvaret har en prislapp.

- Det är rättvist att kräva att de länder som åtnjuter världens bästa försvar också står för sin andel av kostnaderna. Vi får inte glömma att det är frihet som Nato i slutändan försvarar.

James Mattis sade sig också vara övertygad om att Nato kan anpassa sig till det alltmer utmanande säkerhetsläget.

- Jag är här för att lyssna och diskutera med mina kolleger om vart vi är på väg.