Hoppa till huvudinnehåll

"Vi vill ha verksamheten kvar då församlingarna slås ihop"

Barn på Pernå församlings klubb. Sitter vid matbordet.
Barn och föräldrar i Pernå församlings klubb gillar att träffas. Barn på Pernå församlings klubb. Sitter vid matbordet. Bild: Yle/Carmela Walder barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,barndom,Dörrmatta,Pernå församling,vuxen-barnklubb

Sju församlingar föreslås bli två i Lovisanejden. Församlingsmedlemmar och förtroendevalda hörde om planerna i Lovisa kyrka på onsdag kväll.

De församlingar som föreslås gå ihop är församlingarna i Lovisa, Lappträsk, Strömfors, Pernå och Liljendal. I Lappträsk och Lovisa finns både en svenskspråkig och en finskspråkig församling. De övriga församlingarna är tvåspråkiga.

Förslaget som utredningsmännen har kommit med är att grunda en svenskspråkig och en finskspråkig församling i Lovisanejden.

Mammor och barn äter vid Pernå församlings klubb i prästgården.
Diskussionen kring fusionen tar snabbt fart i prästgården i Pernå Mammor och barn äter vid Pernå församlings klubb i prästgården. Bild: Yle/Carmela Walder Pernå församling,prästgårdar,småbarn,föräldrar,mödrar,vuxen-barnklubb

Verksamheten viktigast

I prästgården i Pernå pågår en klubb för föräldrar och barn. Barnen äter sitt medtagna mellanmål kring köksbordet och mammorna dricker en kopp kaffe.

Ingen har hört talas om kvällens möte. Få har funderat djupare på vad en fusion kunde innebära.

Men diskussionen tar snabbt fart. Både för- och nackdelar kommer fram.

Paula Henriksson med sin dotter på vuxen-barnklubb i Pernå
Paula Henriksson ser klubben som en möjlighet att träffa andra vuxna. Paula Henriksson med sin dotter på vuxen-barnklubb i Pernå Bild: Yle/Carmela Walder Pernå församling,vuxen-barnklubb

Språkfrågan är ett angeläget tema. Pernå är en tvåspråkig församling och tvåspråkigheten finns i mångas vardag.

I klubben i prästgården talar de flesta mammor svenska med sina barn medan en del talar finska. Det gemensamma språket i klubben är svenska.

- För oss är det viktigt att en tvåspråkig verksamhet fortsätter, säger Katarina Henriksson vars familj är tvåspråkig.

Föräldrarna vill inte att klubbar dras in efter fusionen. Klubbarna är ett sätt för dem att lära känna andra föräldrar och att komma bort hemifrån. De är uppskattade.

Annika Ek håller sitt barn i famnen
Annika Ek uppskattar församingens klubbar. Annika Ek håller sitt barn i famnen Bild: Yle/Carmela Walder babyer,Pernå församling,vuxen-barnklubb

- Jag vill att verksamheten inte minskar i glesbygden efter en fusion, säger Annika Ek.

Annika Ek befarar att det kan gå så att verksamheten så småningom koncentreras till Lovisa och andra större centra.

Baby som äter på församlingens klubb
Baby som äter på församlingens klubb Bild: Yle/Carmela Walder Pernå församling,barn (familjemedlemmar),babyer,Dörrmatta,baby äter

Elin Lindroos är vikarierande barnledare. Hon pekar på det positiva.

Hon anser att fusionen skulle göra det möjligt att flexa bättre inom personalen. Såsom det är i dag är det byråkratiskt och svårt för personalen att jobba över församlingsgränserna.

Om det behövs en extra kantor i Strömfors är det invecklat att använda en kantor till exempel från Liljendal. En fusion skulle göra det enklare.

Liten pojke på församlingen klubb för barn och vuxna
Liten pojke på församlingen klubb för barn och vuxna Bild: Yle/Carmela Walder barn (familjemedlemmar),pojkar,Pernå församling,vuxen-barnklubb

Ekonomin blir bara sämre

Lovisa församlings kyrkoherde Karl af Hällström och de flesta förtroendevalda har redan sin ståndpunkt klar. Enligt dem är en fusion den enda lösningen.

Ekonomin blir bara sämre i de nuvarande församlingarna och medlemsantalet sjunker hela tiden. Förändringarna i samfundsskatten för några år sedan var en stor smäll.

- Det viktiga är att garantera verksamheten, att ge möjligheter till möten med Gud, säger kyrkoherde af Hällström.

Himlalivgäst
Kyrkoherden i Lovisa talar för en fusion. Himlalivgäst karl af hällström

Bertel Mårtenson som är förtroendevald i Liljendal sörjer det att traditioner går förlorande och att Liljendal som namn försvinner, men inser att det inte går att fortsätta som nu. Det finns inte pengar längre till att hålla verksamheten i gång.

- Det är synd att en hundraårig församling snart inte finns kvar, säger han.

Domkapitlen ska i mars 2017 komma med ett förslag till hur framtidens församlingar i Lovisanejdens ska se ut. Församlingsråden i respektive församlingar samt gemensamma kyrkofullmäktige ger sedan sina utlåtanden om förslaget.