Hoppa till huvudinnehåll

EU: Användandet av robotar kräver regler för skadeståndsansvar och etik

Robot presenteras i Japan.
Robot presenteras i Japan. Bild: EPA/FRANCK ROBICHON EPA/FRANCK ROBICHON artificiell intelligens,Japan,robotar

Det behövs regler för robotar - på etikens område och i samband med skadeståndsansvar vid olyckor där förarlösa fordon är inblandade.

EU-parlamentet uppmanar EU-kommissionen att presentera regler för robotar och artificiell intelligens. Enligt parlamentet bör EU gå i täten för den här typens åtgärder.

Parlamentet efterlyser ett obligatoriskt försäkringssystem och en kompletterande fond som garanterar att offer för olyckor som orsakats av förarlösa bilar blir kompenserade fullt ut. En särskild rättslig status för robotar borde kunna avgöra vem som är ansvarig om en robot orsakar skada, konstaterar parlamentet.

Vidare påtalas behovet av en frivillig etisk uppförandekod för forskare och konstruktörer som gäller robotar. Syftet är att säkerställa att robotarna opereras i enlighet med rättsliga och etiska normer.

EU-kommissionen är inte skyldig att följa parlamentets rekommendationer, men måste då redogöra för sina skäl till att inte göra det.

 • Klocka på skolvägg i rödtegel.

  Beslut om svenska skolnätet i Esbo skjuts upp

  En invånarkväll skulle ordnas på onsdag, men den inhiberas.

  Beslutet om framtiden för det svenska skolnätet i Esbo skjuts upp. Planen var att ordna en invånarkväll om skolnätet på onsdag, men nu meddelar Svenska bildningstjänster att invånarvkällen är inhiberad.

 • Snö på strandgräset.

  Snöfall på kommande - håll vinterdäcken på

  Ingen vår under de närmaste dagarna.

  Snöslask och snöfall gör vägarna opålitliga under de närmaste dagarna. Väglaget är dåligt natten till tisdag i Egentliga Finland, Nyland och Egentliga Tavastland på grund av snöfall och snöblandat regn.

 • lunchportion med potatis och köttfärssås

  Pargasstyrelsen remitterade förslag om att låta Arkea ta över kosthållet

  Pargasstyrelsen remitterade förslag om stadens kosthållning.

  Stadsstyrelsen i Pargas remitterade enhälligt förslaget om huruvida bolaget Arkea tar över kosthållet i staden från och med augusti. Det blir nya fullmäktige som får sista ordet i frågan, säger styrelseordförande Mikael Holmberg (SFP).

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes