Hoppa till huvudinnehåll

Alpina VM på fredag: En ny storslalomkung ska krönas – Hirscher och Pinturault redo att ta sista steget

Storslalomhärskaren Ted Ligety är skadad och kommer inte till start i St. Moritz. Istället ges Marcel Hirscher och Alexis Pinturault chansen att ställa sig högst på podiet. Marcus Sandell som kommenterar tävlingen på svenska tror på österrikaren som vinnare.

Vad och när

Storslalomtävlingen i sydöstra Schweiz börjar klockan 10.45 och sändningen i TV2 tjugo minuter tidigare. De sextio snabbaste tar sig till den andra omgången som startar klockan 14. Kristian Karlsson refererar tävlingen med Marcus Sandell som expertkommentator.

Utgångsläget

Marcel Hirscher och Alexis Pinturault har varit i en klass för sig i vinter. Fransmannen Pinturault har vunnit tre av säsongens sju deltävlingar och Hirscher två. Varje gång Pinturault vunnit har Hirscher slutat tvåa.

Flera hårda namn som Ted Ligety, Thomas Fanara och Fritz Dopfer saknas på grund av skador. Även Marcus Sandell som varit Finlands vassaste storslalomåkare de senaste åren har varit tvungen att följa med VM från hemmasoffan.

Duon Hirscher och Pinturault utmanas närmast av fransmannen Mathieu Faivre som ligger trea i storslalomcupen.

Skrällvarning

Här går det att lyfta fram flera namn. Enligt Sandell lönar det sig att hålla ett extra öga på svensken Matts Olsson, österrikaren Philip Schörghofer och slovenen Zan Kranjec.

Av norrmännen kan Leif Kristian Haugen mycket väl besegra landsmannen Henrik Kristoffersen och slåss om en medalj. Det lönar sig inte heller att glömma tysken Stefan Luitz eller Florian Eisath från Italien.

Finländarna

Precis som i damtävlingen ställer två finländare upp i fredagens storslalom. Samu Torsti förväntas kämpa om en placering i topp-15 trots att han haft små bekymmer med en sjuk vrist. Torsti har i år nått karriärens främsta VC-placering då han slutade tia i Adelboden.

Eemeli Pirinens form är ett litet frågetecken och den relativt flacka tävlingsbacken tillhör inte hans favoriter. Pirinen som deltar i sitt tredje VM har inte tagit några poäng den här vintern i världscupen.

Historik

Ted Ligety har vunnit VM-titeln i de tre senaste mästerskapen. Före ”Ligety-eran” vann Carlo Janka 2009, Aksel Lund Svindal 2007 och Hermann Maier 2005.

Hirschers VM-saldo i storslalom är två silver och Pinturault har tagit ett brons. Den senaste franska segern kom 1968 i samband med OS i Grenoble. Den gången firade en viss Jean-Claude Killy segern.

Referentens tips

Jag lägger min röst på Alexis Pinturault. Fransmannen är en av tävlingens största förhandsfavoriter och förväntas leverera men han låter inte pressen påverka sin prestation. Hirscher tar silver och Matts Olsson är trea.

Om Samu Torstis vrist inte stör hans uppladdning alltför mycket vågar jag tippa att han slutar på en 15:e plats. Eemeli Pirinen kommer 25:a.

Marcus Sandells tips

Marcel Hirscher är uppretad efter att han blivit kritiserad i österrikiska medier efter hans två förluster i lagtävlingen. I ett sådant tillstånd är Hirscher livsfarlig. Jag tror han vinner före Pinturault och Faivre.

Samu Torsti kan mycket väl sluta i topp-10. Jag säger att Torsti är nia och Pirinen 14:e.