Hoppa till huvudinnehåll

EU: Användandet av robotar kräver regler för skadeståndsansvar och etik

Robot presenteras i Japan.
Robot presenteras i Japan. Bild: EPA/FRANCK ROBICHON EPA/FRANCK ROBICHON robotar,artificiell intelligens,Japan

Det behövs regler för robotar - på etikens område och i samband med skadeståndsansvar vid olyckor där förarlösa fordon är inblandade.

EU-parlamentet uppmanar EU-kommissionen att presentera regler för robotar och artificiell intelligens. Enligt parlamentet bör EU gå i täten för den här typens åtgärder.

Parlamentet efterlyser ett obligatoriskt försäkringssystem och en kompletterande fond som garanterar att offer för olyckor som orsakats av förarlösa bilar blir kompenserade fullt ut. En särskild rättslig status för robotar borde kunna avgöra vem som är ansvarig om en robot orsakar skada, konstaterar parlamentet.

Vidare påtalas behovet av en frivillig etisk uppförandekod för forskare och konstruktörer som gäller robotar. Syftet är att säkerställa att robotarna opereras i enlighet med rättsliga och etiska normer.

EU-kommissionen är inte skyldig att följa parlamentets rekommendationer, men måste då redogöra för sina skäl till att inte göra det.

Läs också

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

 • Fred Negendanck är död

  Negendanck dog i sin hemstad Helsingfors.

  Skådespelaren och balettdansören Fred Negendanck är död.

 • Sanna Tegengren: I Finland vågar lärare vara lärare

  Elevminne får lärare rörd till tårar.

  Till skillnad från många andra som dykt upp i serien Alla tiders lärare har Sanna Tegengren en lite kortare karriär bakom sig. Av sina nio år som lärare har hon tillbringat två i Sverige.

Nyligen publicerat - Utrikes