Hoppa till huvudinnehåll

"En dag utan invandrare": Immigranter i USA uppmanas strejka

Hundratals människor demonstrerade för invandrarnas rättigheter i Los Angeles 14.2.2017
Hundratals människor demonstrerade för invandrarnas rättigheter i Los Angeles 14.2.2017 Hundratals människor demonstrerade för invandrarnas rättigheter i Los Angeles 14.2.2017 Bild: EPA/MIKE NELSON USA,invandrare,invandring,demonstrationer (samhälleliga händelser),Donald Trump

Räder mot papperslösa upprör och skrämmer invandrare i USA. På sociala medier har aktivister och invandrargrupper uppmanat immigranter att stanna hemma från jobbet på torsdagen.

Hundratals papperslösa invandrare har gripits och deporterats av USA:s migrationsmyndigheter under den allra senaste tiden.

De utökade deporteringarna ingår i president Donald Trumps invandringspolitik.

Precis som det stoppade inreseförbudet har deporteringarna lett till många protester runt om i landet.

Torsdagens strejkuppmaning har spridits främst genom sociala medier och har ingen tydlig nationell avsändare. Under devisen "En dag utan invandrare" vill man få invandrare att stanna hemma från sina jobb och skolor, för att visa vad invandrarna betyder för USA.

Många restauranger håller stängt

Det är oklart hur många som kommer att följa uppmaningen, men åtminstone i Washington DC, New York, Philadelphia, Houston och San Francisco har flera restauranger meddelat att de håller stängt på torsdagen.

En omskriven deltagare i protesten är kändiskocken José Andrés som äger en restaurangkedja.

Demonstration utanför Trumps hotellprojekt i Washington DC i juli 2016 efter Trumps uttalanden om mexikanska invandrare.
Demonstration utanför Trumps hotellprojekt i Washington DC i juli 2016 efter Trumps uttalanden om mexikanska invandrare. Demonstration utanför Trumps hotellprojekt i Washington DC i juli 2016 efter Trumps uttalanden om mexikanska invandrare. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Donald Trump,Washington (DC),demonstration,mexikaner

- Människor som aldrig varit en dag borta från jobbet säger att de inte vill arbeta på torsdagen. Det minsta jag kan göra är att ställa upp för dem, sade Andrés utanför sin restaurang i Washington.

Andrés ligger i tvist med Trump sedan tidigare. Andrés drog sig ur ett avtal om att öppna en restaurang i Trumps nya hotell i Washington, efter att Trump hade kallat mexikanska invandrare för brottslingar och våldtäktsmän under valrörelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes