Hoppa till huvudinnehåll

Knivrånet i Ekenäs: Polisen letar efter en ung man

Rånet på Kungsgatan i Ekenäs skedde på onsdagskvällen (15.2). Polisen avspärrade kassamaskinen. Bild: Yle/ Bubi Asplund Avspärrningsband,Ekenäs,klädaffärer,polisen,Raseborg,Rån,Västnyland

En ung man rånade en klädaffär i Ekenäs centrum på onsdag kväll. Han är ännu på fri fot och polisen ber om tips av allmänheten.

Mannen kom över en obetydlig summa pengar. Efter rånet flydde han springande ner längs Kungsgatan.

Två försäljare och några kunder befann sig i klädaffären Lindex då rånet skedde. Ingen av dem skadades.

Rånarens kniv har hittats

Mannen hade en kniv med sig som han hotade personalen med.

Enligt uppgifter på onsdag kväll tryckte rånaren kniven mot affärsbiträdets mage, men enligt polisens uppgifter stämmer det inte.

- Han höll kniven i sin hand och har på det viset hotat personalen. Han har använt den för att förstärka kravet att få sina pengar, säger kommissarie Mats Sjöholm från Västra Nylands polisinrättning.

Polisen har hittat kniven som mannen använde. Den hittades i Ekenäs centrum i samband med polisens undersökningar efter rånet

Mannen är eventuellt svenskspråkig

Den misstänkte mannen är ungefär 160 centimeter lång och hade uppseendeväckande smutsiga kläder på sig. Han är smal och ung och bar ljusa jeans, en grå munkjacka och en svart rock. Under själva rånet använde mannen en så kallad rånarluva så att enbart ögonen syntes.

Rånaren talade inte flytande finska.

- Det som vi för tillfället antar är att mannen eventuellt har svenska som modersmål. Det är den riktlinje som vi går på för tillfället, säger Mats Sjöholm.

Enligt honom är det väldigt ovanligt att den här typens brott sker i Raseborg.

Valet av objekt tyder på att rånet inte var speciellt överlagt, säger Mats Sjöholm.

- Men det vet vi ju inte före vi har påträffat gärningsmannen och han kan berätta hur han har planerat det. Men på basis av val av objekt och sådana saker så verkar det som om det kanske inte är så överlagt.

Polisen ber om tips

Från och med i dag (16.2) börjar polisen göra regelrätta förhör med vittnen, säger Mats Sjöholm.

- Jag är nog ganska hoppfull att vi går framåt i förundersökningen och får reda på vem det är.

Ärendet utreds som grovt rån.

Gärningsmannen är fortfarande på fri fot och polisen ber nu att eventuella vittnen tar kontakt på telefonnumret 0295 436 250.

16.2.2017 klockan 10.30: Artikeln har uppdaterats med kommentarer av kommissarie Mats Sjöholm och med detaljer om händelsen.

Läs mera:

Klädaffär i Ekenäs centrum rånades under knivhot

En klädaffär i Ekenäs centrum rånades under knivhot på onsdag kväll. Rånaren fick med sig handkassan.

 • Saarinen: "Jag är väldigt besviken"

  Aino-Kaisa Saarinen öppnar sig efter petningen på milen.

  "Jag är väldigt besviken och sorgsen", skriver Aino-Kaisa Saarinen på sin Facebookprofil efter att hon petats från den blåvita kvartetten som skidar damernas tio kilometer klassiskt på tisdag.

 • Ruohonen-Lerner lämnar Borgåfullmäktige

  Hon vill koncentrera sig på arbetet i Europaparlamentet.

  Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner bekräftar själv på sociala medier att hon inte ställer upp för omval. Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå konstaterar att partiet nu måste kämpa hårt.

 • Wild värvade erfaren center

  Hanzal flyttar från Arizona till Minnesota.

  Minnesota Wild förstärkte sitt centergarde ett par dagar innan transferfönstret i NHL stänger. Martin Hanzal ansluter från Arizona Coyotes.

 • Forskare: Vårdbehovet ökar inte förrän på 2030-talet

  Djärvare ledarskap efterlyses.

  Tre forskare vid Aalto-universitetet efterlyser ett djärvare ledarskap och betydliga kostnadsnedskärningar inom social- och hälsovården. Enligt forskarna bygger den aktuella social- och hälsovårdsreformen på en felaktig premiss om ett vårdbehov som konstant ökar. Vårdbehovet ökar först på 2030, säger forskarna.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Stationsbacken i Karis kan få flervåningshus

  Raseborgs stad uppdaterar planen för Stationsbacken.

  Flera nya höghus för tågpendlare kan i framtiden byggas på Stationsbacken i Karis. Raseborgs stad ska nu uppdatera planen för backen så att det blir möjligt att bygga flervåningshus på området som ligger alldeles invid järnvägsstationen.

 • Barnskyddet i Raseborg sköts delvis av privata företag

  Det finns allt flere privata aktörer inom barnskyddet.

  Barnskyddet har i dag mycket starka band till privata aktörer, säger Kommunförbundets expert på barnskyddsfrågor. Privata aktörer inom barnskyddet känns som en främmande tanke för många.

 • HFC förlorade mot GFT/Ydin i futsaltvåan

  Hangölaget fortsätter som tabelltvåa.

  Hangölaget Hanko Futsal Club förlorade för fjärde gången den här säsongen i herrarnas division 2 i futsal. GFT/Ydin vann med fyra mål i en match som spelades i Alberga i Esbo på söndag kväll (26.2).