Hoppa till huvudinnehåll

Andrea Julin: "Jag laddar för VM oberoende hur det går i Otepää"

Andrea Julin i Toblach 2017.
Andrea Julin i Toblach 2017. Andrea Julin i Toblach 2017. Bild: Pierre Teyssot / Splash News Andrea Julin

Ingen i landslagsledningen har sagt det rakt ut åt Andrea Julin, att fristilssprinten i Otepää skulle vara någon uttagning. Julin säger till Yle Sporten att hon förbereder sig för VM i vanlig ordning och siktar på ett bra resultat i Estland på lördag.

När Yle Sporten ringer upp IF Minken-åkaren Julin sitter hon på en båt.

Hon har rest en hel del under de senaste veckorna och hemkommen från ett misslyckat junior-VM i USA skall hon till helgen tävla i världscupen igen.

– Några USA-baciller har jag knappast kvar med mig, men formen är som den är, säger Julin när Yle Sporten når henne på en färja på väg över finska viken.

– Det har nog varit en jobbig vecka, kroppen har varit väldigt upp och ner efter hela USA-äventyret, sjukdomen och de många, långa resorna. Det är på väg åt ett bättre håll, men formen är fortfarande ett mysterium.

Julin är på väg till Otepää där hon skall tävla i en fristilssprint som enligt medieuppgifter är något att ett förkval mellan henne och Leena Nurmi för en medverkan i VM-sprinten i Lahtis.

Bägge är uttagna som reserver.

– Det är främst via medier som det målats upp som en direkt uttagning, landslagsledningen eller Reijo Jylhä har inte sagt något sånt rakt ut eller bekräftat att så är fallet. Jag utgår inte från att det här är på något sätt en speciell tävling utan fokuserar på att göra så bra ifrån mig som möjligt.

Hoppa över Twitterpostning

Terrängen är delvis bekant för Julin som tävlat i skandinaviska cupen i Otepää. Bansträckningen är däremot lite annorlunda, men målet är ändå att ta sig vidare från kvalet i fristilssprinten.

– VM förbereder jag mig på hur som helst, är man reserv så är man och då måste man vara redo ifall t.ex. någon blir sjuk, säger Julin avslutningsvis.

Den slutgiltiga VM-truppen ska anmälas senast 24 timmar efter världscupen i Otepää. I Estland tävlar man i sprint på lördag samt på 10 och 15 kilometer med klassisk skidteknik på söndag.

Finlands damer

Andrea Julin, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Leena Nurmi, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen, Susanna Saapunki, Aino-Kaisa Saarinen

Finlands herrar

Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen, Sami Jauhojärvi, Lari Lehtonen, Iivo Niskanen, Ville Nousiainen, Ristomatti Hakola, Martti Jylhä, Heikki Korpela, Joni Mäki, Anssi Pentsinen, Lauri Vuorinen

Läs också