Hoppa till huvudinnehåll

Det här googlar Finland - testa om du kan para ihop rätt sökord med rätt månad

Finland söker

Alla som publicerar något på nätet vill att materialet hittas. De artiklar som ploppar upp högst bland sökresultaten får också mest läsare. Med hjälp av sökmotoroptimering kan du lyfta ditt material högre upp bland sökresultaten. Då ska man känna igen söktermer. När det kommer till sökmotorer och sökoptimering lönar det sig att komma ihåg att det är den tjockaste plånboken som får mest synlighet. Det ser man till exempel i den reklam som dyker upp vid sidan om sökresultaten.

Varför är Robin den mest googlade personen i Finland 2015? Man kan inget annat än gissa varför vissa populära sökord används på en viss dag. Och visst väcker vissa sökningar förundran också hos experter.

Varför googlar folk receptet på mockarutor just i oktober?

- Det har jag alltid undrat, visst finns det något underligt i det. Jag har inte kommit på någon annan förklaring än att ju mörkare det blir desto mer suktar vi efter kolhydrater, säger Sami Mattila som är Yles sökbarhetsexpert.

Mattila, som är specialiserad på sökmotoroptimering, har sammanställt de månatliga listorna över Googles söktermer som fungerar som grund för spelet Finland söker. Han har gjort sin egen analys över de populäraste sökorden. Det är alltså inte frågan om Googles egen sammanställning över de mest sökta termerna under en månad.

Folk googlar ofta festivaler som t.ex. Weekend-festival. Publiken på Weekend Festival 2015. Bild: Yle / Tommy Nordlund dans,festival,publik,uppträdande,weekend,weekend festival 2015

Recept, festivaler och ett nytt ansikte

De kategorier som dominerar listorna över de mest sökta termerna är evenemang, säsongsmat och högtider. Däremot verkar folk inte göra sökningar kring politik förutom inför och under val.

- Politik blir intressant då en person är mitt i en skandal eller ny för publiken, säger Mattila.

Också när det gäller TV-skådisar och ishockeyspelare googlar folk de nya namnen i sketchprogrammet Putous eller nya NHL-spelare.

Optimera dig högre upp bland sökresultaten

Genom att undersöka olika söktermer kan du förbättra ditt webbmaterials sökbarhet. I dag använder man sig av sökmotoroptimering inom alla branscher, speciellt inom de som säljer tjänster eller produkter på webben eller vars marknadsföring av en eller annan orsak inte biter.

På mediehus funderar man på tekniska uppdateringar, placering av innehåll och sajternas länkning till andra webbplatser för att förbättra materialets sökbarhet på Google. Till det här arbetet behövs sökbarhetsexperter.

- Jag analyserar söktermer för olika redaktioner på Yle. Till exempel kan jag analysera för naturredaktionen vilka djur som intresserar under olika tider på året, säger Mattila.

Vet du vad som googlades mest 2015?

Testa om du vet vad man googlade mest år 2015.

Vilken person var den mest googlade i Finland år 2015?

Vad var det mest googlade livsmedlet i USA år 2015?

Vilket råd googlade finländare mest år 2015?

Din sökning är förutsägbar

I samband med VM i ishockey kollade Mattila på vilka söktermer som användes mest angående fjolårets tävlingar. På det här sättet kunde man vara säker på att Yles ishockeysidor hittas med de vanligaste sökorden.

- Vi försöker förutspå hur finländare beter sig under ett kommande evenemang, avslöjar Mattila.

Det lönar sig att tänka på sökoptimeringen redan i rubriksättningen. Nyckelordet borde finnas med i rubriken. Trots att sökbarheten är i fokus då man gör innehåll produceras innehållet inte direkt för Google. Sökordslistorna används för att utveckla idéer och planera tidpunkten för publiceringen.

Det här poängterar också Helsingin Sanomats expert på sökmotorer Ari Joutsi.

- På redaktionen tänker man inte på innehållet ur Googles perspektiv utan i stället funderar man på vad som intresserar läsarna, säger Joutsi.

Google är den mest använda sökmotorn men inte den enda. Google logo Bild: EPA/BORIS ROESSLER google,google-träffar,information,sökmotor,sökresultat

Unikt och strukturerat innehåll

Tricks och trollkonster fungerar inte i sökmotoroptimering poängterar Joutsi. Googles mångfacetterade algoritm prioriterar de sökresultat som användarna själva söker och uppskattar. Det är bara Google själv som känner till logiken bakom algoritmen.

Enligt Ari Joutsi föredrar Googles algoritm innehåll som är unikt och strukturerat, något som riktiga länkar leder till. Till exempel brukar webbplatser som laddas snabbt toppa sökresultaten eftersom användarna gillar snabba sidor framom långsamma.

Det positiva med sökmotoroptimering är att företag försöker förstå konsumenterna.

Hälften ser ingen skillnad på reklam och sökresultat

Båda experterna är oroade över att konsumenterna vanligtvis inte ser skillnad på vilka sökresultat som är reklam.

- Till och med hälften av användarna skiljer inte på betald reklam och andra sökresultat på Google. Jag tycker att det är förvånansvärt många. En läsare hittar reklamen i Iltalehti men inte i Google, säger Yles expert Mattila.

En Google-sökning på "Miele Classic c1".En Google-sökning på "Miele Classic c1".
Ser du skillnad på reklam och sökresultat? Dra för att se facit. Bild: Skärmdump, Yle/Rose-Marie Dahlström

Ett företag styr världen

Det är skäl att komma ihåg att sökmotorer och sökoptimering ofta är kopplade till pengar och kommersiella intressen. De flesta webbplatser strävar till att sälja produkter, tjänster eller expertis.

Sökresultatet är ingen naturlag utan den ordningsföljd som Googles algoritm föredrar.

- Det är det här ena företaget (Google) som bestämmer ordningen. Det som ploppar upp först bland sökresultaten är alltså nödvändigtvis inte den största eller mest respekterade inom branschen, påminner Mattila.

Uppgift: testa olika sökmotorer

Pröva på att använda samma sökord i olika sökmotorer.

Google är den största men inte den enda sökmotoren som finns. Andra sökmotorer:

 • Microsoft Bing var tidigare MSN-portalens sökmotor. Fungerar också på svenska.
 • DuckDuckGo är en sökmotor som betonar integritetsskydd och samlar därför ingen data på sina användare.
 • Wolfram Alpha är en sökmotor som också kan ge svar på frågor. Sökmotorn ger svar på din fråga i form av siffror eller tabeller.

Hur skiljer sig sökresultaten i de olika sökmotorerna? Jämför också mängden reklam bland sökresultaten i de olika sökmotorerna.

Synlighet med stålar

Helsingin Sanomats Ari Joutsi tror trots det inte att Google har råd att favorisera en aktör framom en annan. Det borde inte vara möjligt att köpa ett sökresultat.

- Ifall Google inte skulle se till att sökresultaten är obundna och av bra kvalitet så skulle kunderna rösta med fötterna och försvinna. Jag tror knappast att Google någonsin låter det ske. Det skulle rasera hela företaget, konstaterar Joutsi.

Joutsi drar sig till minnes sökmotorn Altavista som var populär vid sekelskiftet. Genast då sökmotorns användbarhet försämrades försvann användarna på nolltid.

Så här fungerar sökmotormarknadsföring

 • En Google-annonsör köper olika nyckelord på auktion. I USA kan populära nyckelord bli dyra.
 • Ett bra nyckelord är så exakt som möjligt, i sin enklaste form kan det vara modellen och märket på en hushållsapparat.
 • En reklam görs på basis av nyckelorden. Reklamen dyker sedan upp vid sidan om sökresultaten.
 • Reklamen kan riktas exempelvis till en nätbutiks nya klienter eller användare som är på en 10 kilometers radie från en viss adress.
 • Varje gång någon klickar på en reklam betalar annonsören åt Google. I Finland är det 20-30 cent per klick.

Tiotusentals euro i månaden åt Google – också i Finland

Den som valt att annonsera på sökmotorer vill nå ut till de användare som söker på några specifika nyckelord.

- I Googles annonsprogram finns det flera alternativ för hur, var och när din reklam syns, säger Hannu Hokkanen som är konsult i e-business på Arvo Partner.

Tröskeln att göra reklam är låg även för småföretagare. Även om Google påstår att de små företagen är på samma nivå i sin marknadsföring som jättarna, är situationen i praktiken en helt annan menar Hokkanen.

- Med en stor budget kör du lätt över de små. Om du pumpar in tillräckligt med fyrk så gillar Google dig, säger Hokkanen.

En stor finsk näthandel använder 40 000 – 50 000 euro i månaden för att annonsera på sökmotorer uppskattar Google-annonseringsexperten Hokkanen.

- För att nämna ett exempel gör Verkkokauppa.com reklam för varje sökord från Sodastream till Samsung TV, säger Hokkanen.

På Google blir reklamen grumlig

Även om Hokkanen säger att en tjock plånbok är kung inom Google-annonsering tycker han inte att konsumenten ska behöva känna igen en reklam bland sökresultaten.

- Jag ser det inte som ett problem att en användare inte skiljer på sökresultat och reklam. Ifall sökresultaten är välgjorda borde de tjäna konsumenten bättre, menar Hokkanen.

Vanligtvis har man ansett det vara nödvändigt för konsumenten att själv kunna fundera på budskapets kommersiella intressen. Till exempel ska man alltid kunna se en tydlig skillnad på en journalistisk artikel och en reklam.

Uppgift: granska dina sökresultat

 • Gör en Google-sökning och räkna hur många reklamer som ploppar upp bland sökresultaten.
 • Testa med olika sökord, t.ex. namn på hushållsapparater, och pröva också olika böjningsformer.

Påverkar din sökning mängden reklam?

En Google-sökning på "Miele Classic c1". Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström sökmotorer,sökning,sökord

Läs också

 • "Äktenskapet ett förbund mellan man och kvinna"

  Kyrkoherde Daniel Norrback tänker inte viga samkönade.

  I Österbotten anser de allra flesta prästerna att kyrkolagen ska bestå, alltså att samkönade inte ska få vigas kyrkligt. Daniel Norrback är tf kyrkoherde i Kristinestads svenska församling och säger nej till att viga homosexuella i kyrkan.

 • Varför angår dödsstraffet oss?

  Behöver vi bry oss om att det finns dödsstraff i världen?

  Författaren Lars Åke Augustsson såg sin vän Willie Trottie få en dödande injektion i Huntsville i Texas, tjugoett år efter dödsdomen för dubbelmord. Däremot blev Anthony Graves frigiven efter att ha varit dödsdömd i aderton år. Och Lars Åke var med på trädgårdsfesten när Anthony återförenades med sin familj. Brottslingar ska straffas, men dödsstraffet är ett svek mot själva livet, tycker Lars Åke Augustsson

Vetamix

 • Skidteknik för nybörjare

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Extremrörelser kan manipulera sökmotorer

  Hur fungerar Google egentligen?

  Hur funkar sökmotorer egentligen? Varför kommer vissa resultat alltid högst upp? Enligt Benjamin Särkkä som arbetar med informationssäkerhet säger att sökmotorer ofta manipuleras av sidor med alternativ sanning.

 • Minna Canth kämpade för jämställdhet

  Om författarens liv, karriär och verk.

  Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon etablerade realismen i den finska litteraturen och kallas även för den finländska feminismens moder. Idag firar vi hennes minne den 19 mars, som också är den officiella dagen för jämställdhet.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Introduktion till programmering

  Programmering för elever i årskurs 1-6

  I den här filmen presenteras tankar om hur man kan introducera dataprogrammering i de lägsta årskurserna med praktiska metoder. I och med LP 2016 ska dataprogrammering tas in som en del av matematikundervisningen. Filmen ska samtidigt inspirera till utomhusmatematik Varför programmering? Diskutera i klasserna varför man ska lära sig att programmera i skolan? Det handlar bl.a.

 • Övningar i logiskt tänkande

  Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

  Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Kaj Kunnas: Det är ett val att vara positiv

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur?

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur? Bland annat det här frågade Nyhetsskolans reportrar årets mest positiva finländare Kaj Kunnas. Läs också Kunnas tips på hur du kan välja att vara positiv.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Kroppen tar stryk av sprit

  Alkohol påverkar en växande kropp på många dåliga sätt.

  Det är inte bra att dricka mycket alkohol det vet de flesta. Men varför det är farligare att dricka som ung är kanske inte lika känt. Här är några av de största farorna med att dricka alkohol i tonåren.

 • Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix